Toto všetko sa deti naučia za prvých 24 mesiacov života

Toto všetko sa deti
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-16 00:15:17 |

Z pôrodnice ste si doniesli malý uzlíček šťastia. Vyzerá tak krehko a zraniteľne. Máte pocit, že ho musíte chrániť, lebo nič nedokáže sám.

Budete prekvapení, ale za prvých 24 mesiacov sa udeje toľko zmien, s ktorými ste nerátali ani vo sne. V troch rokoch svoje dieťa ani nespoznáte, tak sa zmení. Nemajte obavy, ak všetko nepôjde podľa tabuliek. Každé dieťa je iné a má svoje tempo. Netreba panikáriť, keď nesedí presne v polroku, niektoré to zvládnu skôr, iné potrebujú viac času. Aké sú prvé detské míľniky? Čo sa naučia v prvých dvoch rokoch?

1. Je schopné držať predmet

Isto si všimnete, že váš novorodenec dokáže zabaliť pästičku okolo vášho prsta alebo okolo ľubovoľného predmetu už od prvých dní. Ide však len o reflex a je pravdepodobné, že naozaj dokáže uchopiť predmet až v štyroch mesiacoch a neskôr. Nič nepokazíte, keď ho v tom budete podporovať a podávať mu hračky.

2. Rozdáva úsmevy

Niet krajšieho pocitu, ako keď sa na vás dieťatko prvýkrát usmeje. Všimnete si to okolo 6-teho týždňa jeho života. Usmievajte sa aj vy a povzbudzujte ho v tejto činnosti. Niet nič krajšieho ako vysmiate bábätko.

3. Zdvíhanie hlavičky

Toto je prvý veľký vývojový míľnik, ktorý môže dieťa dosiahnuť. Zdvihnúť hlavičku a udržať ju hore. Svojho potomka povzbudíte v tejto činnosti tak, že ho častejšie budete dávať na bruško. Dieťa by si samostatne a pevne malo držať hlavičku okolo piateho až šiesteho mesiaca. Možno sa mu to na začiatku páčiť nebude, ale keď zistí, aké výhody prináša zdvihnutá hlava, túto polohu si obľúbi.

4. Pretočenie

Akonáhle začne dieťatko ležať na brušku a držať si hlavičku, je to len krôčik k tomu, aby sa pretočilo. Okolo štyroch mesiacov si všimnete, že sa na brušku aktívne mrví, kopká nožičkami, hrabe ručičkami a podarí sa mu prevaliť na chrbátik. O niečo neskôr naberie silu a otočí sa späť na brucho.

5. Posadenie

Okolo šiestich mesiacov vaše dieťa pravdepodobne sedí samostatne alebo aspoň s určitou stabilitou. Je to individuálne a dieťa do sedu netreba siliť. Samo si povie, kedy je ten správny čas.

6. Plazenie

Keď dieťa zvláda ležať na brušku, držať si hlavičku, pretáčať sa, ďalším krokom v jeho napredovaní bude plazenie, neskôr štvornožkovanie. Všimnete si, že sa na brušku pohupuje, hýbe ručičkami aj nožičkami. Niekedy začnú deti najskôr cúvať.

7. Chôdza

Prvé kroky sú významným medzníkom v živote dieťaťa, ako aj rodiča. Keď začnú deti chodiť, už nič nebude ako predtým. Mnoho detí  urobilo svoje prvé roky už okolo deviatich mesiacov, niektoré okolo roka, iné si to nechávajú na neskôr. Ak vaše dieťa nechodí do 18 mesiacov, mali by ste sa o tom porozprávať s vašim pediatrom. Pravdepodobne vám odporučí špeciálne cvičenia, ktoré dieťatku pomôžu postaviť sa na nôžky.

8. Rozprávanie

Vaše dieťa začne s vami komunikovať od chvíle ako sa narodí. Najskôr je to len výraz v tvári, očný kontakt, neskôr vydávanie zvukov. Keď sa blížia prvé narodeniny, zvuky sa začnú podobať na konkrétne slová. Čo je krajšie, keď vám dieťa prvýkrát povie mama, tata? Čím viac sa budete so svojim potomkom rozprávať, spievať mu, recitovať básničky, tým rýchlejšie získa lepšiu slovnú zásobu.

9. Trénovanie na nočník

Keď dieťa dovŕši 18 mesiacov, je to vhodný čas na prvé zoznámenie s nočníkom. Nevešajte hlavu, ak hneď nebudú kamaráti. Niektoré deti sa to naučia skôr, iné potrebujú čas a plienok sa zbavia až okolo troch rokov. Verte, raz sa to isto naučia, plienky večne nosiť nebudú.

Prečítajte si tiež:

Stačí málo a vaše dieťa bude samostatnejšie ako si myslíte

Vyskúšajte tieto frázy: Zaberajú na deti


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia