Nepriateľ nočník? Rady, ako sa s ním skamarátiť

Nepriateľ nočník? Rady, ako
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2017-08-21 00:06:17 |

Už niekoľko týždňov sa pokúšate definitívne zbaviť plienok, alebo tréningových nohavičiek? Už to vyzeralo sľubne, no sem tam sa váš potomok pociká, alebo naloží do nohavíc?

Nezúfajte, nie ste v tom sami! I keď máte pocit, že ste už vyskúšali všetky rady, nervy máte na prasknutie, nevzdávajte to! Verte, že skôr či neskôr sa to váš potomok naučí. Niekedy naozaj deti nechápu, čo je zlé na tom, že majú špinavé či mokré nohavice. Vôbec im to neprekáža. Potrebujú skrátka čas.

Moríte sa aj vy s podobnými plienkovými problémami ako iní rodičia? Možno tu nájdete odpovede.

1. Chcem sa zbaviť plienok na noc, ale mám strach, že je príliš skoro na tréningové nohavičky.

Každé ráno po dobu dvoch týždňov kontrolujte plienku. Ak je vo väčšine prípadov suchá, je to znamenie, že je dieťa pripravené. Nech vás malé neúspechy neodradia, zaobstarajte si vodeodolnú podložku na matrac, tá ho ochráni pred prípadnými nehodami.

2. Chodenie na nočník konečne ovláda, no nevie používať normálnu toaletu.

Vôbec neprekáža, že vaše dieťa chodí len na nočník, hlavne, že ho vie a chce používať. Nenúťte ho. Na toaletu pôjde vtedy, keď na to bude pripravené. Bude vedieť samo vyliezť, sedieť pevne. Zvyčajne to deti zvládajú okolo tretieho roku života.

3. Moje dieťa odmieta nočník natoľko, že radšej zadržiava stolicu.

Pohodlie dieťaťa a to, že sa vyhnete zápche, má v tomto prípade väčší význam ako úspech. Keď odmieta ísť na šerblík a vedie to k problémom s vyprázdňovaním, je to začarovaný kruh. Poraďte sa so svojim pediatrom, ako postupovať. Zmena stravy, vyhýbanie sa potravinám, ktoré zapekajú a naopak pridanie takých, ktoré obsahujú vlákninu je často prvým krokom ako dieťaťu pomôcť.

4. Dievčatá sa naučia chodiť na nočník rýchlejšie ako chlapci, len moja dcéra to nedokáže.

Je to v poriadku. To čo sa hovorí o dievčatách, je mýtus. Či je to dievča alebo chlapec je úplne jedno. Každé dieťa má svoje tempo, skôr či neskôr bude bez plienok.

5. Akonáhle som prestala odmeňovať deti za to, že chodia pekne na nočník, prestali ho používať.

Začnite ich odmeňovať samolepkami a nie sladkosťami. Jedna úspešná návšteva nočníka, jedna nálepka. Nech si ju nalepia kam chcú, najlepšie na viditeľné miesto a za každú novú ho vychváľte. Postupne môžete z odmien uberať. Jedna nálepka za dve návštevy a tak ďalej.

6. Moje dieťa si chce samo utierať zadok, ale nie som si istá, že to dokáže.

Toto je zručnosť, ktorú sa deti učia aj niekoľko rokov, kým to zvládnu dokonale. Nikdy však nie je príliš skoro učiť ich základy. Kým je dieťa malé, nechajte ho, nech drží toaletný papier a podá vám ho. Utrite mu zadoček a môže si ho potom „dočistiť“. Neskôr môže skúšať samo, vy jeho prácu skontrolujte, takto sa prepracujete k tomu, že to onedlho bude zvládať úplne samo.

7. Každé ráno sa moje dieťa pociká do tréningových nohavičiek, skôr ako ho stihnem posadiť na šerblík.

Keď zistíte, že jeho tréningové nohavičky sú opäť pocikané, nekričte a nezúfajte. Skúste použiť túto frázu, “Ó, nie! Cikanica ťa zase prekabátila a vyliala sa do nohavičiek. Buď múdrejší ako ona a daj ju nabudúce do šerblíka“. Dieťa sa bude snažiť vyhrať.

8. Dve minúty potom, ako sa vycikala, hlási, že potrebuje zase.

Nechajte ju cikať s roztiahnutými nôžkami, aby videla, ako z nej vychádza moč. Vizualizácia jej pomôže pochopiť, ako funguje vyprázdňovanie mechúra a aký je to pocit, keď je naozaj prázdny.

9. Pokiaľ má môj syn na sebe tréningové nohavičky, nevykaká sa, počká, kým mu dám plienku.

Máte dve možnosti. Nechajte ho, nech si pomaličky zvyká na nočník, bez väčšieho nátlaku. Posaďte ho na nočník na 10 minút keď vstane, po večeri alebo kedykoľvek chce. V istom momente pocíti nutkanie, keď tam bude sedieť a urobí, čo má. Keď sa tak stane, vychváľte ho. Alebo mu oblečte plienku a posaďte ho na nočník. Akonáhle bude pohodlne sedieť, navrhnite mu, aby vykonal potrebu do nej, kým sa sám nerozhodne dať ju dole. Pochopí, že je pre neho pohodlnejšie kakať bez plienky.

10. Moje dieťa mi nehovorí, kedy musí ísť na nočník.

To je preto, že sa ho stále pýtate, či potrebuje cikať, alebo kakať. Namiesto toho mu pripomínajte, že má chodiť na nočník, ak chce mať suché nohavice a nemať nehodu.

11. Týždne sme hovorili synovi, že veľké deti nekakajú do nohavíc. Teraz trvá na tom, že je malé dieťa a robí to.

Ubezpečte ho, že i napriek nehode ho stále máte radi, budete stáť pri ňom a utešovať ho, kedykoľvek to bude potrebovať. Potom mu však povedzte, že len veľkí chlapci môžu robiť také veci,  ktoré má rád, ako jazdiť na kolobežke alebo hrať futbal. Uvidíte, ako sa bude snažiť.

12. Cestujeme s dieťaťom počas odúčania od plienky. Máme mu ju na cestu dať?

Pre väčšinu detí to nebude veľký problém. Jeden deň s plienkou pravdepodobne nespôsobí, že sa dieťa k nim vráti. Vysvetlite mu, že plienka je len záloha v prípade, že nemôžete len tak hocikde zastaviť a použiť šerblík.

13. Mám toho plné zuby, som frustrovaná, chcem to vzdať.

Ak toho máte po krk, máte pocit, že bojujete s veternými mlynmi a vaše dieťa sa bude stále pocikávať, na chvíľku to nechajte tak. Prestaňte o tom hovoriť, vypustite to z hlavy. Ak ste už prešli fázou tréningových nohavičiek, vráťte sa k nim na chvíľku, plienky už nevyťahujte.

Prečítajte si tiež:

Touto metódou naučíte dieťa na nočník za 3 dni

Desať znakov, ktoré vám prezradia, či je dieťa pripravené na nočník

 


Foto: YouTube.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia