Tieto hračky sú plné ftalátov, deťom ich nedávajte

Tieto hračky sú plné
Ilustračné foto
Zdroj: foto: soi.sk
2017-08-16 13:30:56 |

Hračiek s ftalátmi ubúda, no stále sa na trhu nachádzajú. Konštatuje to Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), ktorá si posvietila na plastové hračky.

To, či a ako sú hračky označované, rodičov malých detí netrápi až tak, ako obsah nebezpečných chemikálií v nich. Nájdeme ich najmä v hračkách čiastočne alebo úplne vyrobených z mäkčeného PVC ako sú napríklad bábiky, zvieratká, knižky z plastu, nafukovacie hračky do vody či hračky do kúpeľa pre deti do 3 rokov.

Na overenie bezpečnosti odobrali inšpektori 28 druhov hračiek, z ktorých požiadavkám na obsah ftalátov nevyhovelo 11 druhov. Ostatných 17 druhov bolo v súlade s požiadavkami na bezpečnosť. O zistených nebezpečných výrobkoch, ktoré predstavujú závažné riziko ohrozenia zdravia, SOI priebežne informovala spotrebiteľov na svojej webovej stránke a tiež ich nahlási do systému RAPEX.

Bohužiaľ, aj napriek tomu, že ftaláty ako látky poškodzujúce reprodukciu sú už dlhšiu dobu v hračkách zakázané alebo je obmedzené ich množstvo, ešte stále ich na trhu nájdeme. Výsledky kontroly však ukázali, že sa situácia na našom trhu v tejto skupine výrobkov predsa len zlepšuje. Kým z celkového počtu odobratých plastových hračiek nevyhovelo technickým požiadavkám na ich

bezpečnosť 11 druhov, čo predstavuje 39,29 %, vlani to bolo až 73,7 %. Napriek tomu budú hračky aj naďalej podrobne monitorované, aby sa do detských rúk dostávalo minimum nebezpečných výrobkov. 

Nebezpečné hračky aj s podrobným popisom nájdete na stránke soi.sk.  Medzi najaktuálnejšími sú v súčasnosti na stránke tieto: 

 

Prečítajte si tiež:

S upratovaním nepreháňajte: Čomu dať prednosť?

Tvoríme s deťmi: Vyrobte si vlastný spinner

 

Fotogaléria


Foto: soi.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia