Pripravte si osviežujúcu pochúťku - výbornú polievku Gazpacho
Sezóna paradajok, uhoriek, paprík a ďalších obľúbených druhov zeleniny je tu. Prečo nevyskúšať niečo osviežujúce? Ponúkame vám recept na výbornú studenú polievku Gazpacho.
Autorkou dnešného receptu je blogerka Veronika Svobodová a môžeme potvrdiť, že vyskúšať výborné gazpacho sa naozaj oplatí. Príprava je veľmi jednoduchá a môžete do nej zapojiť aj ratolesti. Takže, poďme na to!
Čo budeme potrebovať?
- 1 veľkú uhorku, olúpanú a nakrájanú na tenké plátky
- 1,5kg olúpaných paradajok, očistených od semiačok
- 2 nadrobno nakrájané póry
- 1 polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej zelerovej vňate
- 6 nadrobno nakrájaných bazalkových lístkov
- 3 lyžice repkového oleja
- šťavu z jedného citróna
- soľ a korenie
- ľad
Postup:
Olúpanú a na tenké plátky nakrájanú uhorku dáme do cedidla, posolíme a necháme odstáť 20 minút. Medzitým si olúpeme paradajky. „Ja som ich najprv zaparila horúcou vodou, išlo to oveľa jednoduchšie. Následne som ich prekrojila a očistila od semiačok. Je to trošku “pipľačka”, ale výsledok stál za to,“ radí Veronika. Takto pripravené paradajky dáme do mixéra a mixujeme, až kým z nich nemáme hladké pyré, ktoré vylejeme do hrnca.
Uhorku scedíme od prebytočnej vody a papierovými obrúskami, ktoré vsiaknu ďalšiu nadbytočnú tekutinu, ju osušíme. Následne uhorku v mixéri rozmixujeme do hladkej zmesi.
Uhorkovú zmes pridáme do paradajkového pyré a potom pridáme i nadrobno nakrájaný pór, zelerovú vňať a bazalku. Osolíme a okoreníme. Pridáme k tomu šťavu z citróna, ktorú si predtým rozšľaháme s repkovým olejom Flaviol a všetko spolu zamiešame. Takto pripravenú polievku vložíme do chladničky na niekoľko hodín. Pred podávaním dáme do polievkovej misky pár kociek ľadu a ozdobíme čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť! :))