Mali ste sex dnes ráno o 7.30? Urobili ste veľmi dobre!

Mali ste sex dnes
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-08-07 00:30:00 |

Nový prieskum naznačuje najlepší čas pre intimitu, šport či na ťažké pracovné úlohy. Dajte si poradiť a budete žiť efektívnejšie a zdravšie.

Výskumníci vypracovali optimálne časy dňa, kedy je najvhodnejšie robiť niektoré aktivity. Sex je podľa nich ideálnou prvou činnosťou dňa, pretože naša úroveň energie je najvyššia a obidve pohlavia majú väčšiu výdrž. Časovo to vychádza na 7.30, kedy je väčšina z nás podľa odborníkov už asi 45 minút hore. Okrem toho sex vytvára v tele endorfíny, ktoré znižujú krvný tlak a stres, čo nám umožňuje cítiť sa dobre po celý deň. Výhovorky, že s vami spí v spálni dieťa alebo by vás deti mohli „načapať“, neplatia. Určite máte v byte či dome miesto, kde si môžete túto príjemnú aktivitu dopriať a možno si sami na sebe všimnete, že namiesto ranného stresu a kriku sa dokážete všetci vypraviť do škôlky, školy či do práce s úsmevom na perách. Nezabúdajte... endorfíny!

Ak si zvyknete ráno zabehať, vhodný čas je o 7.00. Odborníci hovoria, že robiť kardio cvičenie nalačno vedie k malému zvýšeniu množstva tuku, ktorý sa spaľuje. Je to preto, že hladina cukru v krvi, ako aj hladiny inzulínu a glykogénu sú po celonočnom pôste nižšie.

Ak vás čaká v práci náročná úloha, ideálne je pustiť sa do nej o 9.45, resp. tri hodiny po prebudení. Vtedy je naša koncentrácia a výkonnosť na maxime. O hodinu neskôr (cca. o 10.45) vrcholí stres, najčastejšie začiatkom týždňa, keď máme pred sebou najdlhší zoznam pracovných úloh na nasledujúce dni. V tomto čase je vhodné dať si krátku prestávku na relax.

Čas, kedy si s najväčšou pravdepodobnosťou potrebujete doplniť cukor alebo sa občerstviť, je od 15.30 do 18.15.

Najlepší čas na pohárik alkoholu je krátko po 18.00, ideálne 4 hodiny pred tým, než sa uložíte do postele, aby mala pečeň dostatok času na zotavenie.

Spať by sme mali ísť o 22.10, pričom sa ráta asi s 20-minútovým zaspávaním. Potom nás čaká 90 minút najzdravšieho spánku počas celej noci, kým sa krátko pred polnocou nevyskytne REM fáza.

 

Nie ste ranné vtáča?

Telesné hodiny sú u väčšiny ľudí v podstate podobné, ale existujú vedecké dôkazy, ktoré podporujú názory, že nie všetci sme „ranné vtáčatá“.  Vedci už dlho vedia, že každý z nás má individuálny chronotyp - hlavnú biologickú vlastnosť, ktorá vysvetľuje, prečo niektorí ľudia vychádzajú z postele s pocitom bdelosti, zatiaľ čo iní zápasia s únavou. Ak ste typ "nočnej sovy", odborníci vám odporúčajú posunúť odporúčaný časový harmonogram o dve hodiny.

Ak sa prebudíte o 8.45, zvyšok rozvrhu posúvajte o spomímané dve hodiny. „Ľudia by sa nemali nútiť vstávať ráno, ak to pre nich nie je pohodlné,“ hovorí profesor spánkovej medicíny z Oxfordskej univerzity Colin Espie. Dôležité je však podľa neho to, aby sme vstávali a chodili spať približne v tom istom čase. Tak si dokážeme nastaviť vlastné vnútorné hodiny. Napríklad aj dlhé lety cez niekoľko časových pásiem vplývajú na nás negatívne, lebo vnútorné telesné hodiny sa vynulujú.

Výsledky pochádzajú z prieskumu spoločnosti Forza, ktorý uskutočnila na vzorke 1000 zdravých a aktívnych ľudí.

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia