Uprostred tajomnej dediny sa dievčatá menia na chlapcov

Uprostred tajomnej dediny sa
Zdroj: foto: reprofoto BBC2
2017-08-09 00:29:07 |

Vyzerá to neuveriteľne, ale je to tak. Niektorým dievčatám z dedinky Salinas v Dominikánskej republike v puberte namiesto pŕs narastú penisy.

Raritná genetická porucha sa prejaví asi u jedného z 90 dievčat. „Pamätám si, že som nosil červené šaty, narodil som sa doma namiesto nemocnice a nevedeli určiť moje pohlavie. Chodil som do školy a nosil sukňu, ale nerád som sa obliekal ako dievča,“ opísal pre program Countdown to Life – The Extraordinary Making of You vysielaný na televíznej stanici BBC2 Johnny (24). Relácia sa rozhodla priblížiť život tzv. hermafroditov, ktorých prezývajú Guevedoces. Vo voľnom preklade to znamená niečo ako „v 12 rokoch penis“.

(Johnny)

Johnny sa narodil ako Felicite a na muža sa začal meniť v siedmich rokoch. „Kupovali mi dievčenské hračky, ale mňa nikdy nebavilo hrať sa s nimi. Keď som zbadal skupinku chlapcov, hneď som bežal za nimi. Keď som prešiel premenou, konečne som bol šťastný. Cítim sa ako muž i keď som sa narodil ako dievča,“ vyhlásil. Vďaka tomu, že nie je jediným s takouto genetickou odchýlkou, nepripadá mu to divné. Zaujímavosťou je, že muži, ktorí prešli touto transformáciou, žijú úplne  normálnym sexuálnym životom a dokonca môžu mať aj deti.

Dedinku, v ktorej žijú Guevedoces, navštívil aj doktor Michael Mosely, ktorý pre Telegraph povedal, že niekedy  ich volajú tiež machihembras, čo znamená niečo ako ´najprv žena, potom muž´. „Keď sa narodia, vyzerajú ako dievčatá bez semenníkov a vyzerá to tak, že majú vagínu. Keď sa blížia do puberty alebo niekedy aj skôr, začne im rásť penis a klesať semenníky,“ vysvetlil.

(Lekári sú z Guevedoces vo vytržení.)

Dôvodom genetickej poruchy je absencia enzýmu, ktorý zastavuje produkciu mužského pohlavného hormónu, tzv. dihydrotestosterónu, v maternici. Vývin, ktorý normálne prebieha ešte v nej, sa rozbehne až v puberte, keď telo začína produkovať testosterón. Toto má na svedomí prirodzenú zmenu pohlavia. I pre odborníkov je to veľmi zvláštny úkaz.

Prečítajte si tiež:

Tohto chlapčeka mama odmietla, lebo vyzerá ako mimozemšťan

Aká matka, taká Katka: Toto dcérka zdedila po mame

Fotogaléria


Foto: reprofoto BBC2
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia