S upratovaním nepreháňajte: Čomu dať prednosť?

S upratovaním nepreháňajte: Čomu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-06 12:30:38 |

Ohlásila sa vám nečakaná návšteva a vy ste pocítili zúfalstvo, keď ste sa poobzerali po príbytku? Odhoďte stres. Máte predsa deti a tak nikto nečaká, že sa u vás bude všetko lesknúť.

Je to bežné. Keď ste na návšteve u bezdetnej kamarátky, dokáže sa ospravedlňovať za neviditeľnú špinu a vy neviete, či sa smiať alebo plakať pri pomyslení, ako to vyzerá u vás. Pozeráte sa na čistučké okná, nepopísané steny, krásne poskladané farebne zladené uteráky a rozmýšľate nad vašim kobercom posypaným strúhankou, plastelínou polepené steny a okná plné odtlačkov detských prstíkov či nosa. Pre mamu – perfekcionistku je to ťažké, no treba sa s tým zmieriť. Pri deťoch jednoducho nie je možné dosiahnuť dokonalú čistotu a poriadok. Pokojne si vyložte nohy, urobte kávu alebo čaj a tešte sa z toho, že máte doma krásne a tvorivé ratolesti. Nemyslite si, že inde to vyzerá inak ako u vás. Čo majú spoločné domácnosti s deťmi? 
 

1. V každom príbytku, či už v byte alebo v dome, je obvykle jedna miestnosť, v ktorej je najväčší neporiadok a choas. Ak takú nemáte, porozmýšľajte nad ňou. Keď treba, jednoducho do nej rýchlo premiestnite neporiadok aj z ostatných častí príbytku a máte poupratované...

2. Bielizeň je všade. Môžete ju donekonečna ukladať, prekladať, prať a žehliť, aj tak sa objavujú stále nové a nové kúsky. Keď nebudete vedieť nájsť nejaké vianočné darčeky, nezabudnite popozerať aj koše na bielizeň. Občas sa tam nejaký môže zatúlať. „Ja mám nejaký ten kôš na bielizeň v každej izbe, v spálni mám v ňom nachystané veci na žehlenie, no nejako nestíham, tak väčšinou do neho len pribúdajú nové. Úplne som zabudla, že som doň skryla figúrky pre synčeka. Po zúfalom hľadaní som bežala kúpiť iný darček a figúrky som objavila až dva týždne po narodeninovej oslave,“ hovorí mamička Jana.

3. Drez je plný riadu, umývačka je plná riadu, stôl aj pracovná doska sú obsadené jedlom a nemôžete nájsť lyžičku na jogurt, ktorý ste otvorili ratolesti. Zistíte, že celkom pohodlne ho môže zjesť aj polievkovou lyžicou. Jednoducho, bez kuchynského chaosu to nejde.

4. Hračky do vane sú presne tam, kde ich nechali kúpaním vyčerpané deti. Zatiahnite sprchovací záves a neriešte. Veď zajtra sa budú kúpať tiež. Občas však hračky skontrolujte, aby neboli plné plesní.

5. Hračky sú po celom príbytku, nech sa akokoľvek snažíte ich upratovať. Sem-tam nejaká zmizne, aby ste ju po dlhom čase našli medzi vankúšmi na gauči. Ak má vaše dieťa všetky kúsky lega, môžete si gratulovať, je to naozaj výnimočné. Keď pri upratovaní nájdete za toaletou časť synovej armády alebo rozkošné šatôčky pre bábiku, ktoré si tam odložila dcérka, neriešte to. Nikto nie je dokonalý a deti aj tak dávno zabudli na dôvod, prečo sa rozhodli odložiť si ich práve tam.

6. Poháre sú všade. Stále počúvame o tom, aký je pitný režim dôležitý a tak beháme za deťmi s vodou z izby do izby, nechávame poháriky na viditeľných miestach, aby sa mohli kedykoľvek napiť. Výsledkom je zvyčajne niekoľko plných pohárov v každej miestnosti, ktoré si nikto ani nevšimne, až kým ich deti pri hre  neprevrhnú. Keď sú smädné, aj tak dobehnú za nami a trvajú na to, že chcú čerstvú vodu, lebo tá na stolíku alebo na poličke je už stará.

7. Príbytky s deťmi majú podobu umeleckých diel. Na vani zostávajú aj po vydrhnutí neidentifikovateľné abstraktné fľaky a steny sú do výšky detí sfarbené trochu inak ako ostatné plochy, na ktoré nedosiahnu.

8. Podlahu v aute občas hľadáte márne. Kam však majú ratolesti odhadzovať použité vreckovky, obaly od cukríkov či nedojedené pečivo, keď tam nemajú kôš? Keď po mesiaci objavíte pod sedadlom náhradnú plienku, možno sa vám práve hodí. Horšie je to, keď dieťa nájde po dlhšom čase predtým nedopitú malinovku alebo niekoľkokrát podupaných gumových medvedíkov a s chuťou sa do nich pustí. No čo už, aspoň viete, z čoho má tie bolesti bruška.

9. Nepoutierali ste prach. Ale iba odvtedy, keď odišli z návštevy vaši rodičia, prípadne kamaráti. Vždy si sľubujete, že už ho budete utierať pravidelne, no rovnako vždy na to zabudnete. No a čo je na tom? Na horné poličky sa nepozerajte, aj tak tam nikto nedovidí.

10. Niektoré veci v príbytku sú už dosť dlhý čas v havarijnom stave. Opýtajte sa iných mamičiek, či im doma všetko funguje. Stavte sa, že nebudete jediná, kto má takéto problémy. Nedoliehajú okná, nedajú sa poriadne zatvoriť dvere na kúpeľni, sprchová hlavica divne strieka. Je toho veľa, čo by bolo potrebné dať do poriadku, no pri deťoch sa na všetko hľadá čas omnoho ťažšie.

Toto je len zopár príkladov a keď máte deti, určite ste sa aspoň v niektorom bode našli. Ak nie, tak ste supermama a superžena. Normálne mamy vôbec nemusia mať všetko tip top a môžeme vás ubezpečiť, že to nie je žiadna hanba. Dokonca aj odborníci upozorňujú, že prílišná čistota a sterilita detskému zdraviu vôbec neprospievajú. Nechajte ich žiť si detstvo s usmiatou a spokojnou mamou, ktorá nie je dokonalá a nemá dokonale poupratované, ale vedia, že ich nadovšetko miluje. Prestaňte sa ospravedlňovať za neporiadok a pokojne pozvite kamarátky. Ak sa im u vás nebude páčiť, jednoducho nabudúce neprídu. Veď viete ako sa hovorí, poriadok je pre hlupákov, inteligent zvláda aj chaos...

Mohlo by vás tiež zaujať:

Murphyho zákony rodičov 3-ročných detí

Horoskopy pre deti v skratke

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia