Prázdninové aktivity, na ktoré nepotrebujete veľa peňazí

Prázdninové aktivity, na ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-07-01 00:30:00 |

Prázdniny sú tu a vyplniť deťom programom dva mesiace dá niekedy zabrať. Tento rok je to o to ťažšie, keďže doma už nejaký ten mesiac boli. Prinášame zopár tipov, do čoho sa môžete pustiť a neminúť veľa peňazí.

Prázdniny sú dlhé a rozmýšľate, čo podniknúť s deťmi, aby sa nenudili? Nemusí to byť nič komplikované a drahé. Stačí spomenúť si na svoje detstvo a hry, ktoré ste ako deti hrávali. Ako ste trávili prázdninový čas?

 Trávime čas vonku

1. Piknik v parku

Nič náročné. Stačí, keď upečiete pár mufinov alebo obľúbený koláč, zbalíte ovocie, nezabudnite na pitný režim v tomto teple. Pribaľte deku, loptu, bedminton a vyrazte do parku.

2. Krieda a chodník

Zoberte kriedu a nakreslite na chodníku dráhu pre autíčka, či koníkov. Kto bude v cieli prvý? Nakreslite väčší kruh a triafajte do neho kamienky. Kto hodí najviac, vyhráva. Pamätáte si na škôlku na skákanie? Nakreslite ju, nájdite malý kamienok a skáčte...

3. Naučte deti skákať gumu

Skvelá hra pre veľkých aj malých. Okrem zábavy, ktorú si deti užijú si potrénujú celé telo. Neviete si spomenúť na zostavy? Internet je plný návodov, alebo si vymyslite svoju vlastnú.

4. Nechajte deti, nech vám pomôžu

Deti milujú, keď môžu pomáhať. Nechajte ich. Vymyslite niečo, čo môžu vyrábať, môže to byť aj vtáčia búdka, ktorú zavesíte na strom. Dôverujte im a zverte im aj ťažšie úlohy ako je pílenie dreva či zatĺkanie klincov.

5. Prechádzka v lese s baterkami

Dobrodružstvo a deti idú ruka v ruke. Zoberte ich na nočnú výpravu do lesa s baterkami. Verte, že keď v škole budú rozprávať svoje zážitky z prázdnin, tento spomenú ako prvý.

6. Nájdite nové zaujímavé miesta

Nájdite na webe nové miesta, ktoré ste ešte nenavštívili. Nasadnite na vlak, odvezte sa do najbližšieho mesta a spoznajte ho.

7. Vezmite deti na ryby

Nikdy ste ryby nechytali? Najvyšší čas. Užijete si veľa zábavy. Vezmite deti na niektoré z rodinných jazierok, ktoré ponúkajú možnosť samostatného lovenia. Domáci vám potom váš úlovok vyčistia a môžete si ho zobrať domov, alebo vám ryby pripravia priamo na mieste a vy si na nich pochutnáte.

8. Choďte do múzea

Navštívte múzeum, detské výstavy, centrá, kde sa deti dozvedia niečo nové a zároveň sa budú môcť zahrať.

9. Vezmite ich do knižnice

Vezmite deti do najbližšej knižnice. Nechajte ich, nech si vyberú knižky, ktoré ich zaujmú. Posaďte sa a prečítajte spoločne pár kapitol, môžete sa striedať.

10. Choďte spolu do hračkárstva

Navštívte spolu hračkárstvo. Dajte deťom menší obnos, za ktorý si môžu vybrať, čo chcú. Tú radosť si budú dlho pamätať.

 

Zábavné aktivity na doma

1. Postavte pevnosť

Stačí  stôl, stoličky, deky a vankúše a pevnosť je na svete. Dovoľte deťom, aby v nej prespali, môžu si svietiť baterkami.

2. Kartónová škatuľa

Ostala vám kartónová škatuľa z veľkého spotrebiča? Popustite uzdu fantázii, vytvorte si domček, vyzdobte ho podľa svojich predstáv. Nemáte žiadne nápady? Poradíme vám. Deti isto nadchne pirátska loď či vesmírna raketa.

3. Čajová párty

Vyberte súpravu, ktorú používate len na špeciálnu príležitosť. Nebojte sa, že vám ju deti rozbijú. Budú dávať veľký pozor, lebo budú súčasťou pre nich dôležitej udalosti. Navrhnite im, aby si pozvali aj kamarátov.

4. Vyrobte domáce nanuky alebo zmrzlinu

Deti zmrzlinu milujú. Vyrobte si ju doma sami, na internete nájdete množstvo receptov a odporúčaní. Je jedno, či to bude nanuk, alebo zmrzlina. Hlavne, že na tom budete pracovať spolu.

5. Pomaľujte im tvár

Nepotrebujete ísť na špeciálne miesto, kde kreslia na tvár. Stačí keď kúpite sadu na maľovanie alebo pokojne postačí aj váš make up a môžete začať. Motív nech si zvolia sami. Navrhnite deťom, aby pomaľovali oni vás.

6. Vyrábajte

Vyrobte s deťmi taštičku na doklady, jednoduchý peračník, náramok na ruku, či náušnice. Postrihajte vyradené oblečenie a ušite bábikám šaty. Obchody sú plné setov na vyrábanie, môžete tvoriť náramky, kresliť na kamene, naučiť sa štrikovať, či vymodelovať na hrnčiarskom kruhu vlastnú vázu.

7. Kempujte v obývačke

Plánovali ste na víkend kemping v prírode, no počasie s vami nespolupracuje a leje ako z krhly? Kempujte v obývačke! Rozložte si karimatky, vyberte spacáky a uložte sa. Nepoužívajte svetlá, nepozerajte televízor. Svieťte si baterkami, rozprávajte dobrodružné príbehy.

8. Televízny večer

Pripravte popcorn, obľúbené nápoje, zabaľte sa do deky a pozerajte celý večer obľúbené rozprávky. Vychutnávajte si spoločné chvíle nič nerobenia. Deti to ocenia.

9. Vyrobte si vlastné smoothie

Experimentujte s akýmkoľvek ovocím, ktoré doma máte a ktoré deťom chutí. Primiešajte obľúbený jogurt či vanilkovú zmrzlinu. Deti sa budú zalizovať.

10. Hrajte spolu karty

Naučte deti hrať farára, sedmu či žolíka. Užijete si veľa zábavy a neskôr sa deti prehrajú aj samy.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, kik-textilien.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia