TEST: Ako sa otecko vyzná v bábätkovskom svete

TEST: Ako sa otecko
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-18 00:21:37 |

Doprajte si trochu spoločnej zábavy a zistite, či je pre vášho partnera vaše materstvo a starostlivosť o bábätko veľkou neznámou alebo to aspoň teoreticky zvláda ľavou zadnou.

Dnešní otcovia trávia s deťmi nepomerne viac času ako to bolo pred desiatkami rokov. Výskumy ukázali, že oproti roku 1974 je to 7-krát viac. I keď 35 minút, ktoré priemerne deťom venujú, nie je bohviekao veľa, oproti 5 minútam je to naozaj dosť. Pre porovnanie, mama venujú deťom denne jednu hodinu. Podľa niektorých expertov je však aj 35 minút viac než dosť. Tvrdia, že pre pohodu dieťaťa stačí venovať mu denne intenzívne 10 minút! Je to vraj významnejšie ako napríklad 2 hodiny prítomnosti bez aktivity.

 Samozrejme, možno práve otec vašich detí patrí k tým, ktorí im venujú omnoho viac času alebo naopak, ratolesti by boli vďačné aj za tých 5 minút. Poznáme aj takých otcov - hrdinov, ktorých deti sú najšťastnejšie vtedy, keď ich nevidia. Nech je tak alebo tak, dnes si náš obdiv zaslúžia práve tí, ktorí sú ozajstnými otcami, a nielen ploditeľmi či tyranmi, ktorí si ani oslovenie OTEC nezaslúžia.

Ak máte pri sebe práve takého - pohodového muža a otca, položte mu otázky z toho testu. Možno sa niečo priučí alebo vás prekvapí znalosťami, o ktorých ste doteraz ani netušili...

1. Ako dlho by ste mali nechať vaše bábätko plakať v noci predtým než zareagujete?

a . Zdvihnem ho hneď a nenechám ho plakať.

 b. Päť až desať minút.

 c. Desať až pätnásť minút

 d. Počkám, až skončí.

Ak novorodenec plače, najlepšie je reagovať hneď. Bábätko hľadá istotu vo vašom náručí. Nebojte sa, nerozmaznáte ho, naopak, doprajete mu potrebný pocit bezpečia.

2. Koľkokrát za deň potrebuje priemerný novorodenec jesť ?

 a. Tri jedlá denne.

 b. Každé štyri hodiny.

 c. Osem až desaťkrát.

 d. Každú hodinu.

Priemerný novorodenec  jedáva asi osemkrát denne - alebo raz za dve až tri hodiny. Niektoré bábätká, samozrejme, žiadajú mliečko častejšie, iné menej často.

3. Ako dlho je potrebné štandardne čakať, než môže žena po pôrode znovu začať so sexuálnym životom?

 a. Jeden týždeň.

 b. Šesť týždňov.

 c. Tri mesiace.

 d. Až dovtedy, kým manželka sama usúdi, že je pripravená.

Správna odpoveď je b, aj keď v každom prípade súhlas manželky je kľúčový. Ale všeobecne je potrebné po prirodzenom pôrode čakať šesť týždňov, aby sa telo mamičky zotavilo. Po cisárskom reze môže byť na sexuálny život pripravená skôr.

4. Čo je položkou číslo jedna, na ktorú by ste nikdy nemali zabudnúť pri vychádzke do parku so šesťmesačným bábätkom?

 a. Mobilný telefón.

 b. Podbradník.

 c. Videokamera.

 d. Plienka. 

Aj keď pre vás môžu byť zaujímavejšie iné položky, ak vás už partnerka poverila takou dôležitou úlohou, že môžete sám prevetrať svojho drobčeka, na plienku nikdy nezabudnite. Zaparený zadoček u bábätka nie je žiadna sranda.

5. Kedy je vhodné začať vášmu dieťatku čítať?

a . Hneď po narodení, na to nie je nikdy príliš skoro.

 b. Keď má  4 až 6 mesiacov.

 c. Keď sa dokáže samo posadiť.

 d. Po prvých narodeninách.

Začnite hneď,  naozaj nikdy nie je príliš skoro. Čítanie pomáha budovať slovnú zásobu vášho dieťaťa, podnecuje jeho fantáziu a buduje komunikačné zručnosti . Čím viac budete hovoriť s bábätkom od prvého dňa, tým lepšie. Štúdie ukázali, že jazykové zručnosti, a dokonca aj inteligencia, súvisia s tým, koľko slov dieťa počuje každý deň. Novorodencovi vôbec nemusíte čítať detské knihy, pokojne mu nahlas predčítavajte noviny alebo akúkoľvek knihu. Svojich favoritov si nájde neskôr, zatiaľ mu stačí počúvať váš hlas a veľa, veľa nových slov.

6. Aký darček ocení po pôrode mamička najviac?

a . Oblečenie pre bábätko.

 b. Kyticu kvetov.

 c. Darčekový certifikát, vďaka ktorému si môže dovoliť trochu sa rozmaznať masážou tváre, manikúrou či niekoľkohodinovým voľnom len pre seba.

Možno to prekvapí aj samotnú mamičku, ale prieskumy hovoria jasne – po pôrode by sa mala nechať aspoň trochu rozmaznávať. Kvetiny sú síce milé, no na druhej strane, ak sa na to pozriete prakticky, pridáte jej tým starosti navyše. Treba orezávať stonky, meniť vodu, prípadne čistiť vázu. Bábätkovské oblečenie si určite zaobstarala sama a tak vám nezostáva nič iné, len ju prekvapiť milým darčekom v podobe starostlivosti o ňu.

7. Čo majú spoločné Graco, Peg Perego a MacLaren?

a . Boli to hrdinovia vo vojne.

 b. Sú to výrobcovia cestovín a paradajkových pretlakov.

 c. Sú to značky kočíkov.

 d. Sú to svetoznáme vinárstva.

Graco , Peg Perego a MacLaren sú americké, talianske a britské spoločnosti, ktoré produkujú populárne kočíky.

8. Čo sa používa na čistenie pupka novorodenca?

 a. Lieh.

 b. Nič.

 c. Mydlo a voda.

 d. Detský šampón.

Niektorí lekári síce odporúčajú čistenie alkoholom, ale väčšina sa zhoduje na tom, nechať pupok zahojiť sa prirodzene. Stačí ho udržiavať čistý a suchý.

9. Kde je najbezpečnejšie miesto v aute pre novorodenca?

a . V náručí na zadnom sedadle.

 b. V dojčenskej autosedačke otočenej smerom dopredu na prednom sedadle.

 c. V dojčenskej autosedačke otočenej smerom dozadu na prednom sedadle.

 d. V dojčenskej autosedačke otočenej smerom dozadu na zadnom sedadle.

Bezpečnostní experti odporúčajú držať deti chrbtom k smeru jazdy tak dlho ako je to možné, minimálne do jedného roka, ale aj dlhšie.

10. Čo by ste mali ponúknuť vašej žene, keď dojčí?

a . Pohár vody.

 b. Časopis.

 c. Jej obľúbené pivo alebo iný alkoholický drink.

 d. Diaľkový ovládač od televízora.

Ženy, ktoré dojčia, potrebujú veľa vody , pretože je dôležitá pre produkciu mlieka. Pohár ovocného džúsu alebo mlieka je tiež v poriadku.

11. V akom veku väčšina detí už dokáže prespať celú noc?

a . Keď majú tri týždne.

 b. Keď majú tri mesiace.

 c. Keď majú deväť mesiacov.

 d. Keď majú dva roky.

Nočný spánok je veľmi individuálny, niektoré bábätká prespia pokojne šesť až osem hodín už v troch mesiacoch, niektoré ešte aj v dvoch rokoch vyžadujú v noci mlieko alebo čaj. Väčšina detí ( 70 percent ) však prespí celú noc (minimálne päťhodinový úsek) od deviatich mesiacov.

12. Čo sa rozumie pod pojmom „baby blues?“

 a. Sú to piesne, ktoré zvyknú ženám púšťať na pôrodnej sále.

 b. Ženský smútok a náladovosť po pôrode.

 c. Žiariace farby oblohy.

Až 80 percent novopečených mamičiek prejde obdobím smútku, úzkosti a intenzívnych zmien nálad počas prvých dní, niekedy aj týždňov, po pôrode. Tieto tzv. baby blues sú pravdepodobne spojené s poklesom hladiny estrogénu a progesterónu po pôrode. Čo môžete robiť ? Snažte sa byť pozorný a milujúci, neberte to osobne. Ak sa vaša partnerka necíti lepšie ani mesiac po pôrode, môže trpieť popôrodnými depresiami, ktoré sú vážne a vyžadujú si lekársku starostlivosť.

13. Aká je najbezpečnejšia poloha pre spánok novorodenca a dojčaťa?

a . Na brušku.

 b. Na boku.

 c. Na chrbte.

 d. V náručí jedného z rodičov.

Výskumy dokázali, že spánok bábätiek na chrbte významne znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

 

Ak otecko dokázal bezchybne odpovedať na všetky otázky, je to skutočný frajer. Bodovanie pre tých, ktorí majú nejaké tie medzery, vám však neprinesieme. Ak totiž bol muž ochotný sadnúť si s vami a riešiť tento test, môžete si byť istá, že máte pri sebe fantastického chlapa a tatina, ktorý to dá aj bez toretických znalostí :))


Foto: thinsktock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia