Špenát by dnes nemal na stole chýbať: Super recepty!
Zdroj: thinkstock.com
Zelený štvrtok sa v mnohých domácnostiach spája so špenátom. Deti však nad ním neraz ohŕňajú nosom, i keď práve tieto zelené listy by mali jedávať pravidelne.
„Fúj, to nebudem jesť, vyzerá to ako žaburina,“ zrušil ma 5-ročný syn, keď som mu naservírovala klasický špenát so zemiakmi a natvrdo uvareným vajíčkom. Našťastie, u nás to netrvalo dlho, stačilo mu pripomenúť siláka Pepka námorníka. Nie u každého to však ide tak hladko.
Ak aj vaše deti patria k tým, ktoré špenát odmietajú, mali by ste vyskúšať viac možností, ako ich naučíte túto zdravú pochúťku jesť. Ak ho viete správne pripraviť, pochúťkou naozaj je a zalizujú aj tí najväčší gurmáni.
Špenát pochádza až z juhozápadnej Ázie, no dnes ho nájdeme snáď v každej záhradke aj vďaka tomu, že jeho pestovanie nie je náročné. Dokona si ho dokážete vypestovať vo väčšom hrantík aj a panelákovom balkóne. Nachádza sa v ňom množstvo výživných látok a vitamínov a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Pravidelná konzumácia špenátu má priam zázračné účinky na tráviace ústrojenstvo, pôsobí ako prevencia proti slabnutiu zraku a bojuje dokonca aj proti paradentóze.
Do jedálnička dieťaťa môžete špenát zaradiť od 7. mesiaca života. Tí najmenší nemajú s jeho konzumáciou žiadne problémy, deti v škôlkarskom veku začínajú túto zelenú pochúťku odmietať najmä pre farbu. Vtedy je vhodné zapracovať ho do iných jedál a nenútiť dieťa nasilu ho jesť, aby ste v ňom nevypestovali celoživotný odpor k špenátu, čo by bolo naozaj na škodu. Napríklad u nás vážne veľmi zabralo pozeranie rozprávky Pepek námorník. Keď špenát miluje taký hrdina, ktorý si s každým poradí, potom predsa musí chutiť aj môjmu hrdinskému synovi J)
Prinášame vám niekoľko tipov na špenátové pokrmy
Pre tých najmenších:
Zeleninové pyré
200 g mrkvy, 100 g špenátu (čerstvého alebo mrazeného), 100 g zemiakov, 1 ČL masla, 1 PL mlieka.
Umytú zeleninu očistíme a nakrájame na kúsočky. Špenátové lístky natrháme. Pridáme trochu vody a dusíme. Pomixujeme alebo prepasírujeme. Pridáme maslo a mlieko.
Špenátovo-jablkové pyré
300 g špenátu, 1 ČL oleja, 100 g jabĺk
Špenát dáme do hrnca, necháme pod pokrievkou zmäknúť a podusíme. Očistené jablká nakrájame na malé kocky, pridáme k špenátu, krátko spolu podusíme a rozmixujeme. Olej pridáme na koniec varenia.
Špenátová roláda
300 g špenátu, 120 g polohrubej múky, 6 vajec, 1 ČL masla, 1 ČL oleja, 1 črievko taveného syra, 1 strúčik cesnaku, 1 malá cibuľa, trochu soli
Špenát umyjeme a dáme do misky. Pridáme polohrubú múku, 3 žĺtka, prelisovaný cesnak, maslo, olej a soľ. V druhej nádobe si z troch bielok vyšľaháme sneh, ktorý vmiešame do špenátovej hmoty. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 150 °C asi 10 až 15 minút. Po upečení preložíme plát na vlhkú utierku a stočíme. Necháme pár minút oddychovať. Potom cesto z utierky zložíme a necháme vychladnúť.
Náplň: 3 vajíčka uvarené natvrdo, tavený syr, cibuľa. Všetko zmiešame, podľa potreby dosolíme alebo dochutíme bylinkami, môžeme pridať aj šunku a natrieme tým plát. Znovu zrolujeme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.
Špenátový koláč
300 g špenátu, 3 vajcia, 2 rožky, 100 ml mlieka, 200 g šunky, 100 g tvrdého syra, 3 strúčiky cesnaku, ovsené vločky, soľ, korenie, bylinky
Syr, šunku a rožky nakrájame na kocky. Zalejeme mliekom. Žĺtka oddelíme do bielok, z ktorých vyšľaháme sneh. Dobre umytý špenát natrháme a necháme odkvapkať. Na pár sekúnd ho zelejeme vriacou vodou, zlejeme a rýchlo ochladíme v studenej vode. Ide o tzv. blanšírovanie. Namočené rožky, syr a šunku zmiešame v miske, pridáme pretlačený cesnak, špenát, osolíme, okoreníme, pridáme podľa chuti bylinky. Ak sa nám zdá hmota riedka, pridáme ovsené vločky. Nakoniec primiešame sneh z bielkov. Vložíme do vymasteného plechu alebo pekáča a pečieme pri teplote 180°C asi pol hodinu.
Špenátový šalát
500 g špenátu, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 4 PL lyžice olivového oleja, šťava z polovice citróna, soľ
Umytý špenát posolíme, pridáme prelisovaný alebo nasekaný cesnak, polejeme citrónovou šťavou a olejom.
Ak chcete docieliť jemnejšiu chuť, pridajte do šalátu téglik kyslej smotany.