Špenát by dnes nemal na stole chýbať: Super recepty!

Špenát by dnes nemal
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-04-01 11:30:00 |

Zelený štvrtok sa v mnohých domácnostiach spája so špenátom. Deti však nad ním neraz ohŕňajú nosom, i keď práve tieto zelené listy by mali jedávať pravidelne.

„Fúj, to nebudem jesť, vyzerá to ako žaburina,“ zrušil ma 5-ročný syn, keď som mu naservírovala klasický špenát so zemiakmi a natvrdo uvareným vajíčkom. Našťastie, u nás to netrvalo dlho, stačilo mu pripomenúť siláka Pepka námorníka. Nie u každého to však ide tak hladko.

Ak aj vaše deti patria k tým, ktoré špenát odmietajú, mali by ste vyskúšať viac možností, ako ich naučíte túto zdravú pochúťku jesť. Ak ho viete správne pripraviť, pochúťkou naozaj je a zalizujú aj tí najväčší gurmáni.

Špenát pochádza až z juhozápadnej Ázie, no dnes ho nájdeme snáď v každej záhradke aj vďaka tomu, že jeho pestovanie nie je náročné. Dokona si ho dokážete vypestovať vo väčšom hrantík aj a panelákovom balkóne. Nachádza sa v ňom množstvo výživných látok a vitamínov a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Pravidelná konzumácia špenátu má priam zázračné účinky na tráviace ústrojenstvo, pôsobí ako prevencia proti slabnutiu zraku a bojuje dokonca aj proti paradentóze.

Do jedálnička dieťaťa môžete špenát zaradiť od 7. mesiaca života. Tí najmenší nemajú s jeho konzumáciou žiadne problémy, deti v škôlkarskom veku začínajú túto zelenú pochúťku odmietať najmä pre farbu. Vtedy je vhodné zapracovať ho do iných jedál a nenútiť dieťa nasilu ho jesť, aby ste v ňom nevypestovali celoživotný odpor k špenátu, čo by bolo naozaj na škodu. Napríklad u nás vážne veľmi zabralo pozeranie rozprávky Pepek námorník. Keď špenát miluje taký hrdina, ktorý si s každým poradí, potom predsa musí chutiť aj môjmu hrdinskému synovi J)

Prinášame vám niekoľko tipov na špenátové pokrmy

Pre tých najmenších:

Zeleninové pyré

200 g mrkvy, 100 g špenátu (čerstvého alebo mrazeného), 100 g zemiakov, 1 ČL masla, 1 PL mlieka.

Umytú zeleninu očistíme a nakrájame na kúsočky. Špenátové lístky natrháme. Pridáme trochu vody a dusíme. Pomixujeme alebo prepasírujeme. Pridáme maslo a mlieko.

Špenátovo-jablkové pyré

300 g špenátu, 1 ČL oleja, 100 g jabĺk

Špenát dáme do hrnca, necháme pod pokrievkou zmäknúť a podusíme. Očistené jablká nakrájame na malé kocky, pridáme k špenátu, krátko spolu podusíme a rozmixujeme. Olej pridáme na koniec varenia.

Špenátová roláda

300 g špenátu, 120 g polohrubej múky, 6 vajec, 1 ČL masla, 1 ČL oleja, 1 črievko taveného syra, 1 strúčik cesnaku, 1 malá cibuľa, trochu soli

Špenát umyjeme a dáme do misky. Pridáme polohrubú múku, 3 žĺtka, prelisovaný cesnak, maslo, olej a soľ.  V druhej nádobe si z troch bielok vyšľaháme sneh, ktorý vmiešame do špenátovej hmoty. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 150 °C asi 10 až 15 minút. Po upečení preložíme plát na vlhkú utierku a stočíme. Necháme pár minút oddychovať. Potom cesto z utierky zložíme a necháme vychladnúť.

Náplň: 3 vajíčka uvarené natvrdo, tavený syr, cibuľa. Všetko zmiešame, podľa potreby dosolíme alebo dochutíme bylinkami, môžeme pridať aj šunku a natrieme tým plát. Znovu zrolujeme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.

Špenátový koláč

300 g špenátu, 3 vajcia, 2 rožky, 100 ml mlieka, 200 g šunky, 100 g tvrdého syra, 3 strúčiky cesnaku, ovsené vločky, soľ, korenie, bylinky

Syr, šunku a rožky nakrájame na kocky. Zalejeme mliekom. Žĺtka oddelíme do bielok,  z ktorých vyšľaháme sneh. Dobre umytý špenát natrháme a necháme odkvapkať. Na pár sekúnd ho zelejeme vriacou vodou, zlejeme a rýchlo ochladíme v studenej vode. Ide o tzv. blanšírovanie. Namočené rožky, syr a šunku zmiešame v miske, pridáme pretlačený cesnak, špenát, osolíme, okoreníme, pridáme podľa chuti bylinky. Ak sa nám zdá hmota riedka, pridáme ovsené vločky. Nakoniec primiešame sneh z bielkov. Vložíme do vymasteného plechu alebo pekáča a pečieme pri teplote 180°C asi pol hodinu.

Špenátový šalát

500 g špenátu, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 4 PL lyžice olivového oleja, šťava z polovice citróna, soľ

Umytý špenát posolíme, pridáme prelisovaný alebo nasekaný cesnak, polejeme citrónovou šťavou a olejom.

Ak chcete docieliť jemnejšiu chuť, pridajte do šalátu téglik kyslej smotany. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia