Oči: Čo hovorí ich farba o osobnosti dieťaťa

Oči: Čo hovorí ich
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2020-04-11 15:30:00 |

Všetci poznáme výraz, že „oči sú okná do duše“. Zdá sa, že niečo pravdy na tom bude. Podľa vedcov ich farba o človeku napovedá veľa.

Vedci z Örebro University vo Švédsku zistili, že osobnosť človeka súvisí aj s dúhovkou v oku.  Farba očí je ovplyvnená rovnakým génmi, ktoré tvoria naše čelné mozgové laloky a tak je len logické, že ľudia s podobnou farbou očí majú aj mnohé osobnostné črty podobné.  „Oko je tak úzko neurologicky prepojené s mozgom, že by sme ho mohli nazývať časťou mozgu, ktorú vidno zvonku,“ tvrdí aj doktor Anthony Fallon z univerzity v škótskom Edinburgu, ktorý študoval vzťah medzi okom a osobnosťou človeka.  

Tmavohnedé až čierne oči

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o rodeného vodcu. Ľudia s tmavohnedými očami, ktoré sa niekedy javia až ako čierne, majú jednu z najvzácnejších farieb očí. Často sú vnímaní ako tajomní alebo tichí, ale zároveň veľmi príjemní.

Výhodou ľudí s touto farbou očí je vyššia koncentrácia melanínu. Melanín sa správa ako izolátor v spojoch medzi bunkami a čím viac melanínu, tým rýchlejšie môže mozog fungovať. Jedna z aktuálnych štúdií venujúcich sa osobnosti človeka hovorí, že ľudia s tmavohnedými očami majú omnoho menšie sklony k pitiu alkoholu ako ľudia so svetlejšími očami. Iná štúdia zase uvádza, že sú všeobecne lepší v športoch, ktoré zahŕňajú dosahovanie individuálnych cieľov, napríklad v tenise.

Ľudia s tmavohnedými očami by potenciálne mohli vládnuť svetu, len musia nájsť svoju vnútornú silu. Svet ich vidí ako vodcov, tak na tom môžete aj vy ako rodičia zapracovať. Váš tmavooký potomok má šancu dotiahnuť to veľmi ďaleko!

Hnedé oči

Ide o najrozšírenejšiu farbu očí na svete, ale má také veľké množstvo odtieňov, že ju ťažko len tak jednoducho opísať . Často ide o kombináciu hnedej a a zelenej alebo o sýtu farbu lieskového orieška. Ľudia s hnedými očami sú od útleho veku jedineční.

Tie deti, ktorých farba očí pripomína lieskový oriešok, majú tendenciu byť nezávislé spontánne. I keď vo všeobecnosti hovoríme o vyvážených osobnostiach, od množstva melanínu v oku závisí, či je ich osobnosť viac vyvážená a čitateľná alebo naopak, priam záhadná.

Doktor Matthew Leach z University of South Australia tvrdí, že ľudia s hnedými očami majú často zmiešané odtiene a farby v očiach v dôsledku čiastočiek uvoľňujúcich sa z krvného riečiska pri nerovnováhe pečene, preto môžu byť náchylnejší k tráviacim problémom.

Hnedookí ľudia sú obvykle príjemní, asertívni a dôverčiví. Univerzita Karlova v Prahe ich opisuje ako všeobecne veľmi lojálnych, úctivých a jemných, no určite nie submisívnych, teda podriaďujúcich sa.

Nesúhlasíte s tým, lebo vaše hnedooké dieťa či manžel sú úplne iní? Tak potom to môže súvisieť so spánkom. Štúdia v časopise International Chronobiology ukázala, že ľudia s hnedými očami všeobecne spia o dve hodiny menej než ľudia so svetlejšími očami a ich spánkové cykly bývajú chudobnejšie. Vo všeobecnosti majú tiež problémy so vstávaním, resp. prebratím sa v dopoludňajších hodinách.

Modré oči

 
 

Ľudia s modrými očami majú veľkú vnútornú i vonkajšiu fyzickú silu, aj keď mnoho ľudí si to nevšimne. V skutočnosti okolie modrookých nevidí reálne a súdi ich skôr negatívne. Obvykle ich musia ostatní lepšie spoznať, aby pochopili, že ide o silné osobnosti. Na prvý dojem ich totiž často hodnotia ako slabých, plachých, nepriebojných alebo nedôveryhodných, aj keď v skutočnosti to tak úplne nie je.

Opatrnosti však majú v sebe viac ako ľudia s inou farbou očí. V roku 2006 nemeckí psychológovia zistili, že modrooké deti majú tendenciu mať sa na pozore pred novými vecami a sú výrazne menej otvorené okoliu ako ich rovesníci. Sú hanblivé a dosť plaché.

Na mnohých ľudí pôsobia modrookí ako egoisti a majú z nich strach ako zo silnej konkurencie. Na druhej strane, pilotná štúdia univerzity v Pittsburgu naznačuje, že ženy so svetlými modrými očami majú tendenciu znášať bolesť počas pôrodu omnoho statočnejšie ako ženy s tmavšími očami. A tiež zriedkavejšie trpia popôrodnými depresiami. No, takže dobrá správa pre rodičov modrookých dievčat, ktoré raz hrdinsky zvládnu pôrod J)

Sivé oči

Sivé oči sú zriedkavé, ide skôr o variáciu modrých očí. Podľa Tech Museum of Innovation tmavosivé oči majú na rozdiel od modrých viac melanínu v prednej časti, zatiaľ čo svetlosivé majú koncentráciu melanínu podstatne nižšiu ako modré oči.

Ak má dieťa tmavosivé oči, ide buď o mimoriadne dobre vyváženú osobnosť alebo naopak, nachádzajú sa v ňom dve osobnosti – Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Okolie ich preto hodnotí rôzne, závisí to aj od toho, ako dokážu kontrolovať svoje emócie. V detstve, než sa to naučia, je ich výchova o niečo zložitejšia, keď si však „upracú“ vo vnútri, zmení sa to.

Ľudia so svetlosivými očami musia na sebe pracovať tvrdšie ako ostatní. Voči okoliu sú veľmi nedôverčiví a trvá dlhšie, než niečo dosiahnu. Ak sa však niekomu podarí získať ich dôveru, budú mať voči nemu hlbokú náklonnosť a urobia pre neho prvé aj posledné.

Zelené oči

Ak má vaša ratolesť zelené oči, musíme vám pogratulovať. Ide totiž o ľudí príjemných, tajomných a obľúbených. Dospelé ženy a muži so zelenými očami sú označovaní  za sexi. Ak sa spýtate desiatich náhodných ľudí, na akú by si chceli zmeniť farbu svojich očí, väčšina uvedie práve zelenú.

Zelené oči majú hladinu melanínu v rovnováhe, čo robí z ich nositeľov príjemných a zároveň dominantných ľudí ako je to u hnedookých a na druhej strane silných a opatrných ako u modrookých.

Zelenooké deti sú plné neutíchajúcej energie, rýchlo sa pre všetko nadchnú. Sú inteligentné, samostatné a vytrvalé. Darí sa im doťahovať veci do konca. V dospelosti nevyhľadávajú krátke romániky, ale budujú dlhodobé vzťahy.

Očný chirurg Hamada Kallel hovorí, že zelenookí sú často nepredvídateľní, ale dokážu sa ovládať. Ide o originálnychkreatívnych ľudí, ktorí dokážu výborne fungovať aj pod veľkým tlakom

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia