Pre toto by sa starší súrodenci nemali starať o mladších

Pre toto by sa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-12-07 17:30:00 |

Máte doma dve alebo viac detí v rozmedzí niekoľkých rokov? Pravdepodobne občas poveríte tie staršie starostlivosťou o mladšie. Nemali by ste tom robiť!

Ruská psychologička Katerina Deminová výrazne varuje pred tým, aby rodičia presúvali zodpovednosť za starostlivosť o mladšie deti na starších súrodencov. Dôvod?

Ak je vekový rozdiel medzi súrodencami menej ako 12 rokov, starší nemusí fyzicky ani psychicky starostlivosť o mladšieho zvládnuť!

Často sa začína niečím malým: „Postráž na chvíľu svojho malého brata. Spinká. Skočím len do obchodu oproti a hneď sa vrátim." Mama je o chvíľu naspäť a vidí, že sa nič nestalo. Mladší brat sa zobudil, ale neplakal, lebo staršia sestra zavrtela nad ním hrkálkou a napodobňovala mamin hlas. Veľká sestra je na seba nesmierne hrdá.

To vedie k ďalšiemu scenáru. Mama je s deťmi v parku. Po dobrej minulej  skúsenosti poprosí opäť staršiu dcérku, aby na chvíľu postrážila bračeka a odbehne si do obchodu. Chlapča sa krátko po jej odchode udrelo do hlavy o kovovú tyč. I keď drobček sa celkom rýchlo upokojil, sestra zostala v šoku, vydesená a v strese. Nedokázala reagovať.

Deti by nemali zostávať samy

Deminová upozorňuje na rozdiel medzi pomocou so strážením súrodencov a zodpovednosťou za ich stráženie. Keď necháme sledovať mladšieho bračeka na pár minút staršou sestrou, zatiaľ čo my napríklad varíme, to je v poriadku. Nikdy by sme ich však nemali pustiť spolu von alebo nechať samých doma na dlhšie ako na 5 minút! Aj to je podľa psychologičky veľa. Na námietky, že mnohí z nás trávili čas so súrodencami sami bez rodičov odpovedá, že išlo skôr o šťastie, keď sa nič nestalo.

Ako Deminová vysvetľuje, pracovala na detskom oddelení v nemocnici a len počas prvých troch dní po nástupe videla, ako to môže dopadnúť, keď na dieťa nedohliada dospelý -  hrozí obarenie vriacou vodou, popálenie sa o horúcu žehličku, dusenie sa hračkou, môže sa poraniť nožnicami či nožom, vypadnúť z okna, vopchať si niečo do nosa alebo mu zabehne hlt vody... „Sedemročné dieťa nedokáže ochrániť päťročné pred nebezpečným správaním,“ zdôrazňuje. Naopak, môže mu v tom aj pomôcť. Nejde o zlomyseľnosť, ale o prirodzenú detskú zvedavosť. Sedemročné dieťa nikdy nemôže byť vnímané ako dozor. A to ani vtedy, ak sa rodičom javí ako veľmi zodpovedné a rozumné. Schopnosti a možnosti dieťaťa treba hodnotiť realisticky.

 

Na varovanie musí dieťa dozrieť

Deminová zdôrazňuje, že ako plnohodnotný dozor môžeme vnímať súrodenca, ktorý je od mladšieho starší spomínaných 12 rokov. To je podľa nej aj zhruba vek, od ktorého môžeme nechať dieťa doma samo. Upozorňuje však, že treba sa pri prenesení zodpovednosti za starostlivosť o mladšieho súrodenca so starším jasne dohodnúť. Rodič by mal zvážiť, či je schopný sa hrať s mladším súrodencom tak dlho, ako potrebuje byť preč. 

Nikdy by ste nemali zabúdať, že starší súrodenci nemajú nič spoločné s počtom vašich detí, teda ich súrodencov. Ak nepríde k mimoriadnej situácii, starostlivosť o deti je výhradne v kompetencii rodičov. Staršie deti môžu pomôcť, ale zodpovednosť je stále na vás.

Fotogaléria

gettyimages.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia