Chcete otehotnieť či túžite po dievčatku? Čarujte ako naše babičky!

Chcete otehotnieť či túžite
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-13 00:45:00 |

V časoch, keď boli praprababičky v našich rokoch, nemali k dispozícii google, ultrazvuk ani gynekológa. Ako si poradili?

Problémy v tehotenstve museli naše babičky a prababičky riešiť po svojom a niekedy im neostávalo nič iné, len obrátiť sa na mágiu a povery!

Ako otehotnieť

Ak pár nemohol otehotnieť, vinili za to zlú kliatbu, ktorú na nich niekto uvalil počas ich svadobného dňa. Vtedy museli vyhľadať dedinskú čarodejnicu, ktorá by kliatbu zrušila. Ak mala s plodnosťou problém žena, odporúčala sa jej vypiť voda, v ktorej bol namočený kúsok placenty. A vám sa hnusí vypiť cviklové smoothie?

Rizikové tehotenstvo malo kedysi úplne iný zmysel

Tehotná žena, to bola hotová hroziaca katastrofa a musela dodržiavať všemožné zákazy. Počas tehotenstva sa nemohla pozrieť na nikoho škaredého, inak by aj dieťa ostalo škaredé. Rovnako to platilo o chorých či zmrzačených ľuďoch. Aby dieťa nemalo vypúlené oči, nemala sa žena počas tehotenstva pozerať na žabu a aby sa nenarodilo chlpaté, nemohla sa pozerať na mačku. Skrátka sa jej odporúčalo počas celého tehotenstva pozerať sa len na pekných ľudí.

Tehotná žena sa považovala za zraniteľnú osobu, ktorú mohli ľahko prepadnúť démoni a ona by tak mohla uškodiť celej dedine. Žena v očakávaní preto nesmela chodiť na zábavy a vôbec, najlepšie bolo, keď sa zdržiavala doma.

Bolo lepšie tieto zásady dodržiavať. Ak sa totiž dieťa narodilo napríklad so zdeformovanou hlavičkou (čo mohlo spôsobiť to, že tehotná žena počas tehotenstva kopla mačku do hlavy), hneď po narodení mu príbuzní naprávali tvar lebky dieťaťa pomocou plachty!

Náladovosť

Aj nálada tehotnej ženy ovplyvňovala charakter dieťaťa. V minulosti sa skrátka niečo také ako „tehotenská demencia“ nepripúšťalo a žena si musela dávať dobrý pozor na to, aby nebola smutná, uplakaná, depresívna či márnivá. Všetko by sa jej to vrátilo v podobne uplakaného a zlého dieťaťa.

Pozor aj na tehotenské chute!

Ak si mamička nedopriala niečo, na čo mala obrovskú chuť,  podľa povery hrozilo, že o dieťa príde! Milé mamičky, teraz máte jeden dôvod na viac na to,  prečo poslať svojho manžela po zmrzlinu aj o polnoci.

Ako zistiť pohlavie?

Na zistenie pohlavia dieťatka sa používalo mnoho metód. Jedno z nich bolo veštenie pomocou kosti z hydiny. Tehotná žena a ďalšia žena, väčšinou budúca krstná mama dieťaťa, chytili kosť každá za jeden koniec a začali ťahať. Ak kosť ostala v ruke tehotnej ženy, mala mať chlapca. Pohlavie dieťaťa sa ďalej zisťovalo aj podľa tváre matky. Tento zvyk sme si zanechali až do súčasnosti. Dodnes sa hovorí, že dievča odoberá matke krásu, naopak, chlapec, žene krásu pridáva.

Dvojičky? Len to nie!

Narodenie dvojičiek sa rozhodne nebralo ako požehnanie, ale ako kliatba! Aby ste zabránili narodeniu dvojičiek, stačí údajne nejesť zrastené ovocie. Áno, také to je jednoduché!

Chcete syna?

Aby ste si pričarovali prvorodeného syna, pod posteľ si počas počatia ukryte sekeru. Ak chcete, naopak, ako prvú dcéru, do svadobných šiat si nechajte prišiť šatku.

Pre ľahší pôrod

Pre jednoduchší pôrod sa žene rozplietli vlasy a rozviazala košeľa. V izbe, kde žena rodila, nemohli chýbať magické predmety na ochranu pred zlými duchmi – ostré ihly či sekera. V prípade ťažkého pôrodu zabudnite na epidurálku. Skrátka sa na brucho rodičky mal položiť odev manžela či svadobné šaty, ktoré mali údajne magickú moc.

Dieťa narodené v piatok? Katastrofa!

Ak sa narodilo dieťa s vlasmi, predpovedalo sa, že bude šťastné a bohaté. Ak sa narodilo so zrasteným obočím, hrozilo, že bude mať zlú povahu. Ak sa dieťa narodilo v nedeľu, patrilo k šťastným nedeľniatkam, ak, naopak, v piatok, mala sa mu celý život lepiť smola na päty.

Magický prvý kúpeľ

Prvý kúpeľ dieťaťa sa považoval za obradný a dodržiavalo sa pri ňom množstvo tradícií. Do kúpeľa sa pridávali magické predmety – štipka soli, aby dieťa vždy každý chcel, trochu medu, aby bolo obľúbené, kúsok chleba, aby bolo poslušné, a peniaz, aby netrelo biedu. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Tehotenské mýty: O čom napovedá špicaté brucho, veľký zadok či pálenie záhy

Rodičovské mýty: Naozaj sa dá z vlčieho maku oslepnúť?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st, Katarína Nádaská: Čary a veštby Rastislava Stoličná – Mikolajová: Slovenský rok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia