Zahanbujete svoje dieťa? Toto sa stane s vašim vzťahom

Zahanbujete svoje dieťa? Toto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-30 00:28:52 |

Niekedy nás dieťa tak nahnevá, že sa rozhodneme urobiť mu hanbu na verejnosti – pred kamarátmi, spolužiakmi, susedmi či na sociálnej sieti. Stopnite to.

 

 

Trápi vás správanie vašej ratolesti a tak ste sa rozhodli verejne sa o to podeliť s ďalšími ľuďmi či dokonca ste o tom napísali na sociálnu sieť, kde si to môže prečítať veľa ľudí? Na prvý pohľad sa môže toto riešenie zdať ako efektívne, v skutočnosti ide len o chvíľkové uvoľnenie vášho napätia, ktoré v dlhodobom horizonte nesie so sebou negatívne následky. Výrazne tým narušíte vzťah rodič – dieťa a oslabíte dôveru dieťaťa vo vás. Zahanbenie dieťaťa na verejnosti nepoužívajte nikdy ako  nástroj pre formovanie jeho správania. Nefunguje to.  Okrem toho, že narušíte vzájomný vzťah, výrazne ovplyvníte sebavedomie dieťaťa. Odborníci radia, aby ste sa vyhýbali zahanbovaniu potomkov pred inými, ale aj v súkromí, rovnako ako fyzickým trestom. Vždy sa dá nájsť aj iné riešenie, ktorým dieťaťu neublížite, ale budete ho reálne formovať.

Čo je zahanbujúce?

Zaujíma vás, čo presne predstavuje zahanbiť dieťa? Tu je pár príkladov:

  • hovoriť nepríjemné príbehy zo života dieťaťa  s cieľom manipulovať jeho postoj alebo správanie
  • prezrádzať vaše súkromné rozhovory o správaní a ich následkoch
  • zámerne vyvolávať v dieťati zlý pocit o sebe ako osobe namiesto zameriavania sa na skutočné správanie

Zradné je to, že na začiatku sa môže zahanbenie potomka na verejnosti zdať ako dobrý nápad, ktorý mu zabráni v budúcnosti zlé správanie zopakovať, ale rýchlo sa vám to vypomstí. Nielen, že stratíte dôveru vo vzťahu, ale zároveň dieťa učíte, že je zlé. Po čase si na túto myšlienku zvykne, lebo veď nech urobí čokoľvek, aj tak je zlé a všetci to o ňom vedia, tak prečo by sa malo snažiť robiť niečo dobré... Verejným zahanbovaním zabíjate v dieťati snahu robiť vám radosť , čo je preň v útlom veku úplne prirodzené alebo sa správať podľa určitých pravidiel. Vždy by ste si mali uvedomiť, že deti do určitého veku sa nesnažia zámerne „robiť zle“, ich prirodzenou snahou je zapáčiť sa vám, len nedokážu ešte úplne jasne rozlíšiť, čo je správne a čo nie.

Čo robiť, kde ste už dieťa zahanbili

Buďme realisti, občas „prasknú“ nervy snáď každému rodičovi a dieťa zahanbí. Či už v súkromí alebo na verejnosti. Toto je čas na ospravedlnenie sa. Naučte ratolesť, že chybu môže urobiť každý, no je dôležité uvedomiť si ju a ospravedlniť sa. Dieťa potrebuje vedieť, že viete poprosiť o odpustenie a tiež, že aj vy dokážete odpúšťať. Uistite ho, že urobíte všetko pre to, aby sa podobná chyba viac nezopakovala. Výsledok neuvidíte hneď, ale buďte si istí, že sa to vo vzťahu medzi vami časom prejaví.

Riziku zahanbenia dieťaťa sú podľa prieskumov viac vystavení slobodní rodičia pre napätie, v ktorom žijú. Najväčšou chybou je prenášať frustráciu zo vzťahu s expartnerom do vzťahu k dieťaťu. Nikdy mu nehovorte tieto slová:

Si zlý/zlá. Dieťa z toho nepochopí, čo urobilo zle alebo čo by malo zmeniť.

Si ako tvoj otec (tvoja mama).

Neviem, prečo by som sa vlastne mal/mala s tebou stále trápiť. Takáto veta je výsledkom vašej frustrácie, no v dieťati vzbudí pocit, že je nechcené a nemilované.

Asi by bolo lepšie, keby si žil/žila s otcom/mamou.

Som z teba taká unavená/unavený. Takýmito vyjadreniami môžete dosiahnuť to, že dieťa s vami prestane hovoriť o svojich problémoch, radostiach aj starostiach.

Ako možno ovplyvniť správanie detí bez zahanbovania

Úplne najlepšie nástroj, ktorý máme k dispozícii pre ovplyvnenie správania detí je vzájomný vzťah. Správajte sa tak, ako chcete, aby sa správali ony. Vy ste tým, kto im ukazuje cestu. Buďte láskaví, empatickí, ochotní. Nehanbite sa za chyby, ktoré urobíte. Ukážte im, že vždy je priestor poučiť sa z nich a viac ich neopakovať.  Tu je niekoľko príkladov fráz, ktoré môžete použiť:

Bol by som rád, keby si mi povedal, čo sa stalo... Dieťa možno nezareaguje hneď, niektoré potrebuje pár minút, iné pár hodín, no cíti váš záujem.

Ako sa teraz cítiš? Touto otázkou pomôžete dieťaťu rozpoznávať pocity spojené s udalosťami, ktoré sa odohrali. Tie môžu zahŕňať strach, úzkosť, osamelosť, prekvapenie a ďalšie.

Čo si mohol/mohla urobiť inak? V ideálnom prípade môže dieťa samo vymenovať alternatívy, z ktorých sa dá vybrať. Samozrejme, mali by ste byť nápomocní a poradiť mu ďalšie možnosti, ktoré môžu byť účinné.

Čo urobíš v takejto situácii nabudúce? Privediete dieťa k tomu, aby premýšľalo nad tým, ako na podobnú situáciu reagovať vhodnejším spôsobom.

Ako ti môžem pomôcť? Túto otázku často vynechávame a pritom je taká dôležitá. Dieťa cíti váš záujem a vie, že je milované, aj keď urobilo niečo nesprávne.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Takto to dopadne, keď niekto plní príkazy doslovne

Týchto 9 vecí hovorte dieťaťu každý deň

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia