Robíte aj vy v zime túto chybu? Napravte to čo najskôr

Robíte aj vy v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-02-28 00:35:58 |

Ani zima by vás nemal odradiť od toho, aby ste zobrali drobčeka na čerstvý vzduch. Nedržte ho medzi štyrmi stenami len preto, lebo vonku je pod nulou!

Čerstvý vzduch je pre dieťa dôležitý aj keď je chladno. Na krátku 15 – 30 minútovú prechádzku môžete zobrať už aj trojtýždňové bábätko. Ak neklesla teplota pod 5°C, pobyt vonku môže urobiť pre obidvoch zázraky. V prípade, že máte doma predčasniatko alebo má špuntík zdravotné problémy, poraďte sa o pobyte vonku v zime s pediatrom.

Kým s novorodencami a malými dojčatami by ste nemali chodiť von, ak je teplota nižšia ako mínus 5°Cstaršie deti sa pokojne môžu na vzduchu vyblázniť aj pri väčšom chlade. Opatrnosť je na mieste, ak teplota klesne na viac ako mínus 15°C.

Deti strácajú teplotu rýchlejšie ako dospelí, preto sa odborníci zhodujú na pravidle, že bábätko by malo mať na sebe o jednu vrstvu viac ako dospelý. Takže, ak vy si dáte tričko s krátkym rukávom, rolák a bundu, bábätku pridajte pod bundičku či overal ešte tenký svetrík. Jeden, nie tri! Zbytočné babušenie môže viesť k prehriatiu a potničkám alebo sa dieťatko veľmi spotí a prechladne.

Vrstvite!

V zime je dobré obliekať deti na cibuľku, teda tak, aby mali na sebe viac tenších vrstiev ako jednu hrubú. Uprednostňujte bavlnené oblečenie. Základom oblečenia bábätka na zimnú prechádzku je body s dlhým rukávom, pančušky alebo ponožky, na ktoré oblečiete dupačky, nasleduje tenšia mikinka či svetrík, čiapka chrániaca ušká, ideálna je na zaväzovanie, overal, rukavičky a v prípade potreby šál. Ten však nikdy nedávajte bábätku cez tvár, dýchanie vlastného vlhkého a studeného vzduchu nie je pre drobčeka ani trochu dobré, dokonca by to mohlo skončiť aj omrzlinami. Do kočíka dajte naspodok deku, na ktorú položíte bábätko vo fusaku.

Dôležité je, aby počas zimnej prechádzky boli v teple najmä nohy a hlava. Aj keď bábätko iba leží v kočíku, vždy mu dajte na nohy aspoň nejaké mäkké capačky a na hlavu čiapku, Lepším riešením ako použiť jednu hrubú je dať naspodok tenšiu a navrch o niečo hrubšiu čiapku. Cez hlavu uniká až tretina telesného tepla, takže kvalita a hrúbka čiapky má v zime naozaj veľký význam. Dôležitým doplnkom sú rukavičky, ktoré chránia maličké ruky pred nepríjemným a bolestivým skrehnutím.

Silný vietor a hmla = zostaňme doma

Nepriateľom bábätiek v kočíku je silný vietor, počas ktorého ich radšej von neberte. Ak však chcete drobčeka aj tak prevetrať alebo vietor nie je až taký silný, zakryte kočík ochrannou fóliou, ktorá pomôže chrániť jemnú detskú pokožku. Nepriateľom bábätiek je aj hmla. Vtedy tiež urobíte lepšie, ak zostanete doma.

Krémovať či nekrémovať vonku v zime?

Pediatri krémovanie detskej tváričky veľmi neodporúčajú. Voda, ktorú obsahujú, totiž v zime zamŕza. O niečo lepšie sú masti, ale ak vaše bábätko nemá s pokožkou problémy, nezaťažujte ju zbytočne. U niektorých sa v zime prejavuje alergia na chlad, vtedy je dobré poradiť sa s detským lekárom, ktorý prípravok by bol najlepší. 

Kedy je bábätku zima?

Studené ručičky neznamenajú, že je bábätku zima. Lepším ukazovateľom je zátylok. Ak je spotený, je mu teplo a treba jednu vrstvu vyzliecť. Ak je studený, je drobčekovi zima a treba použiť ešte jednu deku alebo radšej prechádzku skrátiť. Niektoré maminy odporúčajú riadiť sa teplotou nošteka.

Ako zistíte, či je už bábätko dobre prevetrané? Kým si v kočíku spokojne leží alebo spinká, cíti sa pohodlne. V prípade, že mu začnú slziť očká, zdá sa vám úzkostlivé alebo začne plakať, je čas vrátiť sa domov. Dávajte tiež pozor na príznaky podchladenia, medzi ktoré patria modravé pery, tras, nezvyčajná bledosť, najmä v okolí nosa alebo uší. Ak tieto príznaky zbadáte, ukončite prechádzku a utekajte do tepla.

Hry v snehu

Obliecť správne dieťa do snehu je vždy veľkou hádankou, no nemalo by vás to odradiť od toho, aby ste dovolili ratolesti užiť si bielu nádielku. Veď aká by to bolo zima bez snehových radovánok!

Sneh nadchne už aj polročných drobčekov, ktorým sa páči skúmanie jeho textúry. Bábätko treba obliecť klasicky na chladné počasie, no venujte väčšiu pozornosť tomu, aby vybrané kúsky zostali čo najdlhšie suché. Nepremokavý zimný overal a topánky sú nutnosťou. Nezabudnite na čiapku a nepremokavé rukavice a pribaľte pre istotu aj jedny náhradné. Deti si sneh určite musia vyskúšať aj holými rukami, preto treba rátať s tým, že ich budú mať mokré. Vhodné je mať so sebou fľašu s teplým, no nie príliš horúcim čajom.

Počas slnečného mrazivého dňa na snehu natrite drobčeka aj opaľovacím krémom a zoberte mu slnečné okuliare. Neexistuje žiadny limit na množstvo času, ktorý môže stráviť dieťa hraním sa v snehu, je to na vašom zdravom úsudku. Ideálne je odísť dovnútra už pri prvých náznakoch nepohodlia.

 

V zime vnútri

Pri pohľade cez okno na zamrznuté kaluže či padajúce sneh môžete byť v pokušení „vypeckovať“ kúrenie doma na maximum, no lepšie jen zachovať striedmosť. Ideálna teplota v príbytku je medzi 21 až 23°C a pravidlo, že dieťa by malo mať na sebe oblečenú o jednu vrstvu viac ako dospelý, platí aj v interiéri. Dobrý spôsob, ako skontrolovať, či mu nie je príliš teplo alebo zima, je priložiť ruku na brucho alebo chrbát, ktorý by mal byť teplý, no nie spotený.

Rovnako v noci by ste nemali s teplotou v izbe, kde drobec spí, preháňať. Keď je spotený, má vlhké vlásky, začervenanú tvár či zrýchlené dýchanie, odstráňte jednu vrstvu oblečenia.

Nezabudnite pravidelne vetrať. Lepšie ako nechať okná „na vetračky“ je niekoľkokrát za deň ich naplno otvoriť po dobu maximálne piatich minút.

Prečítajte si tiež:

Pri prechladnutí nedržte dieťa doma, potrebuje vzduch

Vitamín D: V zime je jeho dopĺňanie veľmi dôležité

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia