Nočný plač detí: Uložte ich opäť k spánku bez stresu

Nočný plač detí: Uložte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2021-02-01 00:30:00 |

Snáď každý rodič má za sebou niekoľko prebdených nocí pri plačúcom dieťatku. Keď nevie, čo ho zobudilo, len ťažko sa mu podarí opäť ho uspať.

Keď sa drobček rozplače alebo rozfňuká v noci, všetci sme vydesenejší a reagujeme s väčším strachom než cez deň. To, že dieťa sa v noci prebudí s plačom či mrnčaním však nevyhnutne nemusí znamenať, že sa deje niečo zlé. Kľúčom k úspechu je zachovať pokoj a rozvahu. Veľkou pomôckou je mať pripravený plán, lebo, priznajme si, keď sa zobudíme uprostred noci, naša stratégia obvykle nie je práve uvážená. Tento „ťahák“ by vám mohol pomôcť zvládnuť nočné nepríjemné prebudenia zvládnuť s rozvahou.

Počujete, že dieťa bolestivo plače

Pravdepodobní vinníci: bolesť ucha, prerezávanie zubov, bolesť hlavy alebo horúčka

Ušné infekcie sa veľmi často prejavia práve v noci, v ľahu sa zvyšuje tlak na Eustachovu trubicu, lebo infikovaná tekutina sa hromadí. Ak má dieťa aj výtok z nosa, kašle či kýcha, toto je pravdepodobná príčina jeho plaču. Ak sa vám nezdá, že drobčeka niečo bolí, no i tak sa zobudil s bolestivým plačom, je mrzutý a nevie sa uložiť späť na spánok, vyťahujte teplomer. Je veľmi pravdepodobné, že mu stúpa teplota. V noci toho veľa nenarobíte, preto by ste nemali váhať a hľadať alternatívy, ale uľaviť dieťatku Ibuprofenom alebo Panadolom. Ďalšou z príčin je prerezávanie zúbkov, ktoré je pre malé dieťa veľmi nepríjemné a v noci, keď ho nerozptyľuje nič iné, ich vníma oveľa intenzívnejšie. Aj v tomto prípade je dobrou voľbou podanie sirupu alebo zavedenie čípku. Cez deň mu uľavíte studenými hryzátkami, v noci ťažko. Gély, najmä tie, s ktorými nemáte skúsenosti, pediatri neodporúčajú.

Lieky proti bolestí začínajú účinkovať zhruba za 20 minút. Dieťa by malo opäť zaspať a niekoľko hodín si od bolestí a nepríjemných pocitov oddýchne. Ak má so zaspatím problém, pohojdajte ho v náručí, aby cítilo vašu prítomnosť.


Horúčka: Všímajte si dieťa, nie číslo na teplomeri


Počujete, že dieťa sa neustále mrví a pomrnkáva

Pravdepodobný vinník: motorický vývoj

Vedci nepoznajú presnú príčinu toho, prečo sa dieťa v období, keď sa začína plaziť, štvornožkovať alebo chodiť, prebúdza častejšie. Je to však tak a treba s tým rátať.

Odborníci radia, aby ste k dieťaťu nebežali hneď, ako sa začne mrviť alebo slabo pomrnkávať. Veľmi často zaspí opäť samo bez pomoci. Ak sa mrnčanie zmení na plač, pohladkajte, pohojdajte a opäť ho vložte do postieľky. Nebojte sa, väčšina nových zručností, ktoré sa dieťa učí, majú na jeho spánok vplyv len niekoľko nocí.

 

Počujete neutíchajúci kašeľ

Pravdepodobný vinník: laryngytída alebo vírusová infekcia dýchacích ciest

Dieťaťu opúcha hrtan a to ho núti na kašeľ. Najhoršie je to v noci, pravdepodobne preto, lebo prírodné steroidy úrovne tela klesnú a opuch sa zvýši.

Prvou pomocou je studený vzduch a vlhko, čo zmierni opuch. Ak nemáte zvlhčovač, zoberte dieťa do kúpeľne a pustite horúcu sprchu. To by malo dieťaťu uľahčiť dýchanie. Z liekov siahnite po sirupe proti kašľu a Fenistile. Pomôže aj to, keď v izbe, kde deiťa spí, otvoríte okná a necháte dnu prúdiť čerstvý vzduch. Väčšinou sa dá kašeľ zvládnuť aj takto, no ak neutícha, prípadne dieťatku začínajú modrať pery či ťažko dýcha, volajte lekársku pohotovosť.  Ak sa vám podarí kašeľ utlmiť, navštívte pediatra hneď na druhý deň.

 

Počujete výkriky

Pravdepodobný vinník: nočné mory alebo nočný des

Niekoľko prvých hodín spánku dieťa prechádza z hlbokého spánku k ľahším fázam. Niektoré deti uviaznu v stave čiastočného vzrušenia známeho ako nočná hrôza. Nočné mory sú častejšie v záverečnej tretine noci. Ak sa dieťa neprebudí, jemne ho hladkajte a neprebúdzajte ho. Ak sa samo od seba prebudí, nechajte ho porozprávať vám o tom, čo ho vydesilo. Obvykle si však deti na noc nespomenú a ráno sú úplne pokojné. 

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia