Princ George: Dokedy mu budú obliekať iba kraťasy?

Princ George: Dokedy mu
Ilustračné foto
Zdroj: sita.sk/AP
2016-10-07 00:30:59 |

Všimli ste si, že princ George má na každej fotke oblečené šortky? Klasické nohavice by ste v jeho šatníku hľadali márne. Vieme, prečo je to tak.

Trojročný princ George z Cambridge, ktorý je synom princa Williama a vojvodkyne Kate, určite patrí k najvplyvnejším chlapcom svojej generácie. Každé jeho vystúpenie na verejnosti je sprevádzané záujmom médií, ktoré okrem iného skúmajú aj jeho oblečenie. Nech by ste hľadali ako chcete, fotku princiatka v dlhých nohaviciach by ste nenašli. Či je leto alebo zima, vždy má na sebe kraťasy. Ide len o módny výstrelok alebo je za tým niečo viac?

(september 2016 - návšteva Kanady)

Má to veľmi špecifický dôvod. Ide o tradíciu anglickej high society, aristokracie a kráľovskej rodiny obliekať malých chlapcov do šortiek. „Je to veľmi anglické obliekať takto dieťa,“ vysvetľuje odborník na etiketu William Hanson z britského vydania časopisu Harper´s Bazaar.

Nohavice sú určené pre väčších chlapcov a mužov, zatiaľ čo šortky sú nepísaným spoločenským znakom malých chlapcov. Napriek tomu, že počasie sa mení, nohavice u malého chlapca sú považované za znak neurodzeného pôvodu, strednej triedy niekde na predmestí. Žiadny šľachtic, a už vôbec nie člen kráľovskej rodiny, netúži byť zaradený do tejto triedy. Dokonca ani vojvodkyňa z Cambridge,“ dodáva Hanson.


Nohavice až po ôsmych narodeninách!

Túto tradíciu možno sledovať v celej kráľovskej rodine. Princovia William a Harry tiež nosievali šortky, kým neboli považovaní za dostatočne starých na to, aby mohli prejsť na dlhé nohavice. „Zvykom je, že tie začína chlapec nosiť po dovŕšení ôsmich rokov,“ vysvetľuje Hanson.

(Princovia William (5) a Harry (3) s rodičmi, princom Charlesom a zosnulou Lady Di, v roku 1987.)

Nosenie šortiek u malých chlapcov v Anglicku je podľa Hansona dané historicky, korene siahajú do 16. storočia. Novorodení chlapci vtedy jeden alebo dva roky nosili dlhé košieľky, ktoré dodnes prežili ako krstné rúcha a potom začali nosiť niečo ako šortky. Hanson predpokladá, že dnešná kráľovská rodina oblieka mužským potomkom kraťasy skôr z úcty k tradíciám než z potreby prezentovať svoj spoločenský status.

Prečítajte si tiež:

Princezná Charlotte: Jej Veličenstvo v mini verzii

Nenechajte si ujsť: Princ Charles ako rozkošné batoľa
 

Fotogaléria


Foto: sita.sk/AP, profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia