7 rád, ako (ne)pridávať fotky detí na internet

7 rád, ako (ne)pridávať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-14 00:30:00 |

O tom, že zverejňovať fotky detí na sociálnych sieťach môže byť nebezpečné, sa v poslednom čase hovorí celkom často. Viete, na čo by ste si mali dávať najväčší pozor?

Na jednej strane stojí hrdosť a túžba ukázať všetkým, aké krásne deti máme, čo všetko dokážu a aké super aktivity s nimi podnikáme. Na druhej je ich bezpečnosť, ktorú v snahe pochváliť sa občas opomíname. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným rizikám, zachovajte pri zverejňovaní fotiek zo súkromia rozumné medze v on-line správaní.
 

Nekonkretizujte polohu, kde sa vaše dieťa nachádza

Či už je to škola, telocvičňa alebo záujmový krúžok, nekonkretizujte priveľmi miesta, kde sa často zdržiava a čo tam robí. Nikdy neviete, kto sa k tejto informácii dostane a ako ju môže využiť.

Nepridávajte fotky, ktoré hovoria o koníčkoch a záujmoch dieťaťa

Ak sa niekto dozvie o tom, čo vaše dieťa miluje, o to jednoduchšie ho dokáže vlákať do nebezpečnej situácie. Nikdy si nemôžete byť istí, že v okruhu vašich známych, susedov, priateľov na sociálnych sieťach či kolegov nie je nikto, o kom by ste mohli pochybovať.

Nedávajte na internet fotky detí pri vašom aute

Tu ide skôr o bezpečnosť rodičov a ich majetku, než detí. Prípadnému zlodejovi naservírujete vášho tátoša ako na podnose. Túžba pochváliť sa vás môže prísť pekne draho. Stačí si trochu preštudovať váš profil a prípadný zlodej môže ísť na hotové.

Nezverejňujte deti s oficiálnymi dokumentmi

Toto by malo byť samozrejmosťou, no dnes sa ľudia radi pochvália novým pasom dieťaťa, vízami či inými dokumentmi. Tie sú často sprevádzané aj fotografiami. Možno sa vám ani nesníva, čo všetko dokáže niekto z takýchto informácií vyčítať.

Nikdy nepridávajte fotky s nahými deťmi

Toto ste už určite čítali stokrát a v diskusiách sa niektorí rodičia tomu stále čudujú. Prečo by nedali na internet fotku svojho rozkošného cikajúceho chlapčeka alebo dievčatka, ktoré holé beží s lopatkou a vedierkom po pláži? Veď je to také milé. Do rodinného albumu prečo nie, no neviete, koľko duševne chorých ľudí sa k fotkám vášho malého naháčika dostane a potom sa nad nimi „ukája“. Je vám táto predstava príjemná? Takéto snímky sa často stávajú aj predmetom obchodovania.

Nepridávajte fotky, ktoré deti strápňujú

Iste, vám to môže byť smiešne, no dieťa sa bude červenať od hanby. Neviete, čo sa s malou detskou dušičkou deje, keď sa cíti trápne. Deti prežívajú takéto situácie často silnejšie než dospelí, ktorí sa dokážu na nich pobaviť.

Vyhnite sa zverejňovanou fotiek, na ktorých sú aj iné deti

Toto je vždy ošemetné. Pred zverejnením skupinovej fotky, na ktorej sú aj iné deti, by ste sa vždy mali opýtať ich rodičov, či im to neprekáža. Nezabúdajte na zákon o ochrane osobných údajov! Treba mať na mysli i to, že aj keď vám to ostatné rodičia dovolia, nebudete to vy, kto sa bude musieť vysporiadavať s prípadnými negatívnymi následkami odhalenia ich identity. To, že vy sa radi o svoje súkromie podelíte neznamená, že to je príjemné každému. 

Vždy majte na pamäti, že keď pridávate fotky vášho dieťaťa na sociálne siete - aj keď sú zdieľané len medzi vami a vašimi priateľmi – nepatria už len vám a môže ich použiť každý, kto sa k nim dostane. Buďte radšej opatrní a v prvom rade myslite na bezpečnosť detí. Blízki priatelia vedia, aké sú vaše ratolesti úžasné a pravdu povediac, tých ostatných to ani až tak nezaujíma. Určite ste už čítali, že fotky detí a dokonalých rodiniek patria spolu s fotkami a statusmi o jedlách do kategórie najotravnejších. Samozrejme, keď sa sem-tam s mierou a dodržaním pravidiel bezpečnosti ostatným pripomeniete, je to len príjemné. Príliš časté pridávanie množstva fotiek však naozaj nemá zmysel.  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia