Prečo môže byť obhrýzanie nechtov pre deti dobré

Prečo môže byť obhrýzanie
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2016-07-18 00:30:59 |

Toto je naozaj revolučná myšlienka. Kým obhrýzanie nechtov a cmúľanie palca vnímame ako škaredé detské zlozvyky, vedci hovoria niečo iné.

Obhrýzanie nechtov a cmúľanie palca nemusí byť vôbec až také zlé, ako sme si doteraz mysleli. Najmä v súčasnosti, keď väčšina detí bojuje s rôznym kožnými problémami a alergiami, majú tieto zlozvyky svoje miesto. Podľa výsledkov novej štúdie vedcov z Nového Zélandu a Kanady publikovanej v odbornom časopise Pediatrics u detí, ktoré si cmúľajú palec alebo obhrýzajú nechty, je menšia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie ekzém alebo alergia! Rôzne mikróby, ktoré sa im vďaka týmto zvykom dostanú do organizmu, ich pred mnohými alergénmi chránia až do dospelosti. Obhrýzanie nechtov a cmúľanie palcov však nemá vplyv na astmu ani sennú nádchu.

Experti testovali skupinu detí, ktoré si obhrýzali nechty, cmúľali palec alebo oboje vo veku 5, 7, 9 a 11 rokov. Alergickým kožným testom ich podrobili aj v o veku 13 a 32 rokov. U detí, ktoré si aj cmúľali palec, aj obhrýzali nechty, sa ekzém a alergia objavili najmenej často. U tých, ktoré mali iba jeden z týchto zlozvykov, to bolo o niečo viac oproti deťom, ktoré mali obidva, no výrazne menej v porovnaní s deťmi, ktoré ani jedným z týchto zlozvykov netrpeli.

To, či sú viac chránené aj deti, ktoré niektorý z týchto zlozvykov mali, no rodičia ich od nich odučili, vedci nevedia zhodnotiť. „Rozhodne neodporúčame povzbudzovať deti k tomu, aby si cmúľali palec alebo obhrýzali nechty, ale v prípade, že ich to neviete odnaučiť, môže byť pre vás útechou to, že si takto znižujú riziko ekzému a alergie,“ skonštatoval epidemiológ z University of Otago Robert Hancox.

Záver je jasný – ak držíme deti v prílišnej čistote, skôr im škodíme ako pomáhame. To však už vieme všetci dávno. Neznamená to, že by si po pobyte vonku či po použití toalety nemali umývať ruky. Znamená to, že netreba okolo nich behať s dezinfekčným prostriedkom a vytvárať im v okolí sterilné prostredie.

 

Prečítajte si tiež:

Psy - miláčikovia, ktorí môžu prenášať aj choroby

Odborníci radia: Začnite zavádzať alergény skôr

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia