Začal váš drobček skoro chodiť? Bude mať silné kosti

Začal váš drobček skoro
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2016-06-13 00:30:15 |

Ak sa vaše dieťa naučilo chodiť skôr, nemajte obavy, že mu to nejako ublíži. Podľa britských vedcov to znamená, že v tínedžerskom veku bude mať silnejšie kosti.

Zistenia britských odborníkov sú naozaj zaujímavé. Naznačujú, že by dokonca mohli pomôcť pri identifikácii osôb s vyšším rizikom osteoporózy a zlomenín kostí v neskoršom veku. „To, ako sa pohybujeme ako malé dieťa, môže mať následky pre pevnosť kostí aj o 16 rokov neskôr,“ hovorí vedúci výskumník Alex Ireland. „Veríme, že silnejšie svaly by mohli pôsobiť ako strážcovia kostí,“ podotkol. Podľa výskumníkov to, že dieťa je skôr aktívne a pohyblivejšie, má na svedomí silnejšie svaly, ktoré silnejšie chránia kosti pri chodení, behaní či skákaní a ako starneme, to ich v konečnom dôsledku posilňuje.

Vedci upozorňujú, že také činnosti ako sú chôdza, beh a skákanie kladú nároky na kosti, ktoré sa týmito pohybmi rozširujú a posilňujú. Aktivitu detí by sme tak nemali potláčať, naopak, nabádať ich k nej.


Desať zábavných prvých skúseností dieťaťa


Štúdia tiež zistila, že batoľatá, ktoré chodili skôr ako ich rovesníci, sa častejšie zapájajú do fyzických aktivít aj keď sú staršie. Predčasná fyzická aktivita a cvičenie malo väčší vplyv na pevnosť kostí u mužov než u žien.

„Tieto výsledky by mohli mať vplyv na neskorší život tým, že pomôžu lekárom predvídať a odhaľovať tých, ktorí sú vystavení vyššiemu riziku osteoporózy alebo zlomenín,“ uviedol Ireland. Zaujímavé sú aj pre rodičov, ktorí môžu posilňovať kosti detí tým, že ich budú často povzbudzovať k fyzickej aktivite. Minimálne prechádzka by mala byť každodennou súčasťou života každého dieťaťa, ktoré sa naučí chodiť.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Sprievodca pádmi bábätiek pre rodičov

To by ste neverili, kde všade sa dokážu deti zaseknúť


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia