Dámy, za neplodnosťou môžu byť aj vaše nohavičky!

Dámy, za neplodnosťou môžu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-12 13:30:13 |

Dávate si pozor na stravu, robíte všetko ako treba a predsa sa vám nedarí otehotnieť? Podľa najnovšej štúdie to môže súvisieť aj s chemikáliami používanými pri spracovaní bavlny.

Ak každý deň nosíte bavlnenú bielizeň, môže to ovplyvniť vašu plodnosť! Vinníkom je chemická látka, ktorú výrobcovia textilu používajú pri spracúvaní bavlny putujúcej na výrobu mnohých značiek spodnej bielizne. Hovoríme o nonylfenol etoxylátoch (NPE) patriacich do triedy prísad nachádzajúcich sa v mnohých chemických prípravkoch. Používajú sa nielen pri spracúvaní bavlny, ale aj vlny a hodvábu. Už dávnejšie je známe, že vo vysokej koncentrácii poškodzujú kožu, oči a respiračný systém, no o tom, že vplývajú na plodnosť, sa doteraz nevedelo. Dokonca môžu spôsobiť aj rakovinu prsníka.

Prečítajte si: Najčastejšia príčina ženskej neplodnosti: Vaječníky plné perál

NPE sú súčasťou pracích prostriedkov používaných výrobcami textilu. Nedajú sa odstrániť bezo zvyšku a tak sčasti zostávajú aj na hotových výrobkoch. Podľa štúdie môže mať prítomnosť NPE u  tehotných žien dopad na placentu, čo vedie k potenciálnym komplikáciám a dokonca až k potratom.  

Čo odborníci radia? Buď spodnú bielizeň po kúpe niekoľkokrát preperte v čistej vode, aby ste odstránili možné zvyšky nevhodných chemických látok alebo používajte iba bielizeň z organických materiálov, ktoré sú bez chemikálií.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Tehotenstvo je správny čas na eko

Dá sa úplne vyhnúť ftalátom?


 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia