Hamleys Praha: Toto hračkástvo musíte vidieť

Hamleys Praha: Toto hračkástvo
Ilustračné foto
Zdroj: foto. Hamleys
2016-05-09 13:30:19 |

Hlavné mesto susedného Česka je opäť o krok pred nami. Pred pár dňami neďaleko Václavského námestia otvorili hračkárstvo s vyše 255-ročnou tradíciou Hamleys.

Túto ikonu nachádzajúcu sa na turisticky obľúbenom mieste na rohu ulíc Na příkopě a Panská, by mal navštíviť každý, kto má deti. V Londýne patrí k podobne vyhľadávaným atrakciám, akými sú Big Ben či Tower Bridge. Čím je toto hračkárstvo, ktoré v roku 1760 otvoril pán William Hamley v Londýne, také jedinečné?Deti dostali možnosť skutočne sa tu hrať,“ hovorí Pavel Čmelík z Hamleys Praha. Novootvorená predajňa v českej metropole sa nachádza na dvoch podlažiach zrenovovanej neoklasicistickej stavby na ploche 6130 m2.

Hamleys hračkárstva boli výnimočné už od založenia. Ako oficiálneho dodávateľa hračiek si ho vybrala aj britská kráľovská rodina. Najdlhšie vládnúca panovníčka Británie a najstaršia žijúca panovníčka sveta Alžbeta II. sa ako princezná najradšej hrala s bábikami, prúteným kočíkom, malým čajovým servisom a obľúbenými koníkmi práve od Hamleys. K šiestym narodeninám dostala malý domček, kde bola elektrina i tečúca voda – tak detailne boli prepracované hračky od Hamleys už v jeho začiatkoch. Počas viac než 250 rokov sa koncepcia Hamleys vyvinula do raja zábavy, kde sa deti skutočne môžu hrať. O živú atmosféru v obchodoch sa starajú školení demonštrátori hračiek - ľudia s hereckým talentom. Tí dokážu vtiahnuť do hry deti i rodičov.

Pražské Hamleys je dnes najväčším obchodom s hračkami v strednej Európe. Naviac rozšírilo možnosti detskej zábavy prostredníctvom atrakcií, ako je benátsky kolotoč, obria šmýkačka, vesmírna raketa, interaktívna fotostena, pretekárske autíčka, ale tiež vodné a optické hry, ktoré učia deti základným fyzikálnym vlastnostiam vody a svetla.

Dostať tu nielen originálne hračky značky Hamleys a hity svetových výrobcov, ale tiež unikátne zberateľské série slávnych svetových dizajnérov. Unikátnymi zbrateľskými kúskami od Hamleys sa pýši rad známych osobností i popredné svetové múzeá hračiek.


TOP 20 šialených hračiek


Ako sa hračky vyvíjali?

Aj napriek tomu, že sa podoba hračiek v dejinách mení, ich poslanie je od praveku dodnes rovnaké: potešiť a zabaviť deti, vniesť im do života radosť a smiech, rozvíjať ich. Deti sú totiž v každej dobe a všade rovnaké – rady sa hrajú. V priebehu histórie sa  samozrejme vyvíjajú nielen samotné hračky, ale taktiež aj ich výroba a obchody, kde sa predávajú.

Už dva milióny rokov pred naším letopočtom si deti pretvárali kúsky dreva, kostí a kameňov na zmenšeniny predmetov, ktoré používali ich rodičia. V praveku sa už hrali s vyrezávanými figúrkami a zvieratkami. V starovekej Mezopotámii, u Sumerov alebo v Egypte boli už hračky bežné: bábiky s terakotovou hlavičkou, hlinené postavičky, lopty z papyrusu, alebo zvieratá s pohyblivou klapajúcou čeľusťou. Najviac hračiek sa potom „narodilo“ v Oriente. 

Deti ťahali vozíčky, koníky na palici, naháňali obruče, púšťali papierových drakov, hrali sa s maskami alebo roztáčali vĺčika. Figúrky zvieratiek a vtáčikov, malé loďky, šípy a luky ich pripravovali na budúce remeslá. Hračky sa vyrábali z hliny, z dreva alebo z kosti, ale v zámožných rodinách prevažovali mramorové, jantárové alebo strieborné.

Neskôr, v starom Grécku, sa chlapci hrali s vozíkmi a figúrkami koníkov, medzi ktorými nechýbal ani Trójsky kôň, dievčatká zase dostávali nádherne prepracované bábiky z dreva, látkové, ale aj zo slonoviny a drahých kovov. V 14. storočí tvorili detský svet miniatúrne hrady so zariadenými miestnosťami a skvostne zdobenými kópiami skutočných ľudí. Dievčatká sa hrali v kuchynkách s malým riadom, chlapci obliekali malé brnenia a tasili detské zbrane. Baroko bolo v znamení bábkových divadiel a renesancia priniesla nádherne maľované hry.


Akými farbami zaujmete bábätko najviac?


Odkedy sa vyrábajú hračky „vo veľkom“

Prvé špecializované dielne na výrobu hračiek vznikali od 16. a 17. storočia. V tej dobe prichádzali do módy cínoví vojačikovia a niekoľkoposchodové domčeky do posledného detailu zariadené ako funkčné domy. V 18. storočí prevládali zmenšené predmety z domácnosti a mini pracovné nástroje. Technický vývoj naberal na obrátkach,  a len čo prišiel na svet nový vynález, objavil sa v podobe miniatúry na hranie.

V 19. storočí začali vznikať dnes už celosvetovo preslávené firmy na výrobu hračiek. V roku 1854 sa v Nemecku začali vyrábať bábiky značky Alt, Beck & Gottschalk, o štyri roky neskôr spustila výrobu slávna továreň MӒRKLIN, v roku 1877 sa na trhu objavil slávny výrobca medvedíkov STEIFF, a nasledovali desiatky ďalších. Na začiatku minulého storočia (1903) uzrel svetlo sveta prvý plyšový medvedík a o dvadsať rokov neskôr vynašiel Öle Kirk Christiansen LEGO.  V roku 1958 sa výrobcovia značiek po prvýkrát zišli na svetovej výstave v Bruseli. Od polovice minulého storočia tak zažíva hračkársky priemysel skutočný boom. V roku 1959 sa v New Yorku „narodila“ slávna plastová Barbie. Model tejto ikonickej bábiky z roku 2015 je už pripojený na wifi, rozpoznáva hlas svojej dievčenskej kamarátky, odpovedá na jej otázky a rozpráva aj vtipy. Ako je vidieť, fantázia tvorcov a dizajnérov nepozná hraníc.

 

V 21. storočí víťazí interaktivita

V súčasnosti je ponuka hračiek obrovská, veď podľa odborníkov sa vo svete vyrába viac než milión druhov hračiek! To už je poriadne množstvo a ich predajom sa zaoberá celý rad odborníkov. Od klasických hračkárstiev, kde je tovar vystavený v regáloch a nakupuje sa ako v samoobsluhe, až po e-shopy. Zákazníci však postupne zisťujú, že nie je nad možnosť vyskúšať si hračky pred ich kúpou a môcť sa osobne poradiť s niekým, kto danému produktu rozumie.

Ako pripomína Pavel Čmelík, k revolúcii vedúcej k tomu, aby si deti mohli hračky vyskúšať a pohrať sa s nimi, prišlo práve vďaka Williamovi Hamleyovi a jeho londýnskemu hračkárstvu. V súčasnosti má Hamleys v 22 krajinách 75 obchodov.

Prečítajte si tiež:

Najlepšie darčeky pre trojročných

Vyberáme darček pre dvojročné batoľa

 

Fotogaléria


Foto: hamleys
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia