Veľkonočné figúrky: Takéto ani nekupujte alebo radšej vyhoďte

Veľkonočné figúrky: Takéto ani17.04.2019 |

A je to tu opäť. Po mikulášskych balíčkoch čakajú na deti veľkonočné nádielky, ktoré budú plné rôznych figúrok a sladkostí.

Navonok sú všetci tí čokoládoví veľkonoční zajačikovia, kuriatka či ovečky rozkošné, no v skutočnosti mnohé z týchto figúrok pre deti vhodné nie sú. Najmä tie do troch rokov by sa k nim dostať nemali. Podľa výživových poradcov sú mnohé figúrky vďaka svojmu zloženiu vhodné akurát tak na vyhodenie. Ak máte doma malé deti, stojí to za tú námahu popozerať zloženie jednotlivých sladkostí. Práve rôzne čokoládové figúrky tvoria tú najväčšiu časť veľkonočnej výslužky. Viete, čo si treba všímať?

Pri výbere čokoládovej figúrky k najdôležitejším kritériám jej kvality patrí podiel kakaovej zložky v nej. Najkvalitnejšie sú tie, v ktorých okrem kakaového masla, kakaovej hmoty, cukru, sušeného mlieka, laktózy a sójového lecitínu nenájdete žiadne iné ingrediencie. Ideálny podiel kakaovej zložky v mliečnej čokoláde je medzi 25 až 30 percentami.

Tým figúrkam, v ktorých je pridaný neslávne známy palmový olej či bambucký olej (shea), je lepšie sa vyhýbať. Ak už má byť vo figúrke pridaný olej, vhodnejší je repkový alebo slnečnicový.

Nad figúrkami s označením kakaová pochúťka ani nerozmýšľajte a do košíka ich vôbec nepridajte! Ak prinesie ratolesť takúto sladkosť vo výslužke, zbavte sa jej. Skladá sa z cukru a tuku, najčastejšie spomínaného lacného palmového oleja a to naozaj deťom netreba. Namiesto kakaovej hmoty je použité iba lacné práškové kakao.

Z cukríkov je lepšie vyberať kvalitnejšie gumové, ktoré sú dochutené a zafarbené ovocnými a rastlinnými extraktmi.

Pri sušienkach sa sústreďte na zloženie – aj na prvý pohľad sa tváriace zdravé keksíky vo väčšine prípadov obsahujú rôzne lacné oleje. Nájdite si chvíľu času a radšej deťom nejaký keksík upečte. Vôbec nemusí byť zo špaldovej múky a trstinového cukru, aj z bielej múky a klasického rafinovaného cukru stále bude určite zdravší ako ten, ktorý kúpite v obchode. 


Pripravte si sladké zdravé dezerty


Upečte si veľkonočné medovníky

Výbornou voľbou sú veľkonočné medovníky, pri vykrajovaní a zdobení ktorých sa zabavia aj ratolesti. Ponúkame vám jeden z množstva receptov.

Ingrediencie: 600 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 150 g masla, 3 vajcia, 6 PL medu, 1 ČL sódy bikarbóny, 1ČL mletej škorice, 1 ČL perníkového korenia, 2 PL kakaa, maslo na vymastenie plechu, 1 vajce na potieranie.

 

Príprava: Všetky ingrediencie spracujeme a vyvaľkáme cesto s hrúbkou 3 mm. Poukladáme ich na vymastený plech a pečieme pri teplote 200°C asi 5 minút.  Hneď po vybratí ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli. Po vychladnutí zdobíme.

 

Prečítajte si tiež:

Pripravte deťom špenátový puding či štrúdľu

Veľkonočné veršíky pre malých šibačov

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Diskusia