Možno sa zbaviť ekzému alebo ako zmierniť jeho prejavy?

Možno sa zbaviť ekzému
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-27 00:30:47 |

Ekzém často býva celoživotným problémom. Ak sa u vášho drobca objaví v útlom veku, rátajte s tým, že s ním bude bojovať aj v dospelosti. Prejavy je však možné zmierňovať.

Mnohí dermatológovia tvrdia, že 50 až 70 percent detí trpiacich ekzémom bude do 12. roku veku bez príznakov. Jedna z novších štúdií vedcov z University of Pennsylvania však optimistov schladila. Stav kože sa podľa nich len málokedy natoľko zlepší, aby sa dalo povedať, že ekzém „zmizol.“ Detí, ktorým sa už nikdy nevráti, je minimum. Našťastie, ekzém nie je nebezpečný ani nákazlivý, skôr nepríjemný.

K príznakom ekzému, označovaného tiež ako atopická dermatitída, patrí svrbenie, začervenanie pokožky či suchá koža. Stretávame sa s ním najčastejšie u detí, ale ekzém sa môže prejaviť  i v dospelosti, aj keď ste ho nikdy predtým nemali.

Výskyt ekzému

Ekzém sa až v 60 percentách prípadov objaví už v prvom roku života bábätka. Príznaky skutočne u mnohých do puberty vymiznú alebo sú len veľmi mierne, no v puberte sa obvykle objavia nanovo alebo sa ešte zhoršia a vymiznú alebo sa zmiernia po dvadsiatke. Stále však nie je vyhrané. Experti hovoria, že ide skôr o obdobie ústupu alebo pokoja a ekzém sa po čase objaví znovu. Príznaky však už nebývajú také výrazné a medzi 40-tym a 50-tym rokom by sa mala koža upokojiť úplne.

Ekzémy patria do rúk lekárom

Nikdy sa nesnažte ekzémy liečiť podomácky. Patria to do rúk lekárov – dermatológov a alergológov. Liek, ktorý by atopickú dermatitídu úplne vyliečil, neexistuje. Cieľom liečby je príznaky minimalizovať. Dôležité je dodržiavať odporúčania, inak sa môže ochorenie zhoršiť.  


Orientačná "mapa" kožných vyrážok u detí


Prejavy atopického ekzému môže zhoršiť jedlo i chlad

Oriešky, dráždivé korenia, štipľavé jedlá, ale i rôzne druhy čokolád by mali byť pre ľudí trpiacich atopickým ekzémom tabu. Ich stav môžu ešte zhoršiť, i keď je to individuálne.Pacientom s atopickým ekzémom neprospievajú ani priemyselne pripravené potraviny, pretože obsahujú vyšší počet konzervačných látok. „Samozrejme, vyhnúť sa im úplne je nemožné, treba to však obmedziť," hovorí dermatovenerológ Tomáš Dianiška. Odporúča variť z čerstvých potravín.

Prejavy ochorenia môžu zhoršiť i športové aktivity (bazén, fitnes) či niektoré bežné domáce činnosti, preto by „atopici“ nemali pri práci s nimi zabúdať nikdy na rukavice. Stav pokožky ovplyvňuje aj počasie - sychravé a chladnejšie môže prejavy ekzému zhoršovať.

Dianiška radí používať ku každodennej bežnej starostlivosti o pokožku premasťovacie prípravky. V zime treba na pokožku používať vyživujúce krémy.

Zásadný význam majú podľa neho bariérové krémy, ktoré obsahujú látky podobné stavbe kože - napríklad dexpanthenol, glycerín a urea.

„Počas týždňa možno kombinovať rýchle sprchovanie špeciálnymi umývacími prostriedkami s vaňovým olejovým kúpeľom," povedal lekár. Umývacie postupy by sa nemali počas dňa striedať. Pacienti by mali používať jemné mydlá a sprchové gély. Mnohí používajú špeciálnu kozmetiku z lekární. Pacienti by mali používať jemnú čistiacu kozmetiku aj na tvár, ideálne určenú pre citlivú pleť.

Lekár radí vyvarovať sa noseniu drsného šatstva. Oblečenie by malo dýchať a nemalo by byť príliš tesné. „Človek s atopickým ekzémom by mal dať prednosť bavlnenej bielizni, zo šatníka treba vyradiť vlnu a všetky materiály s hrubými vláknami," dodal.

 

Prečítajte si tiež:

Ktoré izbovky by ste pri deťoch držať nemali?

S vlhčenými obrúskami opatrne, detskej pokožke môžu uškodiť

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia