TEST: Ovocné pyré v taštičkách až také ovocné nie je!

TEST: Ovocné pyré v
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2016-01-22 13:30:59 |

Chutí vašim deťom ovocné pyré v taštičkách a vy im ho s radosťou kupujete, veď na obale je napísané „bez pridaného cukru“? Tak si pozrite výsledky testu, asi vás nepotešia!

Na pyré v ovocných taštičkách si posvietil nemecký spotrebiteľský magazín Öko-Test. Do laboratórií sa dostalo 15 rôznych značiek, z ktorých viaceré kúpite aj u nás. Odborníci sa zamerali na pesticídy, koncentráty a obsah cukru.

Ovocie je zdravé a ovocné pyré tiež. Zároveň je prirodzene sladké, preto sa nám zdá úplne normálne, že pyré v taštičkách deťom chutí aj bez deklarovaného pridaného cukru. Realita je však trochu iná. Klasickému cukru sa síce výrobcovia vyhýbajú, no s fruktózou, teda ovocným cukrom, nešetria a pekne-krásne pyré prisládzajú! Kým napríklad jablko prirodzene obsahuje na 100 gramov hmotnosti asi 10 gramov cukru, v niektorých jablkových pyré ho v laboratóriách namerali 16 až 18 gramov.

 Hneď na začiatku vám prezradíme, že s hodnotením „dobrý“ skončila iba jedna jediná taštička, päť ich úplne prepadlo a k ostatným majú odborníci viacero výhrad.

Víťazom sa stal taliansky ovocný príkrm 100 % Polpa di Frutta con pera e banana značky Probios, ktorý prešiel všetkými testovaniami s prijateľnými výsledkami.

O niečo horšie hodnotenie dostali So Fruchtig! Apfel & Pfirsich mit Banane drogéristickej siete dm pod značkou Babylove, jablkovo-banánová taštička značky kinella, ktorú vyrába nemecká spoločnosť  Ackermanns Haus a bio pyré frucht pur fruits švajčiarskej spoločnosti Holle.

A tu už prichádzame k taštičkám, ktoré podľa výsledkov pre deti vhodné nie sú. Za najsladšiu taštičku označili odborníci Odenwald Pocket ovocné pyré jablko-jahody-banán. „Všetko čistý ovocný cukor, ale v prepočte je to asi 6 kociek cukru na jedno vrecko,“ konštatuje sa v magazíne. Aké triky výrobca použil? Vďaka koncentrátu jablkového džúsu, hroznovej šťavy a fruktózy primiešal do jednej taštičky 17,7 gramu cukru, čo je viac ako napríklad v dvoch mliečnych rezoch (16,6 gramu) a o niečo menej ako v dvoch decilitroch Fanty (18,4 gramu).

Za problematický označil magazín aj obalový materiál. Zmes kyseliny a cukru, ktorú deti v úzkeho otvoru pijú, zvyšuje riziko zubného kazu. Mliečne zuby sú menej odolné ako dospelé, preto odborníci niektorým výrobkom ubrali body za to, že boli propagované ako výrobky pre deti. Ďalší nedostatok vidia odborníci v miniatúrnych uzáveroch, pri ktorých hrozí riziko prehltnutia. Bez povšimnutia nezostalo ani to, že všetky obaly obsahujú hliník a/alebo PVC/PVDC/chlórované zlúčeniny, ktoré sa dlho rozkladajú.  Ak sa tieto obaly poškodia, môžu kontaminovať obsah. To sa ani u jedného pyré nepotvrdilo. Obsah hliníka do dvoch gramov môže byť aj prirodzene v ovocí.  

Veľkým sklamaním je aj obsah pesticídov. Našťastie, ani v jednom pyré určenom pre deti do troch rokov ich nenašli. V piatich zo siedmich taštičiek, ktoré neobsahovali údaj o veku, sa zvyšky pesticídov nachádzali. Dve zvyšné boli deklarované ako bio. Ak výrobca nešpecifikuje odporúčaný vek, výrobok nie je určený pre deti do troch rokov. Aj keď pre pyré, ktoré nie je určené pre najmenších, platia o niečo voľnejšie pravidlá, nález zvyškov pesticídov označil i magazín za nevídaný. Až tri druhy pesticídov odhalili testy v bio produkte Danival Poki Bio Pomme Banane a tak nemôže byť tento výrobok označovaný ako bio.

Medzi ďalšie nedostatky, ktoré test odhalil, patria problematické obaly – chýba na nich vekové odporúčanie, upozornenia a obsahujú klamlivú reklamu „bez pridaného cukru“. Traja výrobcovia deklarovali výrobok s týmto vyhlásením, aj keď do neho pridali fruktózu či ovocné koncentrát

 

 

Nuž, niet nad čerstvú doma vytlačenú ovocnú šťavu alebo vlastnoručne vyrobené pyré z ovocia z vlastnej záhradky. Nie každý z nás však túto možnosť má a tak sa musíme spoliehať na to, čo nájdeme v obchodoch. Spotrebiteľské testy nám pomáhajú aspoň trochu sa orientovať a vyberať si z ponuky to najkvalitnejšie.  

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, oekotest.de
Zdroj: az, emedien.oekotest.de

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia