Akú farbu očí budú mať vaše deti?

Akú farbu očí budú
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-29 00:30:14 |

Obaja ste zelenookí, no synove oči sú modré? Ak manželovi vŕta v hlave, či nebol u vás niekedy poštár, ukážte mu túto tabuľku. Nájdete v nej, aká je pravdepodobnosť, že to tak vyjde.

Farba očí závisí od množstva pigmentu melanínu koncentrovaného vo farebnej časti oka- dúhovke. Vedeli ste o tom, že na svete nenájdete dvoch ľudí s úplne rovnakou farbou očí?

Najviac ľudí na svete má hnedé oči, najmenej je zelenookých. Všetky bábätká, aj černošské, sa rodia so svetlo-modrými očami. To, akú budú mať oči farbu počas života, sa ukáže medzi prvým a tretím rokom veku. Odtieň očí sa môže trochu meniť aj v dospelosti, napríklad počas tehotenstva, v klimaktériu, ale môže ho ovplyvniť aj puberta.

Na tom, akú farbu očí budeme mať, stojí viacero génov. O tom, či budú svetlé alebo tmavé, rozhoduje jediný gén. Ak máte obaja oči tmavé, je veľmi pravdepodobné, že také budú mať aj vaše deti. No nedá sa úplne vylúčiť, že potomok bude svetlooký. Keď sa stanete rodičmi viacerých detí, rátajte s tým, že buď všetky alebo tri štvrtiny budú tmavooké, svetlé oči môže mať nanajvýš štvrtina. Ak ste obaja modrookí, vaše deti budú mať svetlé oči. Ak má jeden z vás oči tmavé a druhý svetlé, buď bude mať polovica tmavé a polovica svetlé oči alebo všetky budú tmavooké.

Načo sa trápiť študovaním genetiky, keď si v tabuľke môžeme pozrieť, aké oči sa dajú u našich detí predpokladať. 

Prečítajte si:

Takto vidia novorodenci ľudí okolo seba

Viac času vonku znižuje riziko krátkozrakosti

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia