Čo na Mikuláša? Ovocie, oriešky a domáce sladkosti

Čo na Mikuláša? Ovocie,
Ilustračné foto
Zdroj: archív
2016-12-04 13:30:25 |

A je tu čas, keď sa opäť rozdávajú mikulášske balíčky. Sladkostí budú mať deti habadej a tak aspoň od „rodičovského Mikuláša“ by mali dostať o niečo zdravšiu nádielku.

Je len málo detí, ktoré nemilujú sladkosti. Ak im chcete nejaké v mikulášskom balíčku dopriať, dbajte na ich kvalitu. Väčšinu nádielky by však mali tvoriť oriešky a ovocie. S nimi šetriť určite nemusíte. Výber je bohatý, deťom môžete dopriať aj exotické druhy, ktoré nemávate doma každý deň.

Namiesto lacných čokolád a figúrok označených ako pochúťka alebo cukrovinka, ktoré určite nie sú ozajstnou čokoládou, kúpte o niečo drahšiu, no kvalitnejšiu čokoládu s obsahom aspoň 50 percent kakaa. Vyšší obsah im však nedávajte, ak nie sú na horkastú kakaovú chuť zvyknuté, lebo ich to môže úplne odradiť, aby ešte niekedy na takúto „pravú“ čokoládu chuť dostali. Týka sa to najmä detí vo veku škôlkarov. Dajte si tú námahu a prečítajte si zloženie – kakaový prášok a stužené tuky sú pre zdravie detí nevhodné, čokoláda musí obsahovať kakaové maslo.

Dôležitým ukazovateľom kvality sladkosti je aj obsah nevhodných éčiek. Samozrejme, mnohé na zdravie žiadny negatívny vplyv nemajú, ale aspoň na rastlinnú čerň E 153 a titanovú belobu E 171 by ste si mali dať pri výbere pozor. Tieto prísady patria k tým, pri ktorých je podozrenie, že majú na svedomí hyperaktivitu a spôsobujú alergie.

V súčasnosti sa veľa hovorí o škodlivosti palmového tuku, ktorý sa získava z oplodia plodov palmy olejovej a obsahuje veľké množstvo nebezpečných nasýtených mastných kyselín a žiadne zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Vyhnúť sa mu dá len veľmi ťažko, lebo sa nachádza takmer v každej sladkosti ako sú čokolády, keksíky či cukríky, v arašidových a čokoládových krémoch, ale aj v chipsoch a rôznych slaných pochúťkach. Výrobcovia nemajú povinnosť uvádzať ho pod pravým menom, stačí napísať rastlinný tuk.


Svätý Mikuláš je už na ceste


Ak chcete mať istotu, že v sladkostiach, ktoré deťom dáte, neúmerné množstvá palmového tuku a kadejaké „zlé“ éčka nebudú, pripravte im ich vy. Môžu to byť napríklad medové guľky, ktoré nazvete medovými cukríkmi či bonbóny zo sušeného ovocia. Keď si dáte tú námahu a pekne ich zabalíte, ratolestiam možno zachutia ešte viac ako všelijaké cukríky, čokolády a keksíky z obchodu.

Medové cukríky

Ingrediencie: 6 PL medu, 1 PL trstinového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 150 g masla, 150 g nasekaných orechov, 125 g tmavej čokolády, 200 g ovsených vločiek alebo kukuričných cereálií

Postup: V hrnci na miernom ohni roztopíme med, trstinový a vanilkový cukor, maslo a čokoládu. Miešame, kým nám nevznikne hladká hmota. Do nej potom nasypeme ovsené vločky alebo cereálie, prípadne aj vločky aj cereáli pol na pol. Odstavíme z ohňa a dobre premiešame. Malou lyžičkou naberáme a vkladáme do košíčkov malé kôpky hmoty. Necháme stuhnúť a medové cukríky sú na svete.

 

Bonbóny zo sušeného ovocia

Ingrediencie: 350 g sušených sliviek, 350 g sušených marhúľ, 350 g sušených datlí, 150 g práškového cukru, 100 g suchého celozrnného chleba, 3 PL medu, kokos na obaľovanie

Postup: Sušené ovocie (môžete dať aj iné druhy podľa toho, ktoré majú deti rady) a chlieb pomelieme. Do vzniknutej hmoty pridáme med  a formujeme guľôčky. Tie obaľujeme v zmesi práškového cukru a kokosu. Necháme vyschnúť, ideálne na mriežke. Skladujte v dobre uzavretej nádobe na voskovom papieri.

 

 

 

Fotogaléria


Foto: archív a.z.
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia