Skorší spánok detí znamená lepšie duševné zdravie... pre mamu

Skorší spánok detí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-16 00:30:37 |

Rodičia, ktorí hľadajú jednoduchý šetrič času, ho nájdu v úprave večierky svojich detí. Deti, ktoré zaspávajú skôr, sú zdravšie a ich mamy pokojnejšie.

„Takže, mamičky a oteckovia, ukladať deti do postele skôr je dobré nielen pre ne, ale aj pre vás,“ hovorí  vedúci autor štúdie a výskumný pracovník na Murdoch Children's Research Institute v austrálskom Melbourne.  Čo to znamená skôr? Na to, aby bol spánok čo najzdravší, by podľa Quacha a jeho kolegov deti zaspávať pred 20:30.

„Tento čas je typický pre ukladanie detí  predškolského veku, u ktorých úroveň melatonínu – hormónu zodpovedného za dobrý spánok, okolo ôsmej hodiny večer vrcholí,“ potvrdila pediatrička zo Seattlu Wendy Sue Swansonová, ktorá do tejto štúdie nebola zapojená. „Vieme, že spánok je naozaj významnou súčasťou nášho duševného zdravia, našej nálady. Tiež je všeobecne známe, že súvisí aj s detským správaním a ich schopnosťou sebaovládania,“ pripomína.


Viete, koľko spánku vaše dieťa potrebuje? Pomôžte si grafom


Tým, že mama uloží dieťa alebo deti do postele skôr, má to pozitívny vplyv aj na ňu. „Keď premýšľame o mame, aj pre ňu to má veľký zmysel. Tým, že dieťa ide do postele skôr, jej povinnosti na chvíľu skončia a môže sa venovať sama sebe. Navyše, bude mať pocit, že všetko je pod kontrolou a že jej dieťa spokojne spí,“ odôvodňujú autori štúdie. Tí prišli k záverom po niekoľkoročnej práci a zhromažďovaní údajov do tejto štúdie. Dnes preto môžu jednoznačne povedať, že deti zaspávajúce skôr „majú lepšiu kvalitu života, čo sa týka zdravia“ v porovnaní s inými deťmi a „u ich mám sa zlepšilo duševné zdravie.“ Platilo to bez ohľadu na to, ako dlho deti spali – kľúčom k úspechu je to, kedy idú do postele!


 

Ako docieliť pokojné zaspávanie a kvalitnejší spánok dieťaťa?

  • Dodržiavajte spánkovú rutinu
  • Docieľte, aby malo dieťa počas dňa dostatok pohybu
  • Odložte elektroniku z rúk dieťaťa najneskôr o 19:00 (modré svetlo z obrazoviek negatívne ovplyvňuje jeho schopnosť zaspať)
  • Vytvorte priestor, aby sa dieťa večer pokojne najedlo
  • Pred tým, ako dieťa uložíte, venujte mu určitý čas

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: today.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia