Gesto pre dcéru: Otec si dal vytetovať načúvací prístroj

Gesto pre dcéru: Otec
Ilustračné foto
2015-08-31 00:30:51 |

Angličan Gareth Hickenbottom-Marriot chodí po svete s vytetovaným kochleárnym implantátom za uchom. Dôvodom je podpora nepočujúcej dcérky.

Milujúci otec si dal za ucho vytetovať rovnaký implantát, aký nosí jeho 8-ročná dcérka Briar, ktorá sa narodila ako nepočujúca. Myslí si, že takto sa dievčatko cíti so svojim prístrojčekom za uchom lepšie, keď vidí s rovnakým aj ocina. Implantát jej nahrádza sluch už päť rokov. K vytetovaniu implantátu Garetha inšpiroval článok o jednom Novozélanďanovi, ktorý urobil to isté. „Bolo to veľmi bolestivé, ale nie až tak, ako tetovanie, ktoré som si dal urobiť predtým na kolene,“ opisuje 40-ročný Gareth.


„Spočiatku bola z toho Briar celkom v šoku. Zdalo sa, akoby nevedela, čo si má o tom myslieť,“ hovorí. „Manželka Leanne mi hovorila, že raz keď som spal, Briar prišla ku mne a pozerala mi na vytetovaný implantát rozmýšľajúc, ako by bolo možné z neho vybrať batériu,“ smeje sa dvojnásobný otec.


Dieťa s poruchou sluchu treba podchytiť čo najskôr


Gareth držal tetovanie v tajnosti a Briar ho ukázal v deň jej 17-tej operácie. Dievčatko totiž trpí Goldenharovým syndrómom, ktorý môže postihovať oči, uši aj nos a nemocnica sa, bohužiaľ, stala druhým domovom statočnej hrdinky. S vrodenou chorobu bojuje podľa otca veľmi statočne, aj keď má často problémy napríklad s príjmom jedla, tekutín a ďalšie ťažkosti.


„Briar často hovorila, že by si želala, aby mala implantáty celá rodina,“ vysvetľuje Gareth. Tetovanie vníma ako gesto solidarity a podpory, ktoré dodáva jeho milovanej dcére morálnu silu do ďalšieho boja. Ako dodal, Briar sa najradšej hráva s bábikami, ktorým tiež nasádza repliky implantátov, ktoré jej rodičia zohnali.
 

Ako komunikovať s nepočujúcim dieťaťom

Na Slovensku sa ročne narodí asi 200 detí s poruchou sluchu. Zaskočení často zostanú aj rodičia, lebo až 95 % z nich sú počujúci. Máte aj vy v okolí dieťa s poruchou sluchu? Na to, aby ste mohli spolu komunikovať, nepotrebujete ovládať posunkovú reč ani žiadne špeciálne techniky, stačí dodržať týchto pár zásad. Samozrejme, tieto pravidlá komunikácie treba dodržiavať aj pri kontakte s dospelým nepočujúcim.   

 

  1. S nepočujúcim hovorte vždy pomaly a plynule.
  2. Zreteľne artikulujte a otvárajte ústa.
  3. Pri komunikácii nezvyšujte hlas.
  4. Svetlo vám nesmie svietiť spoza chrbta a nestojte v tieni, aby bolo dobre vidieť vaše ústa.
  5. Dajte pozor, aby nič nebránilo nepočujúcim odzerať vám z pier.
  6. Nehýbte zbytočne hlavou a neotáčajte sa.
  7. Môžete si pomôcť písaním na papier. Píšte len jasné a krátke vety.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Dojemné video bábätka, ktoré zrazu počuje

Nepočujúce dieťa je úplne normálne, len má sluchový defekt


 

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com, mirror.co.uk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia