Energetické nápoje a deti: Toto môžu mať na svedomí!

Energetické nápoje a deti:
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2020-07-21 10:30:00 |

Už aj malé deti pijú stále viac energetických nápojov! Lekári dvíhajú varovný prst. Vďaka tomuto nápoju si už od malička ničia srdcia.

Ak si ťukáte na čelo, že predsa nikto by nedával predškolákom piť energetické nápoje, ste na omyle. Podľa jedného prieskumu ich pijú takmer dve percentá dvoj až päťročných drobcov. Plechovka energetického nápoja pritom môže spôsobiť dieťaťu vážne zdravotné problémy. Obsahuje totiž dosť kofeínu na to, aby po jej vypití skončilo s poruchou srdcového rytmu či vysokým krvným tlakom. Ak mu doprajete túto „bombu“ obsahujúcu obvykle kofeín, taurín a guaranu častejšie, konzumácia energetických drinkov sa môže okrem problémov so srdcom prejaviť aj v podobe neurologických ťažkostí. V extrémnych prípadoch môže dokonca pitie týchto drinkov skončiť zlyhaním obličiek alebo zástavou srdca.

Kým menšie deti vypijú energetický drink skôr z zvedavosti alebo jednoducho preto, lebo rodičia im ho ponúknu vo viere, že veď predsa sa nič nemôže stať, tí starší ho pijú zámerne a dokonca si ho miešajú s alkoholom. A to je pre organizmus už riadna záťaž, ktorá naozaj nemusí skončiť dobre.

Aj keď na plechovkách s energetickými nápojmi sú varovania, že nie sú vhodné pre deti a tehotné ženy, len málo predavačov nepredá takýto nápoj aj menšiemu dieťaťu. „Energetické nápoje nemajú v detskej výžive miesto a aj dospelí s problémami so srdcom alebo neurologickými ťažkosťami by sa mali o vhodnosti ich konzumácie poradiť so svojim lekárom,“ varuje riaditeľ detskej nemocnice v Detroide Steven Lipshultz.

Pediater upozorňuje, že u dieťaťa do 12 rokov by mohlo otravu vyvolať skonzumovanie viac ako 2,5 mg kofeínu na každý kilogram telesnej hmotnosti. Priemerné šesťročné dieťa môže skončiť s otravou vtedy, ak sa do jeho organizmu dostane 50 mg kofeínu za deň10-ročné pri dávke 80 mg kofeínu za deň. Ak by sme chceli byť konkrétnejší, napríklad 500-ml plechovka Monster Energy nápoja obsahuje 160 mg kofeínu a 250 ml plechovka Red Bullu 80 mg kofeínu. Podľa Lipshultza aj hrnček silnejšej kávy obsahuje dosť kofeínu n to, aby mohla spôsobiť deťom vážne zdravotné problémy. Obzvlášť opatrní by sme mali byť najmä pri deťoch s cukrovkou, poruchou pozornosti hyperaktivitou.

Energetické nápoje s viacerými zdrojmi kofeínu môžu mať viac vedľajších účinkov, ktoré sa obvykle týkajú nervového, tráviaceho a kardiovaskulárneho systému. Mnoho z pridaných zložiek v nich nikdy nebolo testovaných na bezpečnosť u detí, z čoho vyplýva, že za prípadnými zdravotnými problémami nemusí byť iba kofeín. Podľa odborníkov by energetické nápoje nemali piť deti do 18 rokov. „Ak chceme chrániť zdravie verejnosti, predaj energetických nápojov by mal byť regulovaný rovnako ako predaj cigariet či alkoholu,“ dodáva odborník.

Najmä teraz, keď deti trávia čas v detských táboroch alebo na prázdninách u známych, je dôležité upozorniť ich, aby si v automatoch na nápoje vyberali bezpečnejšie drinky než sú tie energetické.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia