Viete, kedy určite vyhľadať po páde dieťaťa lekára?

Viete, kedy určite vyhľadať
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2020-08-10 00:30:00 |

Zabrániť každému pádu dieťaťa nie je v ľudských silách. Najmä u drobcov, ktorí sa začínajú hýbať, je to nemysliteľné. Stačí pár sekúnd a je na zemi.

Pri deťoch nie je ostražitosti nikdy dosť. Pozná to snáď každý rodič – stačí sa obzrieť, načiahnuť sa pre niečo alebo nebodaj si odbehnúť do vedľajšej miestnosti a je to tu. Niekedy sa zdá, že bábätko dokáže padnúť rýchlosťou svetla.

V prvom momente, najmä pri prvom dieťati, reagujú rodičia často priam panicky. A práve zachovanie pokoja je to, čo je v takej chvíli potrebné. Treba sa snažiť pád správne posúdiť. Najnebezpečnejšie sú pády na hlavičku z väčšej výšky, najmä ak si drobček udrie zadnú časť!


Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať


To, že po páde dieťa plače, nemusí znamenať bolesť. Deti sa často rozplačú zo šoku a preľaknutia. Snažte sa dieťatko upokojiť a skontrolujte, či vznikli nejaké poranenia. Menšie odreniny či hrče nie sú dôvodom na návštevu lekára. Pri silnom krvácaní ho radšej zavolajte. Dôležité je hlávku prehmatať, či ju nemá citlivú na dotyk, skontrolovať, či reagujú zreničky, sledovať, či nie je dieťa neobvykle malátne, všímať si zmeny v správaní. Vtedy s návštevou lekára neváhajte. Dôvodom na návštevu lekára je aj vracanie. Tieto symptómy môžu napovedať, že dieťa utrpelo otras mozgu a patrí do rúk odborníka.

Pády netreba preceňovať a s každým utekať k lekárovi, no ani podceňovať, lebo nikdy neviete, či nemohlo prísť k vnútornému krvácaniu. Ak je dieťatko pár minút po páde opäť veselé a správa sa normálne, panika nie je na mieste. Ak by sa vám však zdalo "nejaké iné," odborné yvšetrenie by ste mali zvážiť. Stávajú sa aj prípady, keď je dieťa po páde aj niekoľko hodín úplne v poriadku a problém sa prejaví neskôr. To sú však skôr výnimočné prípady. Po páde by ste mali mať dieťa pod drobnohľadom 72 hodín - teda všímať si zmeny jeho správania, neobvyklú ospatosť a podobne. 

 To, že dieťa padne, určite neznamená, že nie ste dobrým rodičom. Nikdy si to nevyčítajte!

 

Väčšina pádov, aj keď vyzerajú naozaj nebezpečne, dopadne dobre. Ako tie na videách:

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: youtube.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia