Autizmus u dievčat: Neporovnávajte ich s chlapcami

Autizmus u dievčat: Neporovnávajte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-18 00:01:41 |

Autizmus sa vo všeobecnosti vyskytuje u jedného zo 68 detí. Častejšie sa s ním stretávame u chlapcov – trpí ním jeden zo 42, u dievčat je pomer jedna k 189. Pohlavie má vplyv aj na prejavy tejto poruchy.

V mozgu chlapcov a dievčat trpiacich autizmom sú výrazné rozdiely. Štúdia medzinárodného výskumného centra zaoberajúceho sa poruchami neurologického vývoja UC Davis MIND Institute naznačuje, že u dievčat sa prejavuje výraznejšie v sociálnej a behaviorálnej komunikácii v porovnaní s ich chlapčenskými rovesníkmi s touto poruchou. Neznamená to však, že dievčatá sú autizmom postihnuté výraznejšie, len prejavy sú iné.

Vedci dva roky skúmali kalózne teleso (corpus callosum), ktoré spája mozgové hemisféry u chlapcov a dievčat predškolského veku bez autizmu a s autizmom a zistili, že v mozgu dievčat a chlapcov s autizmom sú najmenej štyri rozdiely, ktoré ovplyvňujú ich pohľad na svet, prežívanie a správanie.

 


Autizmus nesúvisí s očkovaním


 

Štúdia svojimi poznatkami prispieva k prebiehajúcemu výskumu o spojení medzi neurológiou, autizmom a genetikou a tiež pomáha nájsť odpoveď  na otázku rodových očakávaní ovplyvňujúcich vnímanie autizmu. „Teraz je už viac ako jasné, že chlapcov a dievčatá s autizmom nemôžeme liečiť rovnakým spôsobom,“ zdôrazňuje hlavná autorka štúdie Christine Wu Nordahl. Rodičom autistických ratolestí preto odporúča neporovnávať  svoje dieťa s dieťaťom trpiacim touto poruchou  iného pohlavia.

Dievčatá s autizmom sú často diagnostikované neskôr, lebo prítomný súbor unikátnych vlastností, ktoré môžu uľahčiť jeho odhalenie, lebo ťažšie rozpoznateľný ako u chlapcov.

Mohlo by vás zaujať:

Autisti a géniovia: Majú k sebe bližšie ako by sa zdalo

Nenechávajme autistické deti stranou


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia