Najlepšie darčeky pre trojročných

Najlepšie darčeky pre trojročných
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2020-05-17 06:00:00 |

Trojročné dieťa je teraz zložitou osobnosťou so svojimi myšlienkami, záujmami a väčšou sebakontrolou. Dokáže sa dlhšie sústrediť a tomu je vhodné prispôsobiť aj darčeky.

Jednoduché zvukové hračky či knižky s veľkými obrázkami môžete odložiť  a nahradiť ich o niečo sofistikovanejšími kúskami, pri ktorých je treba rozmýšľať, tvoriť, budovať  a vymýšľať niečo nové. Tu je niekoľko skvelých tipov na darčeky, ktoré sú pre trojročných najvhodnejšie.

Domček pre bábiky

Prečo je vhodný: Môžete si vytvoriť pravidlá na vašom dome, no deti milujú, keď sa môžu hrať so svojim domčekom, v ktorom určujú svoje pravidlá a majú ho na starosti. Zaobstarajte do domčeka zopár postavičiek a uvidíte, s akou radosťou sa im bude dieťa venovať, tvoriť scény a príbehy.

Domčeky pre bábiky odporúčajú aj psychológovia, lebo deti v predškolskom veku sa vďaka nim učia predstierať roly a situácie, pomáhajú tiež budovať sociálne zručnosti.

 

Plastelína

Prečo je vhodná: Táto jemná tvarovateľná hmota sprevádza deti už viac ako 50 rokov. Vzhľadom na variabilitu a množstvo variácií, ktoré dostať, neexistujú žiadne limity, čo z nej vytvoriť.

Ak zaobstaráte sadu plastelíny s rôznymi doplnkami, ako sú vykrajovačky, valček, „mlynček“ na plastelínu, deti si vďake hre s ňou budú rozvíjať jemnú motoriku a predstavivosť.

 

Detské časopisy

Prečo sú vhodné: Tak, ako my dospelí si kupujeme obľúbené denníky či časopisy, aj pre deti zhruba od troch rokov sa stávajú časopisy určené pre ich vek zaujímavými. Nájdu v nich rôzne úlohy, obrázky a rodičia tipy na vhodné aktivity s ratolesťami.

Začať s čítaním nie je nikdy skoro. Interaktívne časopisy podľa detských psychológov deťom v tomto veku výrazne rozširujú obzory.

 

Hračky na von

Prečo sú vhodné: Deti by mali výraznú časť dňa stráviť vonku, preto by im zásoba vhodných „nástrojov“ určite nemala chýbať. Na ihrisku či na dvore vybijú energiu, zaženú nudu a precvičia si všetky svaly na tele.

Hračiek do piesku, fúrikov, lôpt či bublifukov nie je nikdy dosť. Výber je široký a keď dieťa dostane tretie vedierko do piesku, určite ho poteší rovnako ako to prvé.

 

Tvorivé hračky

Prečo sú vhodné: Deti v tomto veku milujú tvorenie. Keď im dáte do ruky lepidlo, bezpečnostné nožnice, vodové farby a rôzne materiály, ich fantázia pracuje na plné obrátky.  Využite aj materiály, ktoré nájdete v prírode – napríklad lístky, šišky, kamienky... Z používania nožníc nemajte obavy, len je potrebné kúpiť bezpečnostné, aby si dieťa neublížilo.

 

Pamäťové hry

Prečo sú vhodné: V tomto období už dieťaťu vydrží sústredenie dlhšie a to je ten správny čas začať ho učiť rôzne stolové hry, vďaka ktorým si cibrí pamäť.

Ideálne je napríklad pexeso. Vhodné sú väčšie kartičky, ktorých bude menej. Až dieťa pochopí princíp hry, pridajte viac dvojíc alebo prejdite na klasické pexeso. skúste aj iné jednoduchšie stolné hry.

 

Detský interiérový stan

Prečo je vhodný: Trojročné dieťa už nie je tak závislé na „maminej sukni“ a trochu vlastného sveta je tým pravým orechovým. Nájdite doma miesto, kde by ste mi mohli takýto stan postaviť a uvidíte, ako bude ratolesť svoju „pevnosť“ milovať. Deti sa v stane s radosťou hrajú, prezerajú si knižky alebo si z neho urobia pevnosť, z ktorej sa vyberajú na výpravy po príbytku.

Úplne stačí vyrobiť skrýšu aj z paplónov či prikrývok a dokúpiť do nej napríklad baterku.

 

Lekársky kufrík

Prečo je vhodný: Deti sa so sadou lekárskych nástrojov nielen zabavia, ale môže im to pomôcť tiež prekonať strach z návštevy naozajstného lekára. Po tom, ako sa doma pohrá s rôznymi nástrojmi, aké používajú v ambulancii, bude sa cítiť istejšie.

Hra na lekára môže pomôcť zmierniť obavy z návštevy lekára a dieťa sa tiež dozvie niečo o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.  

 

Kolobežka

Prečo je vhodná: Kolobežka je vhodným dopravným prostriedkom pre deti v tmto veku, keď už sú priveľké na kočík, no ešte sa im nechce absolvovať dlhšie trasy po svojich.

Kolobežky sú vynikajúce pre rozvoj koordinácie motoriky a šetria čas, keď sa niekam vyberiete.

 

Veľké puzzle a skladačky

Prečo sú vhodné: Deti v tomto veku rady spoznávajú všetko nové a snažia sa prísť veciam na koreň. Puzzle sú prostriedkom, ako naučiť dieťa pri niečom zotrvať dlhší čas a rozmýšľať. Skladanie puzzlí zdokonaľuje tiež jemnú motoriku. Určite stavte na veľké, malé majú ešte čas.

 

Knihy s príbehmi

Prečo sú vhodné: Je veľmi pravdepodobné, že trojročné deti nie sú už tými „anjelikmi na spapanie“, ale občas sa bijú, hryzú, štípu a podobne. Je čas „potlačiť“ takéto správanie v zárodku. Bitka nemá žiadny zmysel. Práve knihy ú tým správnym prostriedkom, vďaka ktorému môžu pochopiť pocity druhých cez rôzne príbehy poukazujúce na nepekné správanie. Príbehy tiež rozvíjajú u detí empatiu

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com, kik-textilien.sk
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia