Pozor na krásne, ale jedovaté kvety!

Pozor na krásne, ale
Ilustračné foto
2018-04-08 13:30:12 |

Prechádzky do prírody či úpravy prebúdzajúcich sa záhrad neodmysliteľne patria k jari. Vždy však dávajte pozor na deti, ktoré ešte nerozoznávajú jedovaté a nejedovaté rastliny.

Často je to tak, že čím je rastlina jedovatejšia, tým má krajšie kvety alebo farebné bobuľky, ktoré deti priam lákajú, aby ich ochutnali. Niekedy však stačí málo a krásne chvíle môžu skončiť veľmi zle. Samozrejme, neznamená to, že ratolesti budeme držať od zelene, len je potrebné mať otvorené oči a od malička im vysvetľovať, ako to s rastlinkami je.  

Nebezpečný zlatý dážď (Forsythia x intermedia)

Nádherné žlté kvety tohto často sa vyskytujúceho a obľúbeného kríka sú prudko jedovaté. Údajne už päť kvietkov stačí k tomu, aby sa dieťa otrávilo. Ešte toxickejšie sú nedozreté plody podobajúce sa fazuľovým strukom. Medzi príznaky otravy patrí nadmerné potenie, nevoľnosť, hnačka, zvcracanie, rýchly srdcový tep a plytké rýchle dýchanie.

Nežná, no nebezpečná sasanka (Anemone nemorosa)

Táto na prvý pohľad jemná kvetinka, ktorú nachádzame v celých kobercoch na jar najmä vo vlhších lesoch, dokáže tiež človeka otráviť. Vraj k tomu stačí tridsiatka kvietkov. Rastlinka je však jedovatá celá, všetky časti obsahujú alkaloid ranunkulin, saponíny a organické kyseliny. Otrava sa prejavuje hlavne zvracaním a hnačkou. Ak napríklad ratolesť trhá kvetiny sasanky a potom si rukou pretrie oči, výsledkom môže byť zápal spojiviek. Ak sa mu do organizmu dostane malé množstvo tejto rastliny, nemusí prísť k celkovej otrave organizmu, no môže to mať na svedomí zápal obličiek.

Konvalinky - voňavá krása, ktorá môže tiež zabíjať (Convallaria majalis)

Konvalinky sú bez debaty nádherné. Nachádzame ich najčastejšie v listnatých lesoch, horských lúkach, ale aj v záhradkách, kam si ich ľudia presádzajú z prirodzených stanovíšť. Konvalinky potrebujú vlhko a vápenatú pôdu. Napriek tomu, ak máte deti, mali by ste si túto krásu v domácej záhradke, ale aj vo váze, radšej odpustiť. Prudko jedovatá je úplne celá rastlina  a nebezpečná je aj voda, v ktorej sa zo stoniek vylúhovali alkaloidy! Ak už si chcete predsa len dať do vázy kytičku z konvaliniek, bezpečnejšie sú vraj rastlinky vypestované v tieni domácej záhradky ako „divorastúce“ v lese.

Otráviť môžu aj cibuľky narcisu či tulipánu

Na cibuľoviny je potrebné dávať vždy pozor. Nikdy neviete, kedy si nebezpečné cibuľky kvetín pomýli dieťa s klasickou cibuľou na pustí sa do nich. K najrozšírenejším cibuľovinám patrí narcis, ktorý obsahuje nebezpečné látky aj  v listoch a stonkách. Kým v kvete a cibuli sa nachádzajú alkaloidy tazetin a lykorin, v listoch a stonkách nájdeme zase nebezpečný scilain. Nie sú však prudko jedovaté a po požití stačí vyvolať vracanie, dbať na dostatok tekutín a nejaké to živočíšne uhlie. Opatrní buďte aj pri tulipánoch, bledulách a ostatných cibuľovinách, ktorých cibuľky obsahujú rovnako nebezpečné alkaloidy.

Čítajte tiež:

Snežienka, konvalinka či zlatý dážď: Aj krásne kvety môžu byť jedovaté

Skrášľujú byt, no môžu spôsobiť smrť: Najjedovatejšie izbové rastliny, ktoré zrejme pestujete doma!

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia