Kedy bábätko vzťah utuží a kedy skôr rozbije?

Kedy bábätko vzťah utuží
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-18 00:30:30 |

V čase, keď to vo vzťahu začne škrípať, mnohé páry vidia východisko v bábätku. Môže však dieťa naozaj vzťah niekam posunúť alebo naopak, už naštrbené puto rozbije úplne?

Starostlivosť o spoločné bábätko si ľudia často idealizujú a veria, že vďaka voňavému klbku sa dá do poriadku aj rozpadajúci sa alebo nefungujúci vzťah. Na jednej strane je malý človiečik rozkošný, bezhranične vás miluje a určite život obohatí, na druhej si však treba uvedomiť, že budúcich rodičov čaká nekonečná únava, špinavé plienky, plač a rôzne nálady (všetkých členov rodiny). Novorodenec dokáže aj z varenia jednoduchej večere urobiť tú najnáročnejšiu prácu. To, či sa vám podarí vďaka bábätku vzťah utužiť, závisí podľa psychologičky Pamely Jordan od komunikácie, ktorá sa odohráva už dávno pred jeho narodením. „Čo je absolútne nevyhnutné, je to, aby sa dvaja partneri dohodli na tom, že chcú dieťa,“ zdôrazňuje.

 

Desať dôležitých zásad pre šťastný vzťah s dieťaťom:

1. Rozhodnutie mať bábätko je rodinná záležitosť. Musí byť spoločné. Ak je to tak, bábätko vzťah, aj naštrbený, dokáže stmeliť a rodičov priviesť k sebe. Ak ide o jednostranné rozhodnutie, s ktorým nie sú stotožnení obaja partneri, vzťahu to skôr uškodí a je veľká pravdepodobnosť, že rodičia spolu nezostanú.

2. Majte realistické očakávania. Porozprávajte sa o starostlivosti o bábätko s inými rodičmi. Všímajte si deti vo svojom okolí a venujte im čas, aby ste pochopili, čo sa stane centrom vášho života v nasledujúcich rokoch. Samozrejme, každý rodič aj každé dieťa je iné. Bez ohľadu na to, koľko času s cudzími deťmi strávite, váš rodinný život bude pre vás aj tak jedným veľkým prekvapením za druhým.

3. Komunikujte, komunikujte, komunikujte. Je dôležité vedieť, ako si partneri predstavujú budúce fungovanie popri dieťati. Ak otec očakáva, že všetko okolo starostlivosti o ratolesť bude na pleciach mamy a mama predpokladá, že si prácu rozdelí s oteckom 50 na 50, vzniknú problémy. Vo svojich cieľoch buďte otvorení a úprimní a z nich vytvárajte realistické plány.

4. Nečakajte, že partner dokáže čítať vaše myšlienky. Ak máte nejaké predstavy, partnerovi ich povedzte priamo a nevytvárajte dusnú atmosféru len preto, lebo podľa vás by mal z náznakov pochopiť, čo chcete. Neduste v sebe ani výčitky, ale ani pochvaly. Rozprávajte sa o svojich pocitoch a hovorte vždy na rovinu, čo potrebujete. Len otvorený vzťah s vyjasnenými postojmi môže fungovať aj v dlhodobom horizonte.

5. Počúvajte. Ak váš partner prichádza k vám s problémom, počúvajte a nesnažte sa hneď ho vyriešiť po svojom. Je dôležité, aby ste dokázali počúvať, čo hovorí a podporovali ho. Napríklad, keď otec príde domov z práce a manželka sa mu sťažuje, že bábätko celý deň preplakalo, vôbec nechce počuť rady, ako ho mohla tíšiť, potrebuje pochopenie toho, čím prechádza.

6. Doprajte si s partnerom navzájom spánok. Keď nemáte dieťa, môže sa vám to zdať divné, po jeho  narodení to však pochopíte a oceníte. Prvé mesiace s bábätkom sú obvykle veľmi časovo náročné a spánku je minimum. Preto je potrebné, aby si rodičia pomáhali a urobili si plán spánku tak, aby si ako-tak oddýchli obaja. Jedno osvedčené riešenie neexistuje, každý pár si musí nájsť svoj systém.

7. Myslite aj na seba. Ak chcete, aby váš vzťah fungoval, musíte v prvom rade fungovať vy osobne. Ak to pre vás znamená kávu s kamarátkami, behanie po obchodoch, relax u kozmetičky či u partnera nejaké to pivko alebo golf s kolegami, doprajte si to občas. Pre duševné zdravie a pohodu je dôležité robiť aj veci, ktoré máme radi a robia nás spokojnými. Diskutujte o svojich plánoch dopredu, aby sa partner vedel zariadiť.

8. Trávte čas spoločne. Váš vzťah by mal byť tou najvyššou prioritou. Nedá sa fungovať v ňom bez toho, aby ste sa jeden druhému nevenovali. Plameň treba rozdúchavať pravidelne, nestačí urobiť tak raz a čakať, že o 10 rokov bude všetko v poriadku. Spoločné chvíle a dôvernosti sú dôležité pre vzťah nielen v tejto chvíli, ale v dlhodobom horizonte je dobré aj pre dieťa, ak má spokojných a šťastných rodičov.

9. Všímajte si novú perspektívu. Pozrite sa na svojho partnera ako na rodiča. Mnohí ľudia hovoria, že keď videli toho druhého v tejto úlohe, nanovo sa zaľúbili. Pohľad na dojčiacu mamu alebo otca s dieťaťom v náručí, to sú silné momenty. Vychutnajte si ich.

10. Pracujte tímovo. Nikdy nezabudnite, že ste v jednom tíme. Spoločným cieľom by mala byť vzájomná podpora, pomoc a dôvera. Vo vzťahu nemožno stále niečo iba očakávať, ale treba aj dávať. Áno, kvalitný vzťah zahŕňa mnoho brania aj dávania, ale dlhoročné šťastné páry vám povedia, že to stojí za to.

 

Mohlo by vás zaujať:

12 znakov, že rodičovstvo zvládate v pohode

Vyhnite sa zbytočným chybám, ktoré "kazia" deti

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia