Deti párov rovnakého pohlavia sú šťastnejšie

Deti párov rovnakého pohlavia
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-07-08 00:01:01 |

Myslíte, že dieťa vychovávané párom rovnakého pohlavia o niečo prichádza? Tento názor zdieľa väčšina ľudí. Podľa výsledkov aktuálneho prieskumu z Austrálie to vôbec nie je pravda.

Deti vyrastajúce v rodinách párov rovnakého pohlavia sú zdravšie a spokojnejšie než ich rovesníci z bežných rodín. Tvrdia to výskumníci z melbournskej univerzity v Austrálii.  „Často počúvame, že deti rodičov rovnakého pohlavia dosahujú horšie výsledky, lebo im chýba rodič jedného pohlavia, no náš výskum, ktorý sme už publikovali v časopise  BMC Public Health, ukazuje niečo iné,“ hovorí vedúci výskumného tímu Simon Crouch.

Homosexuálne a lesbické rodiny sú oproti tradičným pokojnejšie

Crouch a jeho tím skúmal 315 rodičov rovnakého pohlavia s celkom 500 deťmi v celej Austrálii. Asi 80 percent detí vychovávajú dve ženy a ostatné dvaja muži. Prekvapujúco, výskumníci u ich ratolestí zaznamenali o šesť percent lepší zdravotný stav, všeobecne väčšiu spokojnosť a silnejšiu rodinnú súdržnosť ako v tradičných rodinách. V emocionálnom správaní a fyzickom fungovaní nenašli žiadne rozdiely medzi deťmi z obidvoch typov rodín.

Väčšia sociálna súdržnosť v rodinách s rovnako sexuálne orientovaným rodičmi podľa Croucha vyplýva pravdepodobne z rovnomerného rozdelenia prác a zodpovednosti na rozdiel od heterosexuálnych rodín. „Je oslobodzujúce, keď nemusia podliehať rodovým stereotypom, podľa ktorých matka je nositeľkou primárnej starostlivosti a otec je primárne živiteľom rodiny,“ vysvetľuje.

Problémom je stigmatizácia 

Tím z univerzity v Melbourne poukazuje aj na problém, ktorému rodiny s rodičmi rovnakého pohlavia čelia a tým je stigma. Ľudia si jednoducho stále na takéto usporiadanie nezvykli a nepovažujú ho za prirodzené. Deti z rodín rovnako sexuálne orientovaných rodičov sú v školách často terčom šikanovania, čo samozrejme znižuje ich sociálnu a emočnú pohodu. Na druhej strane, podľa vlaňajšej správy American Academy of Pediatrics deti vychovávané partnermi rovnakého pohlavia preukazujú aj napriek ekonomickým, právnym a sociálnym znevýhodneniam veľkú mieru odolnosti. Súvisí to pravdepodobne s tým, že sú uchránené pred klasickým mužsko-ženským bojom o moc a postavenie v rodine.

„Mnohé štúdie ukázali, že detská pohoda je ovplyvnená omnoho viac ich vzťahom s rodičmi, pocitom bezpečnosti pri nich, sociálnou a ekonomickou istotou ako pohlavím či sexuálnou orientáciou,“ hovorí profesor pediatrie z bostonskej univerzity Benjamin Siegel. Vedci zistili, že kvalita rodičovstva a ekonomické zabezpečenie je dôležitejšie ako sexuálna orientácia. „Najdôležitejšie je to, čo je dobré pre deti, na ničom inom nezáleží,“ dodal.

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: washingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia