Hádajte, v čom majú deti narodené na jeseň navrch oproti ostatným

Hádajte, v čom majú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-03 00:30:00 |

Vedci tvrdia, že jesenné deti majú šancu žiť najdlhšie, lebo kým boli v brušku, ich maminy prijímali dostatok vitamínu D, k

Ak chcete mať z potomka športovca, pokúste sa otehotnieť tak, aby sa narodil na jeseň. Aspoň tak to radia experti, argumentujúc výsledkami novej štúdie.

Kto by nechcel, aby sa z jeho dieťaťa stal úspešný človek? Snáď každý by svojej ratolesti doprial, aby v niečom vynikala, šport nevynímajúc. Britskí vedci zistili, že deti narodené v októbri a novembri majú lepšiu fyzickú kondíciu ako deti narodené v ďalších desiatich mesiacoch roka, najmä tie, ktoré oslavujú narodeniny v apríli a júni. „Deti narodené na jeseň majú jednoznačnú fyzickú výhodu nad svojimi spolužiakmi,“ konštatuje Gavin Sandercock z Centra pre šport a vedu o cvičení na univerzite v Essexe.

Mesiac narodenia je dôležitý

Štúdia si všímala 8550 chlapcov a dievčat vo veku medzi 10 a 16 rokov v 26 štátnych školách v Essexe. Experti sa zamerali na vytrvalosť, silu a odolnosť. Výsledky ukázali, že mesiac narodenia dieťaťa má na tieto parametre významný vplyv. Najväčšiu silu a výdrž v každej triede preukázali novembrové deti, rovnako fit boli aj októbrové  a tretiu najvýkonnejšiu skupinu tvorili žiaci narodení v decembri.

Rozdiel vo fyzickej zdatnosti medzi deťmi v rovnakej triede, ale narodených v rôznych mesiacoch, bol niekedy veľmi výrazný. „Napríklad sme zistili, že chlapec narodený v novembri môže bežať aspoň o 10% rýchlejšie, skákať o 12% vyššie a je o 15%  silnejší ako ostatné deti v tom istom veku narodené v apríli. Je to potenciálne obrovská fyzická výhoda,“ hovorí Sandercock.

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise International Journal of Sports Medicine, zistila, že spojenie troch druhov fyzickej zdatnosti je najslabšie u aprílových detí, za ktorými sú v tesnom závese deti s júnovým dátumom narodenia.  Možno práve preto patria k najčastejším športovým „lajdákom.“

Zaujímavosťou je, že októbrové a novembrové deti, ktorých výkonnosť, sila a odolnosť sú na najvyššej úrovni, nie sú obvykle najvyššie ani najťažšie z triedy.

Dôvodom je slnečný vitamín

Autori štúdie sa domnievajú, že fyzický výhoda jesenných detí súvisí s tým, že ich mamy v lete prežívajú posledné mesiace tehotenstva a tak sa im dostane viac slnečného vitamínu D, spájaného s celým radom zdravotných výhod, ako bábätkám narodeným v ostatných mesiacoch roka. Pravdepodobne vďaka tomuto pozitívnemu pôsobeniu sa lepšie rozvíja ich fyzická gramotnosť, vďaka ktorej majú väčšiu pohyblivosť, rovnováhu a koordináciu.

Natalie Dunman z Youth Sport Trust, ktorá pracuje s mladými talentami konštatuje, že zatiaľ čo v súťažiach na juniorskej úrovni sa výsledky tejto štúdie odzrkadľujú a jesenné deti naozaj patria k lídrom, neskôr sa tieto rozdiely stierajú a medzi dospelými športovcami sa neobjavujú. „Pri pohľade na elitných športovcov treba povedať, že existuje veľa faktorov, ktoré z nich robia majstrov a naša štúdia neodkryla nič, čo by naznačovalo, že mesiac narodenia je jednou z kľúčových zložiek športových úspechov v budúcnosti,“ dodala.

Pri pohľade na našich úspešných športovcov možno s Dunman iba súhlasiť. Mnohí z nich sa narodili v zimných a jarných mesiacoch, jesenných je pomenej. Štúdia sedí napríklad na výborných hokejistov Miroslava Šatana, ktorý sa narodil 22. októbra či Marcela Hossu s dátumom narodenia 12. októbra. Naopak, na tenistku Danielu Hantuchovú nesedí, lebo aj napriek tomu, že narodeniny oslavuje 23. apríla, jej fyzická zdatnosť jej dopomohla k mnohým výhram. Na Slovensku je na šikovných športovcov celkom bohatý najmä január, kedy narodeniny oslavujú napríklad naša najúspešnejšia plavkyňa Martina Moravcová, cyklista Peter Sagan, tenista Dominik Hrbatý, vodná slalomárka Elena Kaliská či brat Marcela Hossu Marián

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: theguardian.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia