Pokroky vo vývoji detí, o ktorých ste možno ani netušili

Pokroky vo vývoji detí,
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2019-11-04 07:01:24 |

Ani vy sa nestíhate čudovať, ako rýchlo vaše dieťa rastie? Prečítajte si fakty o jeho vývoji. V skutočnosti robí oveľa väčšie pokroky, než si myslíte.

V maternici: Čuch

Už okolo 28. týždňa tehotenstva dokáže vaše dieťa cítiť to isté, čo cítite aj vy. Čuchové bunky v nose plodu totiž už dokážu vnímať podnety z plodovej vody.

Bábätká: Váha

Každé zdravé dieťa priberá, ale koľko? Priemerné dieťa na prvé narodeniny váži trojnásobok pôrodnej váhy. Navyše každý mesiac vyrastie približne o 2,5 až 3,8 centimetra. Ak by po celý čas rástlo rovnako rýchlo, tak dieťa, ktoré pri pôrode vážilo 3,6 kila a meralo 51 centimetrov, by vo veku 20 rokov meralo 7,6 metra a vážilo 142 kilogramov.

Batoľatá: Reč

Deti rozumejú jazyku oveľa skôr, než začnú hovoriť. Ako ročné väčšinou rozumejú asi 70 slovám, no vysloviť dokážu len zopár z nich. „Rečový špurt“ začína okolo 18. mesiaca, kedy si do slovnej zásoby ukladajú jedno slovo každé dve hodiny!

Predškoláci: Osobnosť

V tomto veku začínajú deti samy seba vnímať ako osobnosti. Keď váš predškolák vyhlási: „Moje!“, keď kamarátovi na ihrisku trhá hračku z ruky, nie je to sebecké odmietanie podeliť sa, ale výsledok poznania. Dieťa tak dáva najavo, že je samostatné indivíduum.

Veľké deti: Svedomie

Psychologické zmeny v mozgu školákov začínajú presadzovať morálne rozhodnutia založené na vlastnom úsudku. Predtým bolo dieťa zvyknuté riadiť sa pravidlami (nuž, väčšinou...), aby sa vyhlo problémom. Teraz sa však začína ozývať jeho svedomie a samo dokáže rozlišovať medzi dobrom a zlom.

Prečítajte si tiež:

Rastový špurt: Vieta, o koľko môže povyrásť dieťa za noc?

Tajomná fontanela: Čo to je a koľko ich má vaše dieťa?

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia