NIKDY nenechávajte dieťa v aute bez dozoru

NIKDY nenechávajte dieťa v
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2014-03-27 12:01:45 |

Stalo sa vám už niekedy, že ste čo i len na pár minút nechali svoje dieťatko v zamknutom aute samo? Po zhliadnutí tohto videa to snáď už nikdy neurobíte.

Rodičia bezpečnosť detí v aute napriek varovaniam stále zanedbávajú

Tragédie, ktoré sa udejú „niekomu,“ akoby sa nás netýkali. Na cestách pritom rodiny strávia veľa času a deti autá a presúvanie sa v nich obvykle milujú. Nepáči sa im však sedieť pripútané v autosedačkách a tak rodičia neraz, aby mali pokoj, ich nechajú na sedadle len tak voľne. Tiež nie je výnimočné, ak ich nechajú v zamknutom aute, keď si potrebujú narýchlo odbehnúť na úrad, do obchodu alebo niečo vybaviť. Neuvedomujú si, že niekedy stačia naozaj minúty a môže prísť k najhoršiemu. Tak, ako by malo byť samozrejmosťou dieťa pripútané za všetkých okolností v autosedačke, rovnakou samozrejmosťou by malo byť aj to, že dieťa nikdy nenecháme v zamknutom aute bez dozoru.

Varovanie, že dieťa v aute nemôže zostať samotné, sme určite počuli veľakrát všetci. Realita je však napriek tomu iná a médiá každú chvíľu prinášajú správy o tom, že rodičia nechali drobca v aute bez dozoru. V skutočnosti je to len zlomok z toho, koľko detí takto v skutočnosti v aute na rodičov čaká.

Ak patríte k tým, ktorí napriek varovaniam deti v aute občas nechávajú, myslite aj na to, že v prípade obžalovania z opustenia zvereného dieťaťa môžete skončiť s trestom odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Nebezpečenstvo hrozí v lete aj v zime

Odborníci upozorňujú, že v lete sa môže teplota v aute vyšplhať počas pár minút aj o 20 a viac stupňov ako vonku. Malý organizmus sa prehreje a dehydruje veľmi rýchlo. V zime hrozí tiež veľké nebezpečenstvo v podobe podchladenia. Okrem toho číha na ratolesť v aute množstvo iných nebezpečenstiev – nikdy sa nedá vylúčiť, že sa dieťaťu podarí dostať z autosedačky a nešťastne spadnúť, zadusiť sa bezpečnostným pásom, vypiť nejakú chemikáliu či ublížiť si niečím, čo v aute nájde. Médiami prebehla prednedávnom správa, že kým matka nakupovala v jednom z bratislavských obchodov, neznámy muž sa snažil vytiahnuť von jej ratolesti, ktoré nechala v aute. Stojí vám niečo takéto za to?

Pozrite sa, ako môže pre dieťatko zamknuté v aute skončiť taký obyčajný nákup matky... Expresívne video vzniklo na účely prevencie, nejde o skutočný prípad, no snáď aspoň niektorými z nás pohne a budeme na deti v aute a ich pocity myslieť viac. 

 


Foto: youtube.com
Zdroj: youtube.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia