Odkiaľ prišiel Mikuláš a aké ďalšie tradície patria k predvianočnému času?

Odkiaľ prišiel Mikuláš a
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-06 00:30:40 |

Celý tento týždeň sa niesol v znamení čakania sv. Mikuláša. Najbližším sviatkom opradeným legendami je sviatok sv. Lucie.

Obdobie pred Vianocami je plné zvykov a tradícií, na ktoré sa tešia nielen deti, ale aj dospelí. Sviatok sv. Mikuláša je jedným z prvých a začína ním maratón príprav na Vianoce. Maminy, nájdite si aj v predvianočnom zhone čas na svoje ratolesti a trochu im priblížte tradície tohto najkrajšieho obdobia v roku. Prípadne sa niektorými inšpirujte, aby čas do Vianoc rýchlejšie ubehol a spomienky zostali čo najdlhšie.

Určite si aj vy z detstva pamätáte niektoré zvyky, pri spomienke na ktoré sa pousmejete a hneď je vám príjemnejšie. Doprajte to aj svojim deťom, aby jedinou spomienkou na Vianoce ich detstva neboli uponáhľaní rodičia, ktorí mali stále veľa práce a behali v kuse po nákupných centrách.

Skúste sa vrátiť do detstva a znovu cítiť príjemnú vôňu škorice spojenej s pečením vianočného pečiva, radosť z pozerania klasických vianočných rozprávok či počúvania vianočných kolied alebo si spomeňte na potulky po lese s otcom, na ktorých ste spoločne pre mamu hľadali šípky, šišky alebo čečinu na vianočnú výzdobu. Ak vaše spomienky nie sú také idylické, možno práve to by vás mohlo motivovať, aby ich vaše deti mali krajšie a zároveň sa aj vy s nimi vrátite do detstva.

Mikulášku, dobrý strýčku...

Sv. Mikuláš, ktorého sviatok si pripomíname dnes, sa preslávil svojou veľkodušnosťou, milosrdenstvom a pomocou ľuďom. Na Slovensku i v okolitých krajinách sa na tento deň tešia najmä deti, pre ktoré je sv. Mikuláš symbolom rozdávania sladkostí, ovocia a iných darčekov.

Mikuláš sa narodil na južnom pobreží Malej Ázie pravdepodobne v treťom storočí. Pochádzal z bohatej rodiny. Stal sa najprv diakonom a kňazom, neskôr biskupom v meste Myra v južnom Turecku, údajne proti vôli svojho otca, ktorý chcel, aby bol vojakom. Biskup Mikuláš hlásal evanjelium, pomáhal biednym, chorým a trpiacim a preslávil sa svojou dobročinnosťou. Ešte počas života ho nazývali otcom sirôt, vdov a chudobných.

Koluje o ňom množstvo legiend. Jedna z nich hovorí o tom, ako pomohol trom chudobným sestrám, ktoré sa nemohli vydať, lebo nemali na veno a preto ich čakal krutý osud v otroctve alebo v nevestinci. Keď sa o tom dozvedel biskup Mikuláš, zabalil vraj hrudu zlata do šatky a v noci ju nepozorovane hodil cez okno do izby, kde spali tri chudobné dievčatá. Vďaka štedrému daru sa mohli všetky tri sestry vydať a tak ich Mikuláš zachránil pred ponížením a hanbou. Svoj skutok chcel utajiť, všetko sa však prezradilo a ľudia ho chválili za jeho šľachetnosť.
 

Blíži sa najväčší stridží deň

Už 13. decembra nás čaká sviatok sv. Lucie. Kým na sv. Mikuláša si pripomíname šľachetné činy biskupa z tureckého mesta Myra, sviatok sv. Lucie je považovaný na najväčší stridží deň. Lucia bola podľa legiend kresťankou, ktorú nútili vydať sa za pohana, lebo sa mu páčili jej oči. Tak si ich vylúpila a poslala.

Na Luciu nikto nemohol vpustiť do domu cudziu ženu a nesmelo sa nič dávať ani požičiavať. Najznámejším zvykom je chodenie dievčat zahalených v bielych plachtách po domoch, z ktorých vyháňali duchov, temné sily, trápenia a choroby. Deň vopred sa odporúčalo zjesť veľa cesnaku, aby ľudí ochránil pred zlými duchmi. Skúste to s deťmi tiež, milujú všetko tajomné.

Sviatok je spájaný aj s ľúbostnými čarami a dodnes si mnohé dievčatá na Luciu pripravia 12 lístkov s menami chlapcov a každý deň jeden zničia. Meno na poslednom lístku, ktorý otvoria na Štedrý deň, by malo byť menom toho pravého.

Vianoce, Vianoce prichádzajú

Najočakávanejším dňom detí je určite 24. december, kedy si nájdu pod stromčekom darčeky. Štedrý deň je vlastne posledným dňom príprav na vianočné sviatky. Podľa tradícií ten, kto chce vidieť o polnoci zlaté prasiatko, nemôže až do štedrej večere nič jesť. Pôst tohto dňa končí východom prvej hviezdy. Pri štedrovečernom stole by mala spoločne sedieť celá rodina a mnohé dodržiavajú zvyk, že priložia jeden tanier a príbor navyše pre nečakaného hosťa.

Nasledujúce dva dni sú vianočnými sviatkami. 25. decembra sa oslavuje narodenie Ježiša Krista. V tento deň sa v minulosti nechodilo po návštevách, nepracovalo sa, nevarilo, neustieľali sa postele a nekŕmil sa dobytok. 26. decembra je sviatok sv. Štefana, ktorý je patrónom koní. Pred východom slnka sa nechávalo koňom púšťať žilou pre zachovanie ich zdravia a čulosti. V kostoloch kňazi svätili ovos.

Advent trvá až do 2. februára, kedy ho zavŕšia Hromnice.

Fotogaléria


Foto: autorka
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia