Ježibaba vyprášila periny: Prečo našim deťom slzia oči

Ježibaba vyprášila periny: Prečo
Zdroj: thinkstock.com
2023-06-08 19:00:00 |

V ovzduší lieta peľ tráv, ihličnanov, pŕhľavy a skorocelu. Teplé a slnečné počasie - a hneď po ňom dážď, ktorý mohol peľ zmyť, ale nestihol. Deti kýchajú, kašlú a šúchajú si očká. "Zlá ježibaba asi vyprášila periny," smrká päťročná Ivanka.

Meteorológovia zaznamenali v týchto dňoch veľmi vysoké denné koncentrácie peľu. Zrniečka vypúšťajú do ovzdušia trávy lipnicovité, platan, dub, gaštan, pagaštan, borovice, baza, agát, lipa, ale tiež mrkvovité a pŕhľavovité rastliny, skorocel a štiav. Aj spóry húb si vyšli na prechádzku. Najvyššie denné koncentrácie peľu zachytili v Banskej Bystrici, až 698 peľových zŕn v m3 vzduchu, a v Bratislave 241 peľových zŕn v m3 vzduchu.

"Peľová sezóna tráv pokračuje a aj v nasledujúcom týždni očakávame vysoké koncentrácie v ovzduší," hovorí RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Vietor prispeje k transportu peľu a spór z väčších vzdialeností. Neodporúčame preto dlhý pobyt vonku deťom, u ktorých sa testami dokázala alergia. Na to by mali dbať najmä učiteľky materských škôl. 

Nezaškodí si pripomenúť, prečo našim deťom zdanlivo škodia pele, ktoré z periny vyprášila zlá ježibaba. Peľ sám osebe je neškodný a potrebný pre kolobeh života v prírode. Našim deťom škodí špina a prach, ktoré sa na peľ v ovzduší nabaľujú - a každý rok je ich viac. Na civilizáciou znečistené ovzdušie doplácame všetci, ale naše deti najviac. Peľ za to tak úplne nemôže.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: SHMÚ, ÚVZ SR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia