Obchodovanie s deťmi: Zlý sen alebo realita?

Obchodovanie s deťmi
Ilustračné foto Obchodovanie s deťmi
Zdroj: Profimedia
2023-06-07 14:30:00 |

Možno poznáte román Henryka Sienkiewicza V púšti a pralese. Dervišskí povstalci uniesli Staška (14) a Nelu (8) a chceli ich vymeniť za svojich zajatých bratov. Deti, na ktorých vek nikto nebral ohľad, sa stali predmetom obchodovania. Fantázia? Veru nie.

V týchto dňoch sa u nás uskutočnili policajné kontroly v rámci celoeurópskych EMPACT akčných dní zamerané na obchodovanie s ľuďmi. Kontroly sa konali na celom území, polícia preverila 24 podnikateľských subjektov. Tento rok začala trestné stíhanie v siedmich prípadoch, v ktorých figuruje 11 obetí, z toho šesť detí.
Obchodovanie s deťmi je stále globálny problém. Redukuje dieťa na objekt na dosiahnutie zisku, pošliapava detské práva, ktoré deklarovala OSN i UNESCO. Deti sa dajú nalákať falošnou vyhliadkou na jedlo, hračky, lepšie bývanie. Namiesto sľubov ich však nútia pracovať vo vykorisťujúcich podmienkach. Môžu byť donútené k prostitúcii, uzavretiu manželstva či k žobraniu. Áno, aj v našom storočí, a deje sa to aj na Slovensku!

Obete obchodovania s deťmi je možné identifikovať aj na miestach, kde to vždy nepredpokladáme. Ak preto zbadáte nevhodné správanie sa dieťaťa a zvláštny postoj jeho dospelého sprievodcu, neváhajte kontaktovať bezplatnú národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi. Číslo je 0800 800 818. Môžete tak zachrániť detský život.


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR, Sky News

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia