MZ: Pacienti by mali pri návšteve lekára očakávať dlhšiu čakaciu dobu kvôli chrípkovej epidémii

MZ: Pacienti by mali
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-29 19:00:00 |

Chrípka je nepríjemná nielen pre dospelých, no i pre detičky. V prípade, že vás aj vaše malé ratolesti zastihla, je potrebné myslieť na to, že na vyšetrenie si počkáte zrejme dlhšie.

Pacienti musia pri návšteve lekára počítať s tým, že budú na vyšetrenie dlhšie čakať. Ambulantné pohotovostné služby či urgentné príjmy evidujú počas sviatkov pre chrípkovú epidémiu zvýšený nápor. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Apeluje na ľudí, aby venovali zvýšenú pozornosť pri posudzovaní zdravotných ťažkostí, pre ktoré volajú záchranku alebo navštívia pohotovosti či urgenty.
      ,,Zároveň ministerstvo apeluje na pacientov, aby napriek dlhším čakacím lehotám pri prejavoch chrípky prioritne preferovali návštevu všeobecného lekára pred využívaním pohotovosti alebo urgentných príjmov. Vďaka tomu je možné predísť neželaným situáciám, keď pacienti s bežne zvládnuteľným respiračným ochorením preťažujú pohotovostné ambulancie či urgentný príjem," informovalo s tým, že pri ľahkých  vyskytujúcich sa príznakoch by sa malo ostať doma.
      Silnejšia aktivita chrípky je podľa rezortu okrem iného dôsledkom toho, že ľudia sú viac náchylnejší k respiračným ochoreniam. ,,Je to aj z dôvodu relatívne nízkeho výskytu chrípky a jej podobných ochorení v uplynulých dvoch rokoch. Napriek tomu sezónny nárast respiračných ochorení v jesenných a zimných mesiacoch nepredstavuje žiaden netradičný jav,"  ešte dodal.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia