POZOR na COVID u detí: Podľa tejto štúdie, im môže hroziť aj toto!

POZOR na COVID u
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-28 13:02:00 |

Pozrite sa, čo sa zistilo na základe tejto vykonanej štúdie. Povedali by ste, že detičky v tomto veku majú častejšie dlhotrvajúce problémy s COVIDOM ako iné?

Na základe jednej z najkomplexnejších zrelizovaných štúdií v súvislosti ohľadom COVIDU u detí sa na základe výskumu detskej nemocnice v Colorade zistilo, že u detí existuje menšia šanca, že sa COVID u nich rozvinie viac ako u dospelých, uvádza The Colorado Sun. Taktiež sa to týka aj samotných symptómov následne po tom, čo sa COVIDOM nakazili. Zistilo sa, že u detí je väčšia pravdepodobnosť, že príznaky pretrvajú. 

Detská nemocnica v Colorade sa podujala prejsť skoro 660 000 elektronických záznamov týkajúcich sa zdravotného stavu detí.  Zodpovední pracovníci ich kontrolovali v celej krajine a išlo o zdravotné záznamy ohľadom COVIDU. Z týchto záznamov sa zistilo, že 9 % detí má v rámci zrealizovaných výsledkov pozitívny test na toto ochorenie. Vedci sa podujali na to, že budú skúmať rozdiely medzi prejavmi ochorenia u detí, ktoré mali pozitívny test, a ktoré mali negatívny test. 

Z realizovanej a zverejnenej štúdie v  JAMA Pediatrics  je zrejmé, že 4 % detičiek nakazené COVIDOM malo symptómy tohto ochorenia, aj v dlhodobom časovom horizonte, v porovnaní s deťmi, ktoré COVID nemali. Avšak, je nutné poznamenať, že išlo len o zdravotné záznamy, ktoré boli dostupné v elektronickej podobe.

Hoci, niektoré prejavy ochorenia COVIDU sa nelíšili u detí ani u dospelých, existujú príznaky, ktoré pretrvávali viac u detí ako u dospelých. Napríklad sú to kožné vyrážky či zápal srdca. Taktiež ide o iné zdravotné komplikácie, akými sú ťažkosti týkajúce sa brucha. Napríklad, hnačka. V rámci najviac ohrozujúcimi zdravotnými komplikáciami v súvislosti s COVIDOM boli aj ťažkosti s obličkami či pečeňové enzýmy. 

Prišlo sa tiež na to, že deti s COVIDOM, následne viac trpeli úzkosťami. Detičky, ktoré mali menej ako 5 rokov boli tými, u ktorých sa najčastejšie vyskytovali pretrvávajúce symptómy COVIDU.

Je však nutné poznamenať, že tieto pretrvávajúce príznaky u detí sa dokázali stratiť väčšinou do šiestich mesiacov. V prípade, že vás zaujíma aktuálny stav v rámci nakazenia COVIDOM na Slovensku, je možné si pozrieť aktuálne štatistiky, napríklad na korona.gov.sk, kde nájdete aktuálne čísla.

 

 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia