Bozkávate svoje deti na ústa? Nerobte to, tu je dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-18 11:41:00 |

Z lásky by ste ich asi najradšej zjedli. No aj nevinný bozk detičkám na pery nemusí byť vôbec dobrý nápad. Prečo? Objasňuje psychologička. (Aktualizované 4.5. 2023 o 14:30.)

Nedávno Victoria Beckham publikovala na sociálnej sieti Instagram fotografiu, na ktorej je vidieť, ako dáva pusu na ústa svojej dcérke menom Harper, uvádza brightside.me. Pusa mala byť zrejme aj vyjadrením blahoželania k dcérkinym narodeninám. Pod fotografiou sa objavili komentáre, kde sa ľudia snažili rozprávať sa o tom, či je vhodné, ak dá rodič pusu dieťatku priamo na ústa. Pozrite sa, čo na to povedali odborníci.

Žena menom Charlotte Reznick, ktorá v súčasnosti pôsobí ako psychologička, poznamenala pre portál news.com.au, že nie je vhodné bozkávať svoje dieťa priamo na ústa. Dodala, že ústa sú akousi hranicou, ktorá patrí len danému človeku a nie je správne ju len tak prekračovať. Týmto spôsobom tak rodičia, ktorí bozkávajú deti na ústa, môžu u detičiek zvýšiť riziko, že v budúcnosti nebudú schopné rozlíšiť, čo iným môžu dovoliť a čo už nie. Ďalším dôvodom je to, že bozk na ústa deťom nie je hygienický.

Spomínaná psychologička sa ďalej pre The Australian.com.au vyjadrila, že v ústach dieťatka sa niektoré infekcie môžu vytvoriť aj prostredníctvom slín. Teda prenosom cez bozk od druhej osoby. Vo všeobecnosti mnoho lekárov spolu so zubármi tvrdí, že sa v útach vyskytuje veľa mikŕobov, takže by u detí mohli spôsobiť zdravotné problémy. A to aj vtedy, že nie sú nebezpečené pre dospelých. Avšak, mikróby môžu detičky ohroziť. Preto je potrebné si na takéto bozky deťom, dávať pozor. 

Táto psychologička dodáva aj to, že detičky sa dokážu učiť veci prostredníctvom mimiky. Takže, hoci vašu malú ratolesť nevinne pobozkáte na ústa, nemusí to dopadnúť najlepšie. Z dôvodu, že si na to môže zvyknúť a bude chcieť dať pusu takmer hocikomu. Nemusí ísť len o člena rodiny. Týmto spôsobom sa mikŕoby môžu ešte viacej šíriť. Preto je vhodné sa skôr sústrediť na to, že svojmu dieťatku dáte pusu na čelo prípadne na líčko, čim sa prenos mikŕobov eliminuje. 

Prostredníctvom bozku na ústa sa u detičiek môžu vyskytnúť, napríklad alergie či dokonca môžu mať problém s imunitným systémom, uvádza Pedsiast.com. Taktiež môže dôsjť k tomu, že u dieťaťa  vznikne horúčka, pluzgiere či iné zdravotné ťažkosti.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia