Pozor na ušné infekcie u detí: Toto by ste o nich mali vedieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-10 15:30:00 |

Bolestivé uško nie je vôbec príjemná záležitosť. V prípade, že sa vyskytne u dieťatka ušná infekcia a nelieči sa včas, môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti...

Zrejme to poznáte. Chystáte sa niekam na rodinný výlet, a ako naschvál, práve vtedy si všimnete, že má vaše dieťatko pravdepodobne nejaký zdravotný problém, napríklad možný zápal ucha. Veľmi náchylné na takéto ušné infekcie sú práve detičky, ktoré ešte nemajú dva roky, uvádza Parents.com.

V prípade, že sa baktérie usídlia v uchu a následne sa vytvorí tekutina, môže to spôsobiť nepríjemný a bolestivý tlak v uchu. Určite je preto vhodné dbať na prevenciu, ako ušným infekciám predchádzať. Nie je na škodu si objasniť niekoľko skutočností.

Ak zbadáte, že si vaše dieťatko začne poťahovať uško, možno sa domnievate, žeby išlo o prípadný zápal ucha. Avšak, zdanie môže niekedy klamať. Môže sa totižto stať, že rovnako sa bude správať v prípade, že sa mu začnú prerezávať zuby. Vtedy, môže bolesť zubov pociťovať až v okolí ucha alebo v uchu. V prípade, že sa u dieťatka vystkytla aj horúčka je vhodné ísť k lekárovi, aby jeho zdravotný stav posúdil. Nie vždy je však vhodné použiť pre liečbu ušných infekcií práve antibiotiká.

V roku 2004 uviedla (AAP) spolu s (AAFP) pokyny, na základe ktorých je vhodné postupovať pri uzdravovaní sa z akútnych infekcií uší, ktoré sa vyskytujú u detí. Poznamenali, žeby lekári mali antibiotiká predpisovať menej a ponechať väčší priestor, aby sa imunita spamätala aj sama. Odporúčaný čas je dva až tri dni. 

V prípade možného zdravotného problému, pediatri pravdepodobne pošlú dieťa ku konkrétnemu špecialistovi. Napríklad k ušnému, krčnému, prípadne k nosnému odborníkovi. A to v prípade, že dieťatko prekonalo tri krát infekciu za pol roka, prípadne malo štyri infekcie do roka. Avšak nie je to nutnosť. Je možné, že dieťa k danému špecialistovi, pediater pošle aj za iných okolností. Po vyšetrení ORL zhodnotí, či je vhodné zaviesť do ucha tzv. tympanostomickú trubicu. Jej účelom je eliminovať 
riziko infekcií a taktiež umožniť dieťatku lepšie počuť. Mnohokrát sa táto trubica zavádza do oboch uší. Najčastejšie sa zavádzajú detičkám, ktoré majú jeden až tri roky. Avšak, v prípade, že má dieťatko zavedené ušné trubice, aj tak to nezaručí úplnu istotu, že ušnú infekciu nedostane.
 
Spomínaná trubica však dokáže eliminovať výskyt ďalších ušných infekcií. V skutočnosti je bezbolestná drenáž z ucha najčastejším znakom infekcie u dieťaťa, ktoré má hadičky," povedal doktor Young, ktorý pôsobí v zahraničí. Detičky, ktorým boli tieto hadičky zavedené, nemusia užívať antibiotiká, ale namiesto toho im môžu byť podávané antibiotické kvapky určené do uší. Nie je vhodné podceňovať žiadnu fázu ušnej infekcie, pretože môže spôsobiť aj praknutie bubienka. Okrem toho, že je to značne bolestivé, môže toto prasnutie bubienka zapríčiniť aj to, že sa človeku poruší sluch.
 

 

 
 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia