Máte doma PLYŠÁKOV? Ak robíte túto CHYBU, môžu ohroziť ZDRAVIE vašich detí

Máte doma PLYŠÁKOV? Ak
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-28 19:30:00 |

I keď ste už určite veľakrát počuli o tom, že plyšáci nie sú pre deti tými najlepšími spoločníkmi, nájdu sa vo väčšine detských izieb. Na jednu vec by ste si však mali dať naozaj pozor.

Sú mäkkučkí, rozkošní a neraz najlepší spoločníci na upokojenie či uspatie dieťatka. Pediater a špecialista na alergie Steve Turner z univerzity v Dundee vo Veľkej Británii však varuje, že obľúbený zajačik či macko nesú v sebe dokonca až smrteľnou hrozbou! Ako uviedol pre TheSun, pri ich nesprávnom čistení totiž môžu zvýšiť riziko vražedných astmatických záchvatov a nepríjemných alergií. „A práve to, že plyšák k dieťaťu neodmysliteľne patrí, z neho robí skutočné zdravotné riziko,“ zdôraznil.

Vedci z Nového Zélandu na Otago University v štúdii zistili, že viac ako polovica plyšových hračiek, ktoré testovali, obsahovala potenciálne škodlivé hladiny roztočov z domáceho prachu. Tie zhoršujú prejavy sennej nádchy, ekzému či astmy. Osobitným problémom je, že ak dieťa s plyšákom spáva, často ho má v blízkosti dýchacích ciest, čím sa zvyšuje riziko astmatického záchvatu.  

Jediným spôsobom, ako znížiť riziko, je pravidelné a správne čistenie plyšákov, ktoré ale v skutočnosti robí väčšina rodičov zle! „Rada znie – buď ich vložte na hodinu do sušičky alebo zmrazte v noci v mrazáku a potom vyperte v studenej vode, aby sa odstránili všetky alergény,“ uviedol Turner.

Vedci z Otago University testovali 36 plyšových hračiek a porovnávali rôzne spôsoby ich čistenia. Zistili, že ich zmrazenie na 16 hodín pri -15˚C viedlo k 95-percentnému zníženiu hladiny roztočov, sušenie v horúcej bubnovej sušičke počas jednej hodiny znížilo ich výskyt o 89 percent a namáčanie v emulzii eukalyptového oleja a tekutého pracieho prostriedku počas jednej hodiny a následné opláchnutie hračky viedlo k zníženiu hladiny roztočov o 95 percent.

„Pranie a namáčanie v prirodzene antibakteriálnom eukalyptovom oleji a čistiacom prostriedku je veľmi účinné nielen pri znižovaní počtu živých roztočov, ale aj pri znižovaní alergénov roztočov z domáceho prachu v porovnaní so zmrazovaním a sušením v bubnovej sušičke," skonštatoval autor štúdie Rob Siebers. Ako podotkol, z 12 skúmaných hračiek 10 nevykazovalo po namáčaní v tejto zmesi vôbec žiadne živé roztoče. Dodal, že účinné sú všetky tri spomínané spôsoby. Je to lepšie ako klasické pranie plyšákov, lebo ak sa chceme zbaviť roztočov, teplota vody by mala byť minimálne 55 °C, no to je zvyčajne pre plyšákov príliš veľa a poškodzuje ich to.

Príbytok bez prachu neexistuje

Domov bez prachu a roztočov nejestvuje. „Roztoče, ktoré žijú v prachu a možno ich nájsť na plyšových hračkách, však môžu spôsobiť citlivosť u ľudí s astmou,“ varuje alergologička Eluned Hughes. Prejavuje sa v podobe nádchy, kýchania či svrbenia očí. „Ak má vaše dieťa plyšovú hračku, s ktorou spí, môžete znížiť riziko jedine správnym čistením. A nezabúdajte ani na pravidelné pranie posteľnej bielizne, vrátane plachty, každý týždeň,“ pripomína. Ak plyšáka nemôžete oprať na 60 stupňov, vložte ho aspoň na 12 hodín do mrazničky a potom operte pri nižšej teplote. Aj tento spôsob je podľa nej účinný.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia