Prváčikovi nešlo čítanie: Stačila jedna zmena a odvtedy exceluje!

Prváčikovi nešlo čítanie: Stačila
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-27 14:30:00 |

V matematike bol Patrik veľmi šikovný, no písanie prvých písmeniek a čítanie boli preňho utrpením. Keď sa raz mamy opýtal, prečo ľudia vidia všetko rozmazane, pochopila.

Kým dospelí si uvedomujú, že sa im zhrošuje zrak, dieťa si neuvedomuje, že dobre nevidí. Keby sa Patrik mamy nespýtal, prečo ľudia vidia niekedy všetko rrozmazane, ani by jej nenapadlo navštíviť s ním očnú lekárku. Po tom, ako mu zrak skontrolovala a dostal okuliare, hneď začal krajšie písať a aj čítanie sa zlepšilo ako mávnutím čarovného prútika. Dokonca číta najlepšie z celej triedy a pani učteľka ho dáva ostatným za vzor. Kým v prvej triede mal zo začiatku stres, lebo sa mu veľmi nedarilo, teraz sa už nevie dočkať začiatku septembra, aby ukázal pani učiteľke knižky, ktoré stihol cez prázdniny prečítať. Dokonca si vytvoril aj Prázdninový denníček, do ktorého si zapisuje všetky dobrodružstvá. Niekedy naozaj stačí málo!

Pred nástupom do školy by malo dieťa absolvovať prehliadku u očného lekára. Ak má nejakú dioptrickú chybu, neliečenú tupozrakosť alebo škúli, môže to byť preňho hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie," konštatuje vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.. 

Dieťa s očnou chybou musí podľa Hamade vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť. Rodič by pred nástupom do školy mal dieťa poučiť napríklad, ako správne sedieť a v akej vzdialenosti mať oči pri písaní úloh od zošita alebo pri sedení za počítačom od monitora. Podľa Hamade majú rodičia naučiť deti jednoduché cviky očnej gymnastiky. Dôležitý je aj čas, ktorý dieťa denne strávi za počítačom. Podľa odborníkov optimálnym časom stráveným pri počítači je okolo dvoch hodín denne.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia