Nádchou k závislosti – sú nosové spreje bezpečné?

Nádchou k závislosti –
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-04-10 10:30:00 |

Upchatý, tečúci nos a problémy pri každom nadýchnutí; jedinou záchranou sú nosové spreje, po ktorých bez váhania siahneme s jedinou myšlienkou - čo najrýchlejšie sa tej príšernej nádchy zbaviť.

Cesta k zmierneniu príznakov je o to ľahšia, že sú dostupné bez predpisu lekára; mali by sme ale brať do úvahy varovanie, že s prekročením maximálneho času užívania sa zvyšuje aj riziko vytvorenia si závislosti.

Typy nosových sprejov

Niektoré sú bezpečné na každodenné používanie aj počas niekoľkých mesiacov, iné môžu spôsobiť sanorinizmus. Závislosť od užívania nosových kvapiek či sprejov, odborne nazývaná rhinitis medicamentosa, nie je pre viacerých z nás žiadnou neznámou. Je dokonca veľmi pravdepodobné, že niekoho s touto diagnózou máte vo svojom okolí aj vy. Riziko vzniku závislosti sa zvyšuje vtedy, ak s ich užívaním neprestanete aj po vymiznutí príznakov nádchy alebo prekračujete odporúčanú dávku.

Dlhodobé a časté užívanie neraz vedie k poškodeniu tkaniva vo vnútri nosa. Následkom môže byť opuch,  medikamentózna, resp. trvalá nádcha, ale tiež porucha či úplná strata čuchu. Pri liečbe nádchy sa však nemusíte pomoci v spreji či kvapkách nadobro vzdať. Stačí, ak budete vedieť, na čo prihliadať v zložení.

Kvapky do nosa sa delia na 5 kategórií :

  1. Soľné spreje - uvoľňujú a riedia hlieny v nose a umožňujú ľahšie dýchanie. Pri dýchaní sa do nosa dostávajú choroboplodné zárodky a dráždivé látky. Nos vytvára hlien, ktorý ich vyplavuje. Soľné spreje pôsobia podobne, ale rýchlejšie a vyplavujú dráždivé látky skôr, ako spôsobia zápal. Mnoho soľných sprejov však obsahuje konzervačné látky, ktoré môžu zapálenému nosu spôsobiť podráždenie.
  2. Streoidné nosové spreje- obsahujú kortikosteroidy, ktoré pomáhajú znižovať opuch nosových priechodov. Sú určené na upokojenie zápalu, pri alergii alebo astme, dostať ich môžete len na predpis lekára. 
  3. Antihistaminiká – využívajú sa na potlačenie príznakov sezónnych alergií, ako je kýchanie, svrbenie, nádcha, pretože blokujú chemickú látku zvanú histamín.
  4. Dekongestívne nosové spreje (DNS) - dočasne zmenšujú opuchnuté krvné cievy v nose, čím poskytujú krátkodobé zmiernenie príznakov upchatia nosa. DNS sa sa môžu maximálne používať od 3 do 7 dní, ak sa používajú dlhšie, môžu spôsobiť prekrvenie tkaniva. Pri DNS sa možnosť vytvorenia si tolerancie proti jeho pôsobeniu pri prekročení maximálneho času užívania. To znamená, že na dosiahnutie požadovaného účinku musí človek brať čoraz väčšie množstvá, používať produkt častejšie, čo môže viesť k závislosti. Po odznení účinkov nazálne tkanivo opäť opuchne a nos sa upchá. Pokračovanie v užívaní zvyšuje riziko, že sa tento stav stane trvalým, poškodí sa tkanivo sliznice a spôsobí infekciu.  V niektorých prípadoch je jediným riešením až chirurgický zákrok.
  5. Prírodné nosové spreje – sú založené na prírodnej báze, obsahujú esenciálne oleje a výťažky z rastlín. Vďaka nim sú účinné a blahodarne pôsobia na sliznicu bez toho, aby sa na ne vytvárala závislosť. Protizápalovými ,antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami je známy napríklad eukalyptus guľatoplodný a mäta prieporná (nájdete ich napríklad v sprejoch Sinulan forte Express).

Príznaky závislosti od nosového spreja

  • pocit opätovného upchatia krátko po použití spreja s dekongestívom
  • pravidelné používanie spreja s pocitom, že účinok nezaberá a nefunguje
  • silné nutkanie používať sprej častejšie, ako je odporúčané
  • použitie spreja každý deň len, aby sa človek mohol „voľne nadýchnuť“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia