Zápal pľúc u detí: Viete, ako vzniká a je nebezpečný?

Zápal pľúc u detí:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-16 14:00:00 |

Čo je najčastejšou príčinou pneumónie, čiže zápalu pľúc u detí? Ako sa prejavuje a kedy je na mieste volať lekára? Môžete ako laik poznať, že nejde o virózu, kašeľ alebo nachladnutie?

Zápal pľúc (latinsky pneumónia) bol obzvlášť v minulosti a stále je obávanú chorobou. Dýchacie cesty vrátane pľúc sú vystavené denne pri dýchaní miliardám mikroorganizmov a cudzorodým látkam (najmä v modernej dobe so silne znečisteným vzduchom) a pľúca sú akýmsi "vzduchovým filtrom". Je teda potrebné ich chrániť a starať sa o ich kondíciu. Ako píše kidshealth.com, podľa vedeckých štúdií majú vyššie riziko vzniku zápalu pľúc deti, ktorých rodičia fajčia, a tie, ktoré sú vystavené pasívnemu fajčeniu.

Ako vznikne zápal pľúc?

Zápal pľúc je spôsobený rôznymi choroboplodnými zárodkami (vírusy, baktérie, huby a parazity). Väčšinu prípadov však spôsobujú vírusy. Patria sem adenovírusy, rinovírus, vírus chrípky (chrípka), respiračný syncyciálny vírus (RSV) a vírus parainfluenzy.

Pneumónia často začína po infekcii horných dýchacích ciest (infekcia nosa a hrdla), príznaky sa začínajú prejavovať po 2 alebo 3 dňoch prechladnutím alebo bolesťami hrdla. Potom sa presunie do pľúc. Tekutiny, biele krvinky sa začnú zhromažďovať vo vzduchových priestoroch pľúc a blokujú plynulý priechod vzduchu, čo sťažuje fungovanie pľúc.

Deti so zápalom pľúc spôsobeným baktériami zvyčajne ochorejú pomerne rýchlo, počnúc náhlou vysokou horúčkou a neobvykle rýchlym dýchaním.

Deti s pneumóniou spôsobenou vírusmi pravdepodobne budú mať príznaky, ktoré sa objavujú postupne a sú menej závažné, aj keď sipot môže byť bežnejší. Najviac je toto ochorenie rizikové u starších ľudí, malých detí a chronicky chorých pacientov. U rizikových pacientov môže byť aj v dnešnej dobe táto choroba smrteľná alebo zanechať dlhodobé alebo dokonca trvalé následky. Našťastie drvivá väčšina zápalov pľúc u detí prebieha priaznivo a úplne sa uzdravia.

Varovné príznaky? Kašeľ, teplota, dýchavičnosť a potenie!

Samozrejme nie je na mieste panika, zďaleka nie každý kašeľ znamená hneď zápal pľúc, väčšinou sa našťastie jedná o akútny zápal horných dýchacích ciest. Navyše reflex kašľa je u detí oveľa silnejší ako u dospelých. Pokiaľ však kašeľ sprevádzajú teploty vyššie ako 38 stupňov, dieťaťu sa horšie dýcha, je unavené, potom je okamžitá návšteva lekára nutnosťou. Aj v prípade, že kašeľ trvá aj bez teploty, ale bez viditeľného zlepšenia 14 dní, je tiež vhodné lekára navštíviť.

Príznaky zápalu pľúc u dieťaťa

  • veľmi rýchle dýchanie (v niektorých prípadoch je to jediný príznak)
  • dýchanie s mrnčaním alebo pískaním
  • horúčka
  • kašeľ
  • upchatý nos
  • triaška, zimnica
  • zvracanie
  • bolesť v hrudi
  • bolesť brucha (pretože dieťa kašle a ťažko dýcha)
  • nižšia aktivita
  • strata chuti do jedla (u starších detí) alebo zlé stravovanie (u dojčiat), ktoré môže viesť k dehydratácii
  • v extrémnych prípadoch modrastá alebo sivá farba pier a nechtov na rukách

Diagnóza a liečba

Diagnózu zápalu pľúc stanoví lekár na základe fyzikálneho vyšetrenia dieťaťa (najmä počúvaním za pomoci stetoskopu, ale negatívne posluchový nález nie je rozhodujúcim kritériom), laboratórneho vyšetrenia vzorky krvi, mikrobiologického vyšetrenia odobratých výterov a hlienov a samozrejme pomocou moderných zobrazovacích metód (röntgen pľúc alebo CT).

Následne po stanovení diagnózy sa lekár snaží určiť aj pôvodcu zápalu pľúc. Toto však je často možné až s odstupom niekoľkých dní. V liečbe sa používajú podľa príčiny antibiotiká, lieky proti vírusom, vitamíny, prípravky na posilnenie imunity, dôležitý je dostatok tekutín a kľudový režim. Nutné sú samozrejme pravidelné kontroly lekárom. Závažnejšie stavy sa potom riešia hospitalizáciou v nemocnici.

Dôležitá je prevencia i rekonvalescencia

Ako u všetkých ochorení, najmä tých respiračných, je veľmi dôležitá prevencia. V čom spočíva? V poslednej dobe o tejto téme čítame a počujeme prakticky neustále a zo všetkých strán. Základom je samozrejme posilňovanie prirodzenej imunity, zdravý životný štýl, dostatok spánku a kvalitného odpočinku, pravidelný pohyb, najlepšie na čerstvom vzduchu, a rozmanitý jedálny lístok bohatý na vitamíny, minerálne látky, vlákninu.

Ako už bolo spomenuté vyššie, zápal pľúc, najmä ak je jeho priebeh komplikovaný, môže niekedy zanechať trvalé následky na zdraví. Neviete, ako dlho dieťa po chorobe "šetriť", kedy mu opäť dovoliť fyzickú záťaž a šport? Rekonvalescenciu po prekonanom zápale pľúc neradno podceniť. Vhodnejšie je, ak je dlhšia s postupným zaraďovaním fyzickej záťaže. Postup je ale individuálny, záleží na množstve okolností a je potrebné aj toto obdobie a ďalší postup konzultovať s pediatrom.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kchAko

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia